Novice

Osvežena Dacia ostaja enako dosegljiva

Konkurenčnost Dacie naj bi zaradi sinergij z inženiringom in proizvodnjo povečala ustanovitev nove poslovne skupine Dacia-Lada, razvoj znamke in njen preboj v segment C pa napoveduje študija Bigster Concept.

Novodobno zgodovino znamke so zaznamovali modeli, pri katerih je Dacia izkoriščala preverjene in že amortizirane tehnične rešitve Skupine Renault in Zveze Renault-Nissan-Mitsubishi. Da bi dodatno utrdili svoj položaj, še naprej ponujali avtomobile, prilagojene dejanskim potrebam kupcev, ter se hkrati soočali z novimi izzivi avtomobilske panoge, naj bi se v skladu s strateškim načrtom posluževali različnih orodij.


Denis LE VOTDenis Le Vot, generalni direktor znamk Dacia in Lada, je med razkritjem strateškega načrta Renaulution povedal: »Dacia bo ostala Dacia in še naprej ponujala zanesljive modele, ki bodo kupcem nudili smotrn nakup z najboljšim razmerjem med uporabno vrednostjo in ceno. Z ustanovitvijo poslovne skupine Dacia-Lada bomo v celoti izkoristili modularno konstrukcijsko osnovo CMF-B, izboljšali našo učinkovitost in še povečali konkurenčnost, kakovost in privlačnost naših modelov. Na voljo nam bo vse potrebno, da se usmerimo k še višjim vrhovom. Študija Bigster Concept kaže to pot.«


Pri snovanju in razvoju izdelkov naj bi bili varčni in natančni, Dacia-Lada pa naj bi imela zaledje skupine predvsem na ravni tehnologij, za boljši potencial izrabe sinergij in prenosa sklopov. Prehod s s sedanjih štirih konstrukcijskih osnov znamk Dacia in Lada na eno samo (CMF-B) ter z 18 na 11 vrst karoserij, bo omogočil, da bodo prihajajoči modeli lahko opremljeni z motorji na alternativne energije ali hibridnimi pogonskimi sklopi v skladu s predpisi in pričakovanji kupcev.

Ponudba modelov se za Dacio v letošnjem letu osvežuje z novima Sanderom in Loganom, ki jima sledi baterijsko-električni mestni Spring, ki naj bi bil cenovno najbolj dosegljiv tovrsten model v Evropi. Do leta 2025 napovedujejo še tri nove modele, pri čemer nov preboj v segment kompaktnih modelov napoveduje študija Bigster Concept.

2-2021 - Dacia Bigster ConceptBodoči športni terenec, ki ga napoveduje študija, naj bi ostal zvest vrednotam znamke ter ponudil kupcem le bistveno. Z izogibanjem odvečnim dodatkom naj bi pri znamki naredili avtomobil segmenta C za ceno vozila nižjega segmenta.

Oblikovna razmerja študije naj bi vzbujala vtis čvrstosti, poteze so enostavne. Velikodušne zunanje mere (dolžina 4,6 m) naj bi obetale prostorno notranjost, za vzbujanje pozornosti pa med drugim skrbi svetlobni pečat v obliki črk Y. Študija je temno zelene barve, kar naj bi se podalo pustolovskemu značaju in svobodnjaškemu duhu avtomobila. Za zaščitne elemente na zunanjosti karoserije so oblikovalci izbrali surovo reciklirano plastiko.

Model, ki bo nastal na podlagi študije, naj bi postal glavni lik v paleti znamke Dacia, zato naj bi mu namenili dostop do alternativnih motorjev in hibridnega pogona, kar med ostalim omogoča prehod na novo konstrukcijsko osnovo.

Avtomobilizem.com (Vir in slike: Dacia.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Osvežena Dacia ostaja enako dosegljiva"


chad
3 leta 3 meseci nazaj

Sprednja maska je posledica buljenja v ford bronco 😀

meganer
3 leta 3 meseci nazaj

Priblem bo spet motor … 1.5dci in kak 1.3t
(Predvidevam).

3 leta 3 meseci nazaj

Tako izgleda prava terenska kočija! Štirioglato in robustno! ++

Firediver
3 leta 3 meseci nazaj

Oblikovno drzno in všečno, ne vem pa, kako bi to blagodejno vplivalo na porabo in izpuste.
Glede na novo usmeritev Renaulta (v sosednjem članku) bo zanimivo videti te “kakovostne poceni” materiale v notranjosti in velike marže pri “nizki” ceni vozila.
Pri taki obliki bi se tudi vprašal, koliko zvezdic dobi na NCAP za pešce. Zaradi oblike in velikosti čelne površine ne more biti dobro.

3 leta 3 meseci nazaj

Zgleda res hudo. V osnovi pa še vedno Dacia, koliko denarja toliko muzike.

 
Citroën ë-Berlingo Van obljublja brezskrbno vožnjo na elektriko
Renaulution je novi strateški načrt Skupine Renault