Novice

Citroën je zmagovalec svetovnega prvenstva FIA WTCC

Avtomobili Citroën C-Elysée WTCC so v Šanghaju zasedli prva štiri mesta, in sicer je bil prvi José María López, za njim pa so se uvrstili Ma Qing Hua, Yvan Muller in Sébastien Loeb. S tem je Citroën postal svetovni prvak med konstruktorji. To je Citroënova prva mednarodna zmaga na teh progah po štirih naslovih v vzdržljivostnem reliju in osmih na tekmovanju WRC. Na svetovnem prvenstvu za voznike je José María López naredil še en korak bliže slavju, ki ga bo lahko dosegel na naslednji dirki v Suzuki (od 24. do 26. oktobra).

Z uvrstitvijo vseh štirih avtomobilov med prvih pet v kvalifikacijah je Citroën Total na tekmovanju Shanghai International Circuit že naredil velik vtis. Start prve dirke je potekal pred nabito polnimi tribunami, na prvi startni liniji pa je bil Ma Qing Hua.

Ko so ugasnile luči, je José María López prevzel vodstvo pred svojim kitajskim moštvenim kolegom in Yvanom Mullerjem. Sébastien Loeb, peti na lestvici, je slabo startal in je prvi krog zaključil na sedmem mestu. Ma Qing Hua je na domačem terenu zasijal in stalno napadal Pechita Lópeza. Za ceno nekaj blokiranj zavor je vodilni voznik ohranil svojo prednost, vendar mu ni uspelo pobegniti zasledovalcem.

V tem času je Sébastien Loeb začel s spektakularnim vzponom. Krog za krogom so Tiago Monteiro, Gabriele Tarquini in Norbert Michelisz klonili pred napadi bivšega voznika relija. Malo pred polovico dirke se je izoblikovala četverica Citroënov.

Citroëni C-Elysée so strnili vrste pred črno-belo zastavo in ustvarili zgodovinski trenutek za znamko. José María López, Ma Qing Hua, Yvan Muller in Sébastien Loeb so tako svojemu moštvu podarili naziv svetovnega prvaka med konstruktorji.

Časa za slavje ni bilo veliko, saj je bil začetek druge dirke predviden zgolj nekaj minut kasneje. Zaradi obratne razvrstitve je bil Sébastien Loeb najbolje uvrščen, in sicer v tretji vrsti. Že po prvih nekaj ovinkih je Yvan Muller ujel svojega moštvenega kolega. Loeb je nato poskušal prehiteti Huga Valenteja, toda Muller je to izkoristil za svoj prodor.

Sébastien Loeb se je poskušal spet prebiti naprej in je nenamerno trčil v Yvana, ki je zapustil dirko z uničenim zadnjim kolesom. Kot ponavadi se je José María López pridružil vodilni skupini in kmalu dosegel tretje mesto. Na tem mestu je tudi zapeljal mimo črno-bele zastave in osvojil dragocene točke za svetovno prvenstvo voznikov. Sébastien Loeb, ki je dirko zaključil četrti, je dobil 30 minut kazni za svoj manever in zato izpadel iz lestvice prvih 10. Ma Qing Hua je odlično premagal Norberta Michelisza in Toma Coronela ter končal na petem mestu.

Izjave

Julien Montarnal, direktor marketinga, oglaševanja in športa pri Citroënu: “Na te zmage in naslov smo pri Citroënu zelo ponosni. Profesionalnost, energija in strast moštva Citroën Racing sta nam omogočila rezultate, ki presegajo naše najbolj optimistične upe. Eno leto smo si vzeli za učenje, nato smo dobili leto za zmago. Rad bi se zahvalil celotnemu moštvu, vsem tistim, ki so pomagali umestiti znamko Citroën na mesto, ki si ga zasluži: prvo. S tem, ko smo osvojili ta naslov v Šanghaju v sklopu zelo priljubljenega dogodka, smo zadeli terno. Kitajska je naš največji trg, saj tu prodamo eno četrtino citroënov. Vsi povabljenci, koncesionarji in stranke zelo cenijo Citroënovo tehnološko znanje.”

Yves Matton, direktor Citroën Racing: “Sezona še ni končana, ampak že lahko rečemo, da gre za izjemno leto. Leto, ki se je začelo pred osemnajstimi meseci, ko smo začeli delati na tem projektu. V našem tehničnem centru v Versaillesu in na terenu je celotno moštvo vložilo ogromno energije, da bomo dobro pripravljeni že ob začetku prvenstva. Z dobrim avtomobilom in fantastičnimi vozniki smo dosegli izjemne rezultate. Posebej bi se rad zahvalil Yvanu Mullerju za sodelovanje z nami. Zelo smo bili ganjeni, ko smo na Kitajskem osvojili prva štiri mesta in je Ma Qing Hua stopil na zmagovalne stopničke.”

José María López: “To je bil zelo pomemben vikend in bil sem bolj živčen kot ponavadi. To, da smo z moštvom Citroën Racing osvojili naslov prvaka med proizvajalci, je izjemen dosežek. Bravo vsakemu od nas. Bolj kot kadarkoli doslej verjamem, da so avtomobilske dirke moštveni šport, čeprav levji delež slave pripade vozniku. Ni bilo lahko doseči te sedme zmage, saj je Ma Qing Hua stalno pritiskal. To je dokaz, da njegova zmaga v Moskvi ni bila zgolj naključje.”

Ma Qing Hua: “Najprej hvala in bravo moštvu Citroën Total. Tako kot ta vikend je bila cela sezona zelo uspešna. V moštvu so naredili vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi nadoknadili moje pomanjkljivosti v vožnji, in to je dobra motivacija, saj čutim njihovo podporo. Drugo mesto v prvi dirki zelo blizu zmagovalca je dober rezultat. Zame je to še pomembnejše od zmage v Moskvi.”

Yvan Muller: “Zame to ni bil najboljši vikend. To tudi ni moja najboljša sezona. Vendar sem vesel za rezultat moštva. Sodelovati smo začeli pred petnajstimi meseci in osvojen naslov je velik dosežek. Vesel sem za mehanike, inženirje in vse ostale.”

Sébastien Loeb: “Prva dirka je bila razburljiva. Na startu sem zamudil, vendar sem se uspešno boril z ostalimi in jih prehiteval ter se uvrstil na četrto mesto. Ta četverica bo za vse nas ostala zelo lep dosežek. V drugi dirki sem bil med enim od zaviranj nekoliko preveč optimističen in sem nenamerno trčil v Yvana. Resnično mi je žal zanj in moja kazen je logična. Najpomembnejši pa ostaja naslov, ki ga je osvojilo moštvo.”

Rezultati
1. dirka
1. José María López (Citroën C-Elysée WTCC)
2. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée WTCC) +2’’089
3. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC) +5’’793
4. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC) +6’’175
5. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC) +16’’050
MT: Ma Qing Hua v 1’50’’833

2. dirka
1. Mehdi Bennani (Honda Civic WTCC)
2. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC) +2’’590
3. José María López (Citroën C-Elysée WTCC) +4’’041
4. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC) +13’’976
5. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée WTCC) +14’’416
13. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC) +37’’197
MT: Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC) v 1’51’’316

Svetovno prvenstvo med vozniki

1. José María López 384 točk
2. Yvan Muller 291 točk
3. Sébastien Loeb 251 točk
4. Tiago Monteiro 170 točk
5. Norbert Michelisz 142 točk

Svetovno prvenstvo med konstruktorji

1. Citroën Total 848 točk
2. Honda 574 točk
3. Lada 334 točk
*Do uradne objave rezultatov s strani organizacije FIA.

Vir: Citroën

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Zgodbe iz vitrine s pokali: Toyotinih 14 najboljših avtomobilov v reliju
Greenpeace proti skupni akciji podjetij Shell in Lego