Novice

Zgodbe iz vitrine s pokali: Toyotinih 14 najboljših avtomobilov v reliju

Toyotina kampanja v motošportu se je začela z zahtevnim relijem leta 1957. Ogledali si bomo 14 najpomembnejših poglavij iz njene bleščeče zgodovine relija.

1. Toyopet Crown DeLuxe
Noben kronološki seznam Toyotinih avtomobilov za reli ne more mimo omembe dirkalnika Toyopet Crown Deluxe, ki se je leta 1957 spopadel z zahtevnim avstralskim relijem. Razvili so ga na oddelku,
ki je pozneje postal Toyota Racing Development. Ta štirivratna limuzina je 19-dnevno preizkušnjo brez večjih mehanskih težav končala na tretjem mestu med tujimi udeleženci. Naslednje leto je podobno zasnovan model Crown prepričljivo dobil reli po Japonskem.

2. Toyota Corolla (TE27)
Ove Andersson, pokojni ustanovitelj in predsednik moštva Team Toyota Europe (TTE, danes znano pod imenom Toyota Motorsport GmbH), je sredi 70. let v Corolli tretje generacije videl potencial v reliju. Mali TE27 se po moči ni mogel kosati s tekmeci s precej večjimi motornimi prostorninami, toda 1,6-litrski motor z Yamahino glavo s 16 ventili je lahko razvil 180 konjskih moči in bil prepričljiv tudi proti večjim tekmecem.

3. Toyota Corolla (TE71)

Corolla naslednje generacije je prevzela štafetno palico od modela TE27 in podedovala 1,6-litrski motor z dvema odmičnima gredema in velikim navorom, pogon na zadnji kolesi in zadnje vzmetenje s štirimi prečnimi vodili. Popolnoma je izkoristila nova pravila skupine A in takoj zaslovela z zmago na odprtem prvenstvu leta 1982 pod taktirko Johna Midgleyja, uspeh ponovila leta 1983 s Perom Eklundom za volanom Toyote GB, nato pa zmagala še leta 1984 na državnem prvenstvu v reliju.

4. Toyota Celica Twin-Cam Turbo
Domnevno najzanimivejši reli dirkalnik, kar so jih doslej izdelali pri Toyoti. Celica Twin-Cam Turbo je bila plod novih pravil skupine B, ki so v svetovnem prvenstvu v reliju veljala med letoma 1983 in 1986. Mnogo konkurentov se je takrat odločilo za štirikolesni pogon, Celica pa je vseh svojih 380 konjskih moči preusmerila na zadnji par koles. Kljub tej navidezni pomanjkljivosti si je Celica s svojo prevlado na reliju Safari in reliju po Slonokoščeni obali prislužila vzdevek “Kralj Afrike”.

5. Toyota Corolla GT Coupe

Ko je Celica Twin-Cam Turbo prevzela položaj Toyotinega paradnega konja v reliju, se je nova AE86 Corolla GT Coupe uspešno spopadla z večjimi tekmeci v tovarniškem 1,6-litrskem razredu, v katerem je bila Toyota tako uspešna že z nekdanjima modeloma TE27 in TE71. Za volan je znova sedel Per Eklund in moštvo Toyota GB je v skupini A v reliju postalo pravi fenomen, nanizalo zmage po vsem svetu in leta 1984 osvojilo prvo mesto v skupnem seštevku britanskega odprtega prvenstva v reliju. Več kot 30 let pozneje predstavlja AE86 gonilno silo klasičnega relija in ima sloves modela, ki je navdihnil sorodno disciplino driftanje.

6. Toyota 222D

Z norim modelom ’222D’ so pri Toyoti nameravali nadomestiti Celico Twin-Cam Turbo. S kratko medosno razdaljo, štirikolesnim pogonom in sredinsko nameščenim motorjem s 600 konjskimi močmi naj bi bil izjemno okreten na bolj zavitih evropskih relijih. Njegova zasnova delno temelji na modelu MR2 prve generacije, čeprav ima s tem avtomobilom serijske proizvodnje skupnih le nekaj delov. Žal so bila pravila, v skladu s katerimi so ga pri Toyoti izdelali, leta 1986 ovržena, kar je nemudoma zavrlo projekt 222D, preden je avtomobil sploh imel možnost dirkati in preden bi ga lahko spoznali pod pravim imenom, ne zgolj pod internim psevdonimom.

7. Toyota Celica GT-Four (ST165)
Z znanjem, ki so ga pridobili v projektu 222D, so v Toyoti izdelali model ST165 Celica GT-Four, ki je postal njihov prvi reli dirkalnik s štirikolesnim pogonom in prvi model, s katerim je bilo mogoče tekmovati proti evropskim konkurentom na najvišji ravni svetovnega prvenstva v reliju WRC. Ponašal se je z novim dvolitrskim motorjem s turbopolnilnikom, ki je poganjal naslednje tri generacije Toyotinih dirkalnikov v prvenstvu WRC in popeljal ST165 do 13 prvenstvenih zmag ter Carlosa Sainza do naslova svetovnega prvaka leta 1990.

8. Toyota Celica GT-Four (ST185)
Po določenih porodnih težavah je novi dirkalnik ST185 Celica GT-Four postal neverjetno učinkovito orožje v reliju, ki je nadaljevalo uspešno tradicijo predhodnika. V sezonah 1992, 1993 in 1994 je dirkalnik nanizal neverjetnih 16 zmag v prvenstvu WRC, tri naslove svetovnega prvaka med vozniki in dva konstruktorska naslova. Pod pokroviteljstvom Castrola so ST185 odeli v prepoznavne belo, zeleno in rdečo barvo. Novo vozilo je bilo prepoznavno tudi po številnih zračnih mrežah in odprtinah, ki so znatno izboljšale učinkovitost hlajenja motorja.

9. Toyota Celica GT-Four (ST205)
ST205 Celica GT-Four je bila zadnja Celica, ki je nastopala v prvenstvu v reliju. Poganjala jo je nadgrajena različica dvolitrskega motorja 3S-GTE, ki so ga prvič uporabili v dirkalniku ST165. Pri njej so prvič uporabili tehnologijo proti turbo luknji, ki so jo pozneje posvojile tudi vse druge ekipe z motorji s turbopolnilnikom. ST205 so predstavili ob koncu sezone 1994 svetovnega prvenstva v reliju kot nekakšen uvod v naslednjo sezono. Voznik Juha Kankkunen je Celico v sezoni 1995 popeljal do zmage na Korziki, moštvo pa je še petkrat stalo na stopničkah, preden se je poslovilo od prvenstva.

10. Toyota Corolla WRC
Ob svoji predstavitvi med sezono 1997 so Corollo WRC slavili kot popoln in najnaprednejši Toyotin stroj za dirke v reliju doslej. Bila je kompaktnejša in okretnejša od Celice, ki se je poslavljala od prvenstva. To je bil prvi dirkalnik v prvenstvu WRC s prečno postavljenim motorjem. Po štirih dirkah je Corolla prvič stala na stopničkah, sezono 1998 pa začela s prepričljivo zmago na prvi dirki. Toyota in Carlos Sainz sta osvojila drugi mesti v konstruktorskem in vozniškem seštevku sezone 1998, naslednjo sezono pa je Toyota končala na samem vrhu med tovarniškimi ekipami. Corolla WRC se ni vrnila v prvenstvo leta 2000, pač pa je še naprej žela uspeh med zasebnimi ekipami.

11. Toyota Prius
Zagotovo ni bil najhitrejši ali najmočnejši Toyotin reli dirkalnik, toda Prius prve generacije je postal prvo hibridno vozilo, ki je nastopilo na dirki pod okriljem zveze FIA in jo tudi končalo. Na zahtevnem
8000 km dolgem tritedenskem reliju od dežele polnočnega sonca do Rdečega morja leta 2002 je pomembnejšo vlogo od hitrosti igrala zanesljivost. Kljub minimalnim spremembam v primerjavi s serijskim modelom je Prius preizkušnjo končal na skupnem 14. mestu.

12. Toyota Hilux Dakar

Toyota je novinka na reliju Dakar, ki slovi kot najzahtevnejša motošportna preizkušnja na svetu. Toda Hilux Dakar je naredil dober vtis ob svojem prvem nastopu leta 2012, saj je osvojil skupno tretje mesto, kar je najboljši dosežek zadnjih treh let med avtomobili z bencinskim motorjem, ki ustrezajo predpisom za vozila serijske proizvodnje. Pričakovanja je znova presegel naslednje leto, saj je Hilux Dakar preizkušnjo končal na neverjetnem drugem mestu v skupni razvrstitvi.

13. Toyota Yaris S2000
Toyota žanje velike uspehe v reliju od ustanovitve razreda S2000 v Južni Afriki leta 2006. Serijo so začeli z modelom RunX, ki je bil osnovan na Corolli in s katerim so nastopali samo v Južni Afriki, preden so leta 2008 presedlali na Auris, ki je bil izdelan v Veliki Britaniji. Zdaj za osnovo uporabljajo model Yaris – prvi Yaris, ki je kjer koli na svetu nastopal v državnem prvenstvu v reliju – za avtomobilom stoji izkušena ekipa, ki skrbi tudi za Toyotino odpravo na reliju Dakar.

14. Toyota GT86 CS-R3

Novi prototip Toyota GT86 CS-R3 je reli dirkalnik z zadnjim pogonom, ki spominja na Celico Twin- Cam Turbo iz osemdesetih let. Razvili so ga pri družbi Toyota Motorsport v Evropi, namenjen pa je zasebnikom, ki želijo s cenovno ugodnim dirkalnikom sodelovati na vseh ravneh motošporta. Posvetili so se predvsem zmanjšanju mase in izboljšanju varnosti, zanesljivosti ter zabavnosti. Slednje so dosegli s fizičnimi in softverskimi spremembami na dvolitrskem boksarskem motorju, ki zdaj razvije 240-250 konjskih moči. Prvi kupci bodo lahko prišli do sestavnih delov avtomobila v prvem četrtletju leta 2015 in ta klasika prihodnosti bo zagotovo pristala v Toyotini dvorani slavnih reli dirkalnikov.

Vir: Toyota

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Dve zmagi za konec sezone
Citroën je zmagovalec svetovnega prvenstva FIA WTCC