Novice

Svetovna predstavitev novega Peugeota 308 in nov napredek protionesnaževalnih sistemov

Peugeot bo na stojnici 65. avtomobilskega salona v Frankfurtu razkril nove adute za dosego ambiciozno zastavljenih ciljev in prodor na trg vozil višjega cenovnega razreda. Glavni dogodek znamke bo novi Peugeot 308 in predstavitev prenovljene ponudbe 3008 in 5008; modeli BlueHDi (ekskluzivna tehnologija protionesnaževalnega sistema za dizelske motorje Euro 6), ponudba dizelskih hibridov HYbrid4, demonstracijsko vozilo 208 HYbrid FE in konceptno vozilo 2008 HYbrid Air potrjujejo napredek v tehnologiji in okoljevarstvenih sistemih znamke, za sedanjost in prihodnost. In končno, z vozilom RCZ R, konceptnim vozilom ONYX in dvema 208, ki sta med tekmeci že zmagovalki, Peugeot potrjuje, da zna emocije postaviti v osrčje avtomobilske izkušnje.

Izmed 31 serijskih in konceptnih vozil, ki bodo razstavljeni na 2900 m² veliki stojnici znamke Peugeot v Frankfurtu, bo na razstavnem prostoru, ki bo posvečen novemu Peugeotu 308, predstavljenih nič manj kot devet primerkov tega modela, ki bodo na voljo ob pričetku trženja.

Novi Peugeot 308: prečiščena oblikovna zasnova in Peugeot i-Cockpit za prvenstvene občutke

Novi Peugeot 308 je del strateško pomembnega tržnega razreda kompaktnih vozil (predstavlja več kot tretjino prodaje na evropskem trgu), v katerem je silhueta limuzine prisotna v 43 %.

Kot dokaz velikih ambicij znamke, so Peugeotovi oblikovalci in inženirji, po zelo visokih kakovostnih zahtevah, zasnovali drzno, intuitivno in moderno petvratno limuzino s čistimi in elegantnimi oblikovnimi linijami.
Z novo modularno platformo EMP2 (Efficient Modular Platform 2) je novi Peugeot 308 s 140 kg manjšo maso najlažji in najbolj kompakten v svojem tržnem razredu (z dolžino 4,25 m), medtem ko sta njegova skrajšana previsa zagotovilo za odločno dinamično držo in izredno prostornost potniške kabine.

Izčiščena in tehnološko dovršena notranjost, oblikovana z visokokakovostnim blagom in materiali, svojo različnost pokaže z zasnovo voznikovega mesta Peugeot i-Cockpit, ki jo je navdahnilo konceptno vozilo SR1. S kompaktnim volanom, ki nudi še več občutkov, instrumentno ploščo v voznikovem vidnem polju za idealno pregledovanje informacij, visoko sredinsko konzolo in 9,7-palčnim zaslonom na dotik za intuitiven način vožnje, se Peugeot i-Cockpit pogumno postavlja v ospredje pred svojimi tekmeci.

Pet bencinskih in HDi motorjev z obvladovano porabo goriva, na voljo ob začetku prodaje, in optimizirana aerodinamičnost (Cx: 0,28, Scx: 0,63), omogoča emisije CO2 od 93 g/km (1,6 HDi 92). Spomladi 2014 bo z novim Peugeotom 308 predstavljena nova tehnologija s široko izbiro zmogljivih in varčnih motorjev, med katerimi še posebej izpostavljamo neverjetni turbo bencinski trivaljnik (1,2 e-THP), različice BlueHDi – z rekordno emisijo v svojem tržnem razredu 82 g CO2/km -, in samodejni 6-stopenjski menjalnik nove generacije.

Prihaja nova izkušnja vožnje: bogato znanje znamke Peugeot se izraža na novih lažjih premah in ESP-ju zadnje generacije, ki izkorišča velikodušno dimenzioniran zavorni sistem. Zaradi prednosti nove platforme (znižana masa, krajša previsa, znižano težišče, električni servovolan) ima novi 308 prednost v izredni dinamični legi na cesti, ki se ji pridružujejo agilnost in udobje na visokem nivoju.

Številne tehnologije pomoči pri vožnji še sproščeno počutje: nadzor mrtvih kotov, aktivni tempomat, opozorilnik na nevarnost trčenja in samodejno zaviranje v sili.

Z novimi žarometi Full Led so serijsko opremljena vozila višjih stopenj opremljenosti, kar je za ta tržni razred še vedno novost.

Novi Peugeot 308 bo proizveden v neposredni bližini svojih strank: na začetku prodaje, od 12. septembra dalje, bo za evropske trge proizveden v tovarni v Sochauxju, kasneje bo za domači trg stekla proizvodnja tudi na Kitajskem.

Ultra športno konceptno vozilo 308 R Concept, ki bo razstavljeno na stojnici vozila 308, radikalizira izčiščenost in stilistično identiteto serijsko proizvedenih vozil. S svojim nizkim položajem, širokimi koloteki in zaznavnimi bočnimi stranmi, slonečimi na 19-palčnih tulipanastih kolesih, 308 R Concept razkriva svojo športno poklicanost in svoj uničevalni temperament. Pod svojo dvobarvno obleko iz karbonskih vlaken skriva 4-valjni bencinski motor 1,6 l modela RCZ R, iz katerega so inženirji Peugeot Sport izvabili specifičnih 270 KM, rekordnih za svojo kategorijo s 170 KM /l. Za izkoristek vsega svojega potenciala, je 308 R Concept opremljen s prednjimi premami z diferencialom z omejenim zdrsom in zavornim sistemom z večjimi zavorami.

3008 in 5008: nadaljevanje uspeha

V letu 2009 je Peugeot za boljšo pozicijo znamke v tržnem razredu kompaktnih vozil predstavil dve ponudbi: dve različni vozili, z močnima in dopolnjujočima osebnostma, namenjenima raznolikim kupcem, ki jih zanima visoka tehnologija, si želijo udobje v vožnji, visokokakovostni izdelek in brezhibno dinamično lego na cesti.
Štiri leta pozneje sta Crossover 3008 in kompaktni enoprostorec 5008, s spoštljivimi 506.000 in 237.000 prodanimi vozili na svetovnem trgu (do konca junija 2013) izpolnila zavezo znamke.

Poseben uspeh, ki je daleč nad načrtovanim, je dosegel 3008, zahvaljujoč velikemu navdušenju nad njim na Kitajskem trgu od začetka prodaje v tem letu, in začetek prodaje 3008 HYbrid4, z uvedbo hibridnega dizelskega pogona, predstavljenega na svetovnem trgu v letu 2012.

Na Frankfurtskem sejmu bosta 3008 in 5008 predstavljena s stilsko prenovljenim prednjim delom in tehnološko prenovljenimi žarometi. Bolj sodobna, z opazno višjimi kakovostnimi standardi, sledita stilističnim zapovedim znamke (vtis lebdeče prednje maske, svetlobni izraz …). V notranjosti imata vgrajeno novo sredinsko lasersko gravirano konzolo in novo opremo: kamero za vzvratno vožnjo in barvni prikaz podatkov na prosojnem zaslonu v voznikovem vidnem polju.

Peugeot: napredek v tehnologiji in protionesnaževalnih sistemih

V letu 2013 je znamka za evropsko prodajno paleto vozil še zmanjšala povprečne emisije CO2: konec maja so znašale 116,3 g/km v primerjavi s 121,5 g/km v letu 2012.

Okoljevarstveno politiko znamke Peugeot dokazujeta nenehna optimizacija motorjev z notranjim zgorevanjem (izboljšanje izkoristka, zmanjšanje prostornine motorja, sistem Stop&Start …) in uvedba motorjev nove generacije, kot je družina trivaljnih bencinskih motorjev z različicama 1,0 l in 1,2 l.

Novo tehnologijo proti onesnaževanju dizelskih motorjev BlueHdi Peugeot v Frankfurtu predstavlja na novem Peugeotu 308 in vozilu 508 SW. Tehnologija BlueHDi z ekskluzivnim načinom združevanja funkcije selektivne katalitične redukcije (SCR) in filtra trdnih delcev (FAP) z aditivom odgovori na zahteve normativa Euro 6 in omogoča do 90 % zmanjšanje dušikovih oksidov (NOx), optimizira emisije CO2, zmanjšuje porabo goriva in odstranjuje trdne delce do 99,9 % po številu. Tehnologija BlueHDi že sedaj zadostuje normativu Euro 6 za dizelske motorje, od konca leta 2013 dalje pa se bo uporabljala na vseh znamkinih dizelskih različicah in tako okrepila vodilno vlogo v tehnologiji dizelskih motorjev.

Še en pomemben primer napredka v sistemih proti onesnaževanju in tehnološkega napredka v prodajni paleti Peugeot, je hibridna dizelska tehnologija HYbrid4, prvič predstavljena svetovnemu trgu na vozilu 3008 HYbrid4, nato še na 508 RXH in 508 HYbrid4. Peugeot ima na področju sistemov proti onesnaževanju in občutkov v vožnji edinstveno ponudbo. Omenjeni trije modeli s tehnologijo HYbrid4 so prepričali že 28.000 kupcev.

Po zaslugi 200 konjskih moči, ki jih združeno zagotavljata motor 2,0 HDi FAP za pogon prednje preme in električni motor na zadnji osi, modeli HYbrid4 nudijo čisto nove izkušnje v vožnji z možnostjo izbire enega od štirih načinov (samodejni, ZEV (nični izpusti), Sport (športna vožnja), 4WD (štirikolesni pogon)) in emisije CO2 od 88 g/km dalje.

Za dosego cilja serijske proizvodnje vozila, ki bo porabilo le 2 l/100 km, se Peugeot ozira v iskanje prebojnih rešitev.

S tehnologijo HYbrid Air, ključno etapo v postopku za dosego te ciljne vrednosti, je Peugeot ponovno dokazal svoje pionirske sposobnosti. Model 2008, namenjen mednarodnim trgom, je samoumevni podpornik najnovejšega pogonskega sklopa, ki bencinski motor in tehnologijo na stisnjen zrak združuje z nadzorovanimi stroški. Na voljo bo v letu 2016 za osebna in lahka dostavna vozila iz nižjega tržnega razreda in razreda kompaktnih vozil ter bo dostopen kupcem na vseh petih kontinentih.

2008 HYbrid Air združeno koristi dve vrsti energije, da v najrazličnejših situacijah doseže najboljši izkoristek: stisnjen zrak, pridobljen predvsem med generiranjem energije zaviranja in upočasnitve, bo nudil pomoč ali pa nadomestil trivaljni bencinski motor najnovejše generacije, ki se ponaša z optimalno izboljšanimi delovnimi lastnostmi.

Pogonski sklop HYbrid Air, ki ga sestavljajo visokotlačna posoda v osrednjem tunelu za potrebe pnevmatskega delovanja, nizkotlačna posoda v predelu zadnje preme in sklop motorja/črpalke, nameščen na prenosu, ne vpliva na prostornost in prilagodljivost notranjosti vozila ter vozniku nudi tri načine delovanja: zrak (ZEV), bencin in kombinirani način.

Novi pogonski sklop HYbrid Air spremljajo inovacije tudi na drugih področjih z namenom dosege cilja 2,0 l/100 km.
Te dopolnilne tehnologije so uporabljene na demonstracijskem vozilu 208 HYbrid FE.

Za zasnovo sta Peugeot in Total, partnerja od leta 1995, združila svoje vrhunsko strokovno znanje in se lotila ambicioznega podviga, s katerim sta združila neverjetno nizke emisije in užitke v vožnji: Emisije CO2 vozila 208 HYbrid FE znašajo komaj 49 g/km, oziroma dvakrat manj kot sicer nadvse učinkovito vozilo 208 1,0 VTi, pri tem pa bo od 0 do 100 km/h še vedno pospešil v 8 sekundah – kot 208 GTi …

Gre za demonstracijsko popolnoma hibridno vozilo, s tehnologijo brez priklopa, ki jo bo PEUGEOT uporabljal v svojih vozilih jutrišnjega dne.

Upoštevanih je bilo več smernic: optimizirana aerodinamičnost, 200 kg manjša masa z masovno uporabo kompozitnih in polikarbonatnih materialov, hibridni bencinski pogonski sklop, pri katerem sta trivaljni bencinski motor in robotizirani ročni menjalnik združena z električnim motorjem in akumulatorjem, ki izhajajo iz izkušenj na vzdržljivostnih preizkušnjah, specializirana maziva za motor, ki jih je razvil Total Lubrifiant. Vozilo 208 HYbrid FE je predpremierno opremljeno s podvozjem iz kompozitnih materialov ter posebnimi pnevmatikami in platišči, ki poskrbijo za manjši kotalni upor.

Prodor na trg vozil višjega cenovnega razreda in ekskluzivne izkušnje v vožnji

Na Peugeotovem razstavnem prostoru v Frankfurtu bodo obiskovalci lahko odkrivali še drug dokaz znamkinega znanja na področju oblikovanja in občutkov v vožnji. Ekskluzivni RCZ R, močno okrepljena različica športnega kupeja RCZ, ki je že zapeljal več kot 50.000 navdušencev, bo že od začetka leta 2014 serijsko proizvedeno najmočnejše vozilo znamke vseh časov.

Njegov novi motor 1,6 l z 270 KM – z rekordno specifično močjo v kategoriji – že ustreza normativom Euro 6 in omejuje emisije CO2 na 145 g/km, ter umešča RCZ R na spisek zmogljivih in neverjetno učinkovitih vozil. Ekskluzivni podpis in obljuba močnih občutkov, znižanje podvozja in njegova 19-palčna kolesa, dajejo vozilu RCZ R še bolj izrazno držo: od mesta za krmiljenje do subtilno elitističnega ambienta bo voznik lahko izkoristil zmogljivost motorja po zaslugi posebnega vpetja koles, združenega z diferencialom z omejenim zdrsom Torsen.

Onyx, navdih: Po zgledu bogate tradicije super dirkalnikov blagovne znamke, bo Onyx buril domišljijo nemalokaterega obiskovalca avtomobilskega salona v Frankfurtu.

Koncept Onyx pod korenito spremenjeno in izklesano obliko karoserije, ki meri 4,65 metra in je opremljena z 20-palčnimi kolesi, skriva srce pravega atleta: na karoseriji iz karbonskih vlaken so pritrjeni hibridni 3,7-litrski motor V8 HDi s 600 KM, ki je sredinsko nameščen v zadnjem delu, 6-stopenjski sekvenčni menjalnik in preme, ki so nastali kot rezultat strokovnega znanja s področja vrhunskih športnih dirkalnikov.

Karoserija stavi na kontrast njenih materialov in na plemenitost patine, ki ji jo je dal čas in kilometri: bakrena barva na blatnikih in vratih ter nesvetleča črna barva karbonskih vlaken na ostalih ploščah karoserije.

Pod zastekljeno streho z dvojno izboklino, ki jo obdajata strešna loka iz aluminija, se skrivata zgradba iz karbonskih vlaken in inovativen potniški prostor, ki tvorita celoto, obdano z izolacijsko oblogo: potniki tako postanejo del homogene strukture. S konceptom Onyx Peugeot nadaljuje s svojim delovanjem na področju materialov: to velja za material “Newspaper Wood” oziroma časopisni les, proizveden iz izrabljenih in stisnjenih izvodov časopisa, iz katerega je izdelana armaturna plošča.

Leto 2013 je za 208-co leto povečanja moči, pa tudi leto presežkov za PEUGEOT SPORT s tekmovalnimi različicami, ki so dediči Peugeotove sage serije-2!

Nihče ne dvomi, da se bo nemška publika gnetla okoli 208 T16 Pikes Peak: 25 let po prvi zmagi Arija Vatanena s svojo 405 T 16 na ameriškem mitskem preizkusu, je za volanom odslej legendarne 208 T 16 Pikes Peak, zadnje različice 208 (V6 bi-turbo s 3,2 l, 875 KM za 875 kilogramov, od 0 do 100 km/h v 1’’8…) Sébastien Loeb z 8’ 13’’ 878 podrl rekord dirke z 20-kilometrskim vzponom. Človeška in tehnološka avantura, ki daje znamki okus po odličnosti.

Ob začetku prodaje vozila 208 GTi, s katerim je bila obujena legenda, so se tri 208 GTi PEUGEOT SPORT pomerile na zelo zahtevnem preizkušnji “24 ur Nürburgringa” 2013; opremljene s turbo bencinskim motorjem 1,6 l s 300 KM, so 208-ce posegle po treh prvih mestih v svoji kategoriji. Ena od njih bo razstavljena na Peugeotovem razstavnem prostoru v Frankfurtu.

Vir: PSA

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Da bi zadostil povpraševanju evropskih kupcev, je Ford podvojil nemške proizvodne kapacitete za 1,0-litrski motor EcoBoost
Citroën na Frankfurtskem sejmu