Novice

Citroën na Frankfurtskem sejmu

Citroën Cactus Citroën Cactus. Več kot konceptno vozilo, pravi manifest bodočih vozil linije C. S tem konceptnim vozilom Citroën ponuja novo delitev: odpraviti vse, kar je odveč, in dati več veljave vsemu, kar prispeva k dobremu počutju. Citroën Cactus je zapeljiv in enostaven za uporabo in pomeni novo avtomobilsko sintezo. Edinstven dizajn, ki prenavlja uporabo, […]

Citroën Cactus

Citroën Cactus. Več kot konceptno vozilo, pravi manifest bodočih vozil linije C. S tem konceptnim vozilom Citroën ponuja novo delitev: odpraviti vse, kar je odveč, in dati več veljave vsemu, kar prispeva k dobremu počutju. Citroën Cactus je zapeljiv in enostaven za uporabo in pomeni novo avtomobilsko sintezo. Edinstven dizajn, ki prenavlja uporabo, ki pomeni udobje za vse in tehnologije, enostavne za rokovanje.

Citroën Cactus je:

Čist in funkcionalen dizajn:
– radikalne oblikovalske značilnosti, usmerjene v učinkovitost (manjša masa, aerodinamičnost),
– tehnološki izraz sprednjega dela in tekoče površine, ki odpravljajo vse agresivne oblike,
– « Airbumps », grafični elementi z možnostjo individualizacije, s prožnim ovojem, ki z vgrajenimi zračnimi mehurčki varuje karoserijo.

Drzna zasnova :
– prosto voznikovo mesto z vsemi komandami, zbranimi okoli 100% digitalnega vmesnika,
– prednji sedeži so obdelani kot široka zofa, za več prijaznosti in udobje,
– pristni in naravni materiali, uporabljeni v elegantnem in sproščenem ambientu.

Tehnologije, enostavne za uporabo:
– pogonski sklop Hybrid Air, ki omogoča privlačen strošek uporabe in omejen okoljski odtis,
– možnost takojšnje in intuitivne povezave, zlasti z dostopom do portala Citroën Multicity Connect.

Citroën C4 Picasso in Grand C4 Picasso

Na frankfurtskem salonu razstavlja dve glavni novosti Znamke, Novi Citroën C4 Picasso, ki je prišel na trg v juniju 2013 in ki je prodan že v več kot 10.000 primerkih, in Grand C4 Picasso kot svetovno premiero. Dve novosti s popolnoma drugačnim slogom in izrazom, ki naj bi obnovili dve veliki prodajni uspešnici.

Dve silhueti, vsaka s svojim lastnim slogom, ki ju ločuje že na prvi pogled.

Novi C4 Picasso je zelo prepoznaven s svojim kromanim stranskim izrazom v obliki črke C, z dvižnimi prtljažnim vrati, ki izražajo širino in trdnost, in z diodnimi zadnjimi lučmi z učinkom 3D po zgledu konceptnih vozil Tubik, Survolt in Revolte.

Grand C4 Picasso pa se znatno razlikuje od izvedbe s 5 sedeži z večjo silhueto, s strešnimi loki, ki ojačijo stranski izraz, s posebnim tehnološkim sprednjim delom in z diodnimi zadnjimi lučmi z učinkom 3D s popolnoma novo in globoko risbo.

Nova Citroën C4 Picasso in Grand C4 Picasso oba zaznamujeta popolnoma novo dobo:
– zaradi močnega in izraznega dizajna z dinamičnimi linijami in tehnološkimi žarometi, ki jih dopolnjujejo diodne zadnje luči z učinkom 3D;
– zaradi notranjosti, ki je obdelana v duhu udobnega bivališča;
– zaradi tehnologij za dobro počutje z vmesnikom za vožnjo, 100 % ne dotik, ki je povezan z 12-palčnim panoramskim zaslonom visoke ločljivosti;
– zaradi inovacij za vedno lažjo vožnjo, s sistemom vidljivosti 360.

Zaradi nove platforma Skupine PSA Peugeot Citroën EMP2 (Efficient Modular Platform 2), nova Citroën C4 Picasso in Grand C4 Picasso pomenita tudi pravi generacijski preskok:
– z optimalnimi popolnoma novimi proporci :
> C4 Picasso (D : 4,43m / š : 1,83m / V : 1,61 m),
> Grand C4 Picasso (D: 4,59 / š : 1,83m / V : 1,63 m);
– z zglednim bivalnim udobjem (največ prostora v segmentu v 2. in 3. vrsti sedežev pri izvedbi s 7 sedeži);
– z rekordno prostornino prtljažnika : 537 litrov VDA pri C4 Picasso, pri Grand C4 Picasso
pa 645 litrov VDA in več kot 700 litrov s popolnoma naprej pomaknjeno 2. vrsto sedežev);
– z zmanjšano maso v primerjavi s predhodnimi generacijami, ki lahko doseže 140 kg manj pri izvedbi s 5 sedeži;
– z izvedenko, ki izpusti le 98 g CO2/km, kar je rekord v kategoriji.

Nova Citroën C4 Picasso in Grand C4 Picasso sta opremljena tudi z novim motorjem BlueHDi, ki ustreza standardu Euro VI, saj ima vgrajen modul SCR (Selective Catalytic Reduction), najbolj učinkovito rešitev za obdelavo dušikovih oksidov NOx in zmanjšanje emisij CO2. Ta motor ima v svoji kategoriji popolnoma nove rezultate glede zmogljivosti in porabe: moč 150 KM pri samo 110 g CO2/km z ročnim menjalnikom in 117 g/km s samodejnim menjalnikom najnovejše generacije.

Linija DS

Tri leta in pol po lansiranju in šest mesecev po prihodu njenega zadnjega modela Citroën DS3 Cabrio beleži Linija DS, ki je še vedno enako dinamična, več kot 360.000 prodanih enot, od tega 66% novim kupcem znamke, kar za prvo polletje 2013 pomeni 3,6 % več kot v enakem obdobju 2012.

Njen slog se navdihuje pri razkošju na francoski način in je edinstven, poln domiselnosti in čustev in izredno prefinjen. Je kot prava izložba Znamke, katere globalni status je z njo močnejši in ki si pridobiva mednarodne hitro rastoče trge. Zlasti na Kitajskem, kjer DS pomeni znamko v pravem pomenu besede in kjer bodo DS5 od 16. septembra dalje proizvajali v tovarni Shenzhen.

Konceptno vozilo Citroën DS3 Racing

Citroën z razstavljenim konceptnim vozilom Citroën DS3 Cabrio Racing vnovič uveljavlja svojo drznost. Ta popolnoma nova izvedenka, ki so jo predstavili letos julija na prireditvi Goodwood Festival of Speed, ima vse odlike modela Citroën DS3 Racing in tudi prefinjenost DS3 Cabrio. Verodostojna ponudba, saj je Citroën DS3 Cabrio zgrajen optimalno (samo 25 kg več ima kot limuzina), kar mu daje živahne in odzivne vozne lastnosti.
Že na prvi pogled nas Citroën DS3 Cabrio Racing prevzame s skrajno individualizacijo in športnostjo, s sivo barvo Moondark v mat teksturirani obdelavi, z bleščeče črnimi 19-palčnimi platišči in s črnimi in kromanimi vstavki na vratnih kljukah, na okrasu prtljažnih vrat in na zunanjih ogledalih.

Temu konceptnemu vozilu je strokovno znanje Citroën Racing namenilo komplet iz karbonskih vlaken, posebne zavore in podvozje ter 1,6-litrski motor, ki lahko razvije 202 KM.

Citroën DS3 Cabrio Racing povezuje zmogljivosti in eleganco, v notranjosti z vnovično interpretacijo treh materialov (usnje Nappa, usnje z vtisnjenim znakom DS in Alcantara) za « zapestnico DS » na sedežih, s posebnimi okrasnimi šivi linije DS v novem karminasto rdečem odtenku na sedežih, armaturni plošči in prestavni ročici. Ista barva se pojavi tudi na školjkah sedežev in na armaturni plošči.

Konceptno vozilo Citroën DS3 Cabrio Racing je tudi stanje duha, ki se izraža z linijo izdelkov lifestyle z otroškim avtomobilskim sedežem iz treh vrst usnja, ki je usklajen z ostalimi sedeži v vozilu, ali s slušalkami v barvi karoserije.

Konceptno vozilo Wild Rubis

Konceptno vozilo Wild Rubis, premierno predstavljeno aprila letos v Šanghaju, zdaj pa prvič v Evropi, je nov izraz linije DS, ki napoveduje bodoči SUV Znamke. Nosi DNK modelov te linije, saj je njegov slog edinstven in prepoznaven, poln domiselnosti, čustev, pa tudi prefinjenosti v izjemnih izdelavah.

Edinstvena in privlačna interpretacija izvedenke SUV z občutkom združuje moč in prefinjenost. Močna in uveljavljena ponudba, ki nadaljuje zgodbo linije DS: uporniška, prvinska, pa tudi nagnjena k popolnosti in pretanjena.
Konceptno vozilo Wild Rubis je pravi dragulj, ki ga krasi hipnotični pogled žarometov full LED, vključuje pa se tudi v varovanje okolja s svojo tehnologijo Full-hybrid Plug-in, ki mu omogoča imenitne zmogljivosti: 50 km avtonomije, 295 KM s sistemom boost in 43 g CO2/km.

DS Faubourg Addict

Citroën na svojem razstavnem prostoru predstavlja svoje štiri modele DS3, DS3 Cabrio, DS4 in DS5 v novi zunanji izdelavi, imenovani Faubourg Addict. Ta izdelava je utelešenje pariškega razkošja in se navdihuje pri konceptnem vozilu številka 9, ki je bil predstavljen na slonu v Pekingu leta 2012, prinaša pa:
– nov barvni odtenek za karoserijo, Whisper, globoko črno barvo s pretanjenimi vijoličastimi niansami;
– streho z logotipom DS, ki je pri DS3 Cabrio vtkan v platno, pri DS3 in DS4 pa ponovljen na strehi. Pri DS5 je logotip DS dodatno natisnjen na « cockpit » streho in se čudežno razširja v vsem potniškem prostoru;
– ohišja zunanjih ogledal z lasersko gravuro, kot dragulji, ki jih je obdelal draguljar; novost, ki je zelo čutna na dotik;
– in diamantno obdelana platišča z barvnimi srednjimi pokrovčki Whisper, ki se barvno skladajo z odtenkom karoserije.
Personalizacija in prefinjenost sta zdaj poudarjeni kot še nikoli, s to izdelavo, ki se navdihuje pri najboljših plateh francoskega razkošja in ki v svet avtomobilizma vključuje nove postopke, izraze ustvarjalnosti in znanja Znamke.
Te izvedenke DS Faubourg Addict bodo predstavljene na salonu, v prodaji pa bodo od oktobra v obliki paketa zunanje opreme, ki ga bo možno dopolniti s paketi notranjih opcij.
Na voljo bodo tudi drugi zunanji barvni odtenki, kot so črna Perla Nera pri vseh štirih modelih linije, bela Banquise pri DS3 in DS3 Cabrio, pa tudi biserna bela pri DS4 in DS5.

CRÉATIVE TECHNOLOGIE, DOSTOPNA VSEM IN ZA VSE POTREBE

Citroën predstavljata dve liniji izdelkov, ki se opirata na vedno ostrejšo tehnološko ofenzivo, za dobro počutje in okolje. Najnovejše tehnologije Znamke so predstavljene na igriv in interaktiven način na posebnem, samo njim namenjenem prostoru. Prav poseben sogovornik je človeški robot « NAO », ki razlaga Créative Technologie in odgovarja na vprašanja obiskovalcev o posameznih razstavljenih tehnologijah.

Platforma EMP2

Nova platforma EMP2, Efficient Modular Platform 2, ki so jo razvili pri PSA Peugeot Citroën, je bila prvič uporabljena pri novem Citroënu C4 Picasso in Grand C4 Picasso. V primerjavi s predhodno generacijo ta platforma EMP2 lahko zmanjša maso vozila za do 70 kg. Povezava te nove platforme s paleto optimiziranih motorjev pa omogoča doseganje emisij CO2 na ravni 98 g/km, pri novem Citroënu C4 Picasso in Grand C4 Picasso. Ta nova modularna platforma lahko sprejme različne oblike karoserije, v več segmentih, prilagojena pa je različnim svetovnim trgom.
Platforma EMP2 ima enoten sprednji blok, dobi pa lahko dva različna zadnja bloka (kratkega ali dolgega), nizek ali visok voznikov sedež, različne tipe zadnje preme in končno motorne agregate različnih generacij. Ta modularnost omogoča različne kombinacije na osnovi:
– 4 širin prednjega koloteka,
– 5 medosnih razdalj,
– 2 kombinacij voznikovega mesta in strehe,
– 2 zgradb zadnje preme,
– « zadnjega dela », ki omogoča kratke ali dolge izvedenke, s 5 ali 7 sedeži in z možnostjo namestitve zadnje preme za tip električnega hibrida.

Manjša masa in znižanje emisij CO2 sta glavna cilja nove platforme EMP2, da pa bi ju dosegli, je bilo največ dela opravljenega na naslednjih področjih:
– Uporaba inovativnih lahkih materialov (jekel z zelo visoko in z ultra visoko stopnjo elastičnosti – THLE in UHLE), kompozitnih materialov in aluminija (prihranek 27 kg),
– Najsodobnejši procesi oblikovanja in sestavljanja (vroče stiskanje, spajanje plošč različnih debelin, hidroforming in lasersko varjenje) so omogočili prihranek 10 kg,
– Moduli z možnostjo preoblikovanja, prilagajanja in zmanjševanja prostornin.

Vedno bolj učinkoviti motorji

BlueHDi

Motor BlueHDi je uvedla nova družina C4 Picasso v izvedbi BlueHDi 150 KM (v paru s 6-stopenjskim ročnim in 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom), v kratkem ga bo imel tudi CITROËN DS5 v izvedbi BlueHDi 180 (skupaj s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom), prinaša pa številne prednosti – visoko moč, skromnost in spoštovanje okolja.

Novi sistem SCR (Selective Catalytic Reduction), ki je nameščen tik pred filtrom trdnih delcev, stalno spreminja dušikove okside (NOx) v nenevarne vodne hlape (H2O) in dušik (N2).

Ta novi sistem omogoča tudi znatno zmanjšanje porabe in emisij C02 na 110 g/km pri izvedbi HDi 150 na novem Citroënu C4 Picasso in na 114 g/km pri HDi 180 na DS5.
Novi motorji, ki že zdaj izpolnjujejo standard Euro VI.

PureTech

Motorji PureTech so zasnovani in proizvedeni v Franciji, uporabljajo pa inovativne in učinkovite tehnologije, ki so tudi varčne.
Po uvedbi novega 3-valjnega bencinskega motorja v njegovih atmosferskih izvedbah (1 liter z 68 KM in 1,2 litra z 82 KM) se ta družina povečuje s prihodom izvedenke s turbokompresorjem, e-THP 130, prvega bencinskega motorja Skupine Peugeot Citroën, ki izpolnjuje standard Euro VI. Motor e-THP 130 je zmogljiv, doseže moč 130 KM pri 5.500 vrt./min. in navor 230 Nm pri 1.750 vrt./min., z emisijami CO2 110 g/km pa je tudi prijazen do okolja. Družina bencinskih motorjev je vedno bolj močna in bolj ekološka: +15% moči in do -25% porabe in emisij CO2 v primerjavi s predhodnimi generacijami. Motor VTi 68 opremlja CITROËN C3, izvedba VTi 82 opremlja C3 in DS3, C4 pa bo prvo vozilo PSA z e-THP 130 že v začetku leta 2014.

HybridAir

Tehnologija HybridAir, ki je pravi tehnološki preboj, uporablja stisnjeni zrak skupaj s hidravliko, torej znanje, ki je zasidrano v genih Znamke Citroën.

Hybrid Air je: nobenega dodatnega akumulatorja za bolj dostopno ceno, neokrnjeno bivalno udobje in lažje recikliranje. So tudi čisto drugačne zmogljivosti, z zmanjšanjem porabe goriva za 45 % v mestu v primerjavi z enakovrednim bencinskim motorjem, in učinek boost.

Ker je ta tehnologija še posebej primerna za mestna vozila, ima čast na novem Citroënu C3 (manj kot 3 l/100 km pri mešanem ciklu, 69 g CO2/km) in na konceptnem vozilu Cactus .

Tehnologija Hybrid Air temelji na povezavi več široko preizkušenih sklopov ali tehnologij: bencinskega motorja PureTech, sistema shranjevanja energije v obliki stisnjenega zraka, sklopa, ki ga sestavljata dva motorja-hidravlični črpalki in samodejnega prenosa, ki uporablja epiciklično gonilo. Sklop krmili nadzorna enota, ki upravlja voznikove zahteve in tako optimizira porabo energije. V ta namen so na voljo 3 načini delovanja: zračni način (0 emisij), bencinski način, kjer deluje samo motor z notranjim zgorevanjem, in kombinirani način, ki združuje moč motorja z notranjim zgorevanjem in moč stisnjenega zraka.

Citroën C-Elysée WTCC

Po več kot 20 letih prevlade na cestnih preizkušnjah na vseh koncih sveta se Znamka z letom 2014 odpravlja na naskok na tekmovalne steze Svetovnega prvenstva FIA za osebna vozila (FIA WTCC). Nov izziv za Citroën Racing, pa tudi za Sébastiena Loeba in Yvana Mullerja.

Citroën s petimi svetovnimi pokali Rallye-Raid in osmimi naslovi svetovnega prvaka v rallyju se torej prvič odpravlja na svetovno prvenstvo na tekmovalnih stezah.

C-Elysée WTCC, ki je bil s slikami prvič predstavljen 24. julija letos, se na salonu prvič predstavlja javnosti.
Citroën C-Elysée je limuzina segmenta C, ki nagovarja predvsem hitro rastoče tuje trge, kot so Latinska Amerika, Sredozemske države, Kitajska ali Rusija. Citroën C-Elysée so kupci soglasno sprejeli in s 30.000 zabeleženimi naročili za več kot 30% presega svoj začetni cilj prodaje.

CitroënC-Elysée je deležen najboljšega strokovnega znanja Znamke s področja oblikovanja, končne obdelave in kakovosti. Njegova karoserija ima obliko klasične limuzine, ki je idealna glede aerodinamike.

C-Elysée WTCC, ki drsi po asfaltu s svojimi 18-palčnimi kolesi, je z eno besedo impozanten. Odbijač z aerodinamično ploščo poudarja masko z eminentno dvojno puščico. Široki prednji in zadnji blatniki prispevajo k odločno športnemu značaju karoserije. Zadaj pa vozilo zadržuje na stezi še impozanten spojler.

Pod motornim pokrovom Citroëna C-Elysée WTCC se skriva enak sklop 1.6 turbo z neposrednim vbrizgom kot pri DS3 WRC. Z večjo prirobnico turbokompresorja se moč zdaj približuje 380 KM. Prenos samo na prednja kolesa opravlja šest-stopenjski sekvenčni menjalnik.

Vključitev Citroëna v FIA WTCC je znak za nov zagon športne dejavnosti Znamke, obenem pa poudarja pomembnost avtomobilskega športa kot tehnološkega laboratorija in dokazuje voljo po krepitvi na mednarodni ravni.

Vir: PSA

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Svetovna predstavitev novega Peugeota 308 in nov napredek protionesnaževalnih sistemov
Klemen Gerčar svetovni prvak v motokrosu