Novice

Citroën zapušča prvenstvo WRC

Čeprav Francozi tudi sami v svojem sporočilu za javnost pritrjujejo, da se poslavljajo od prvenstva WRC, ker s Sebastienom Ogierjem niso uspeli najti skupnega jezika, to zelo verjetno ni edini razlog za umik.

Povezavo umika Citroëna iz prvenstva WRC in odhod Sebastiena Ogierja je povezala v svoji izjavi Linda Jackson, vodja Citroëna. Med drugim je namreč povedala, da si takšnega razpleta seveda niso želeli, a si sezone 2020 brez njega preprosto niso mogli predstavljati.

S tem zaključujejo Francozi pestro in zelo plodno udejstvovanje v prvenstvu, v katerem so z dvema Sebastienoma, Loebom in Ogierjem, ter vozili Xsara WRC in C4 WRC v letih 2004 do 2012 nanizali skupno kar devet zaporednih naslovov prvaka med vozniki in osem med konstruktorji.

Četudi je umik Citroëna iz WRC uradno povezan z umikom Ogierja, gre pri tem nedvomno za še več drugih dejavnikov. Navsezadnje je Citroën sam zadnja leta največji zagovornik sprememb v prvenstvu in podpornik vpeljave elektrifikacije. Čeprav ta dejansko prihaja s sezono 2022, Citroën odhaja s koncem sezone 2019. Ob tem se ne moremo znebiti občutka, da je nemalo zaslug za to odločitev pripisati tudi slabi predstavi dirkalnika C3 WRC. Navsezadnje ta niti približno ni bil tako suveren ali uspešen kot predhodnika Xsara WRC in C4 WRC.

Nikakor pa ne smemo pozabiti še na potrditev skupine PSA, da bodo s svojimi znamkami tekmovali v drugih prvenstvih. S Peugeotom se tako vračajo v vztrajnostno prvenstvo Le Mans, natančneje v novoustanovljen razred hiperšportnikov (Hypercars), z znamko DS pa še naprej vztrajajo v prvenstvu Formule E.

In kam naj bi šel Ogier? Poznavalci daleč največ možnosti pripisujejo opciji, da bo Sebastien Ogier prihodnjo sezono vozil v Toyotini ekipi ob Elfynomu Evansu, ki je doslej vrtel volan za M Sport Ford. Oba se naj bi prihodnjo sezono namreč selila k Toyoti, kjer bo Ogier prevzel sedež dirkalnika letošnjega prvaka Otta Tanaka. Slednji bo namreč v sezoni 2020 branil naslov prvaka za volanskim obročem Hyundaia.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Citroën.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
AMG tretma tudi za sedemsedežni Mercedes-AMG GLS 63
Prvi popolnoma električni Lexus je UX 300e