Novice

Sedemstopenjski ročni menjalnik za Porsche 911

Čeprav Nemci zelo intenzivno potiskajo v ospredje njihov dvosklopkovni menjalnik PDK, pa ne pozabljajo tudi na puriste. Zanje so ponudili tudi v aktualnem 911 Carrera S in 4S možnost izbire sedemstopenjskega ročnega menjalnika.

Ni pa ročni menjalnik edina novost, ki jo je Porsche uvrstil na seznam opcij za 911. Za modele, opremljene z menjalnikom PDK, so namreč dodali na spisek sistem InnoDrive, aktivni tempomat, ki prilagaja hitrost vožnje vozila v odvisnosti od hitrostnih omejitev, naklona ceste, ostrine ovinkov in seveda nastavljene največje hitrosti s strani voznika. To počne tako, da na izbrani poti s pomočjo podatkov iz navigacijskega sistema in tipal, vgrajenih v vozilu, predvideva in prilagaja hitrost vožnje z upoštevanjem naslednjih treh kilometrov poti vozila.

Naslednji sistem je SmartLift, ki vključuje z elektrohidravličnim mehanizmom nadgrajeno prednjo premo, ki zmore recimo pred grbinami in drugimi hitrostnimi ovirami privzdigniti prednji del vozila do 40 mm. Na osnovi navigacijskega sistema si SmartLift zapomni smer, iz katere je na dotično grbino avto zapeljal, in v primeru ponovne vožnje čez to grbino iz iste smeri avtomatično dvigne prednji del v izogib poškodbi prednjega dela avta zaradi udarca ob grbino ali pri sestopu z nje.

Za tiste, ki si želijo 911 Turbo, a se do njega ne morejo ali pa nočejo stegniti, pa so ponudili možnost izbire enakega usnjenega oblazinjenja. Usnjeni paket 930, kot so ga poimenovali, je namreč po novem dobavljiv tudi v 911 Carrera S in 911 Carrera 4S, vključuje pa usnjene prevleke sedežev in drugih elementov v kabini, vključujoč kontrastne šive. In od kod ime usnjeni paket 930? Ta naj bi po izgledu spominjal na čisto prvi 911 Turbo, tipa 930.

Tu so še doplačila, kot so lažja zasteklitev z dodatkom izboljšane zvočne izolacije, ki naj bi prinesla do 4 kg prihranka pri masi avta, pa ambientalna razsvetljava notranjosti, ki ponudi uporabniku možnost izbire med sedmimi barvnimi odtenki. Na področju barv pa je nova še možnost izbire Piton zelenega karoserijska laka, za vse, ki se jim zdi, da bi brez nje s svojim Porschejem premalo izstopali na cesti.

In zdaj še k glavni pridobitvi, sedemstopenjskemu ročnemu menjalniku. Ta je v 911 Carreri S ali 911 Carreri 4S serijsko združen s Chrono paketom. Oba skupaj, tako Porsche, naj bi bila združena z mislijo na ljubitelje športne vožnje. Kot je že poznano, vključuje Sport Chrono paket poleg drugih stvari še sistem Porsche Torque Vectoring, ki s kombinacijo delovanja mehanske zapore zadnjega diferenciala in  stabilizacijskega sistema poskrbi za najbolj optimalno razdelitev pogonske sile. Tu je še serijsko primaknjen sistem nadzora temperature pnevmatik, ki z modro ali belo obarvanim indikatorjem ogretosti pnevmatik sporoča vozniku, kdaj so te dovolj ogrete in zagotavljajo najboljši možen oprijem. Sistem se ob namestitvi zimskih pnevmatik izklopi.

Porsche doda tudi funkcijo samodejne izravnave motornih vrtljajev med menjavanjem prestav. V primeru pretikanja navzdol tako sistem samodejno za trenutek doda t.i. medplin ter s tem izniči ali bistveno zmanjša možnost spremembe obremenitve vozila. In še ena prednost, ki jo ročnost menjalnika prinese s seboj. Z njo opremljen 911 tehta 35 kilogramov manj kot primerljiv 911 opremljen z menjalnikom PDK. In še to: 911 Carrera S z ročnim menjalnikom pospeši do stotice v 4,2 sekundah in pospešuje do največ 308 km/h.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Covid-19 naj bi stal Ford 5 milijard dolarjev
Naslednji Renault Kadjar pričakujemo leta 2021 s hibridno tehniko