Novice

Covid-19 naj bi stal Ford 5 milijard dolarjev

Pri Fordu pričakujejo, da bodo zaradi pandemije Covid-19 v drugem četrtletju utrpeli kar petmilijardno izgubo v poslovanju.

Ameriški gigant je že ob prvem četrtletju napovedal izgubo v višini 632 milijonov dolarjev. Američani pravijo, da delajo izgubo vse njihove lokacije po svetu z izjeme domače na področju ZDA. Tam naj bi namreč na domačem trgu pridelali celo 346 milijonov dobička in to ob dejstvu, da so bili v sklepnem delu prvega četrtletja primorani zapreti svoje severnoameriške tovarne za dva tedna.

Finančni šef Forda, Tim Stone, je pri tem zagotovil, da če jih ne bi udarila pandemija s koronavirusom, bi Ford lahko prijavil 1,4 milijarde zaslužka. Stone je dodal, da je imelo podjetje 24. aprila za 35 milijard gotovine oziroma posojil, kar naj bi bilo dovolj, da lahko preživi do konca leta 2020 tudi brez dodatnih financiranj ali v primeru ustavitve prodaje vozil.

Stone je med tiskovno konferenco izjavil, da je glavni cilj podjetja v času krize ostati prilagodljiv in biti zmožen še naprej investirati v prihodnost. Jim Hackett, vodja upravnega odbora Forda, je dodal, da ostaja Ford navkljub trenutni krizi zvest zastavljenim načrtom prestrukturiranja svoje ponudbe in osvežitve celotne prodajne palete modelov. Je pa res, da so že začeli napovedovati zamike v predstavljanju novih modelov. Zaenkrat se govori o nekajtedenskih zamudah, pri čemer so izpostavili zamik pri dveh glavnih adutih, novem Broncu 4×4 in električnemu Mustangu Mach-E. Tudi pri velikem poltovornjaku F-150 pričakujejo zamik v dobavah zaradi motenj pri oskrbi s strani dobaviteljev.

Napovedi poslovanja vse do konca leta pri Fordu v tem trenutku ne morejo podati. Situacija je trenutno povsem nepredvidljiva, konec leta je še razmeroma daleč, zato gre celotna zgodba lahko v katerokoli smer.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Luc Donckerwolke nič več na čelu Hyundaijevega oblikovalskega oddelka
Sedemstopenjski ročni menjalnik za Porsche 911