Novice

Dacia je upoštevala kritike: marsikdo bo mislil, da gre za novo generacijo Springa

Najcenejši električni avtomobil v Evropi je dobil obširno posodobitev, ki poleg precej spremenjenega videza prinaša tudi možnost dvosmernega polnjenja, sprednji prtljažnik in občutno izboljšano potniško kabino.

Praktično vsi avtomobilski proizvajalci še iščejo način, kako izdelati majhen in poceni električni avto, ki bo prinašal dobiček. Dacia je formulo našla že pred časom in s Springom doživela zelo topel sprejem v evropskih mestih. Od leta 2022 so jih prodali že več kot 140 tisoč, zdaj pa bi radi njegovo priljubljenost še povečali z obsežno prenovo, ki ne prihaja nič prekmalu.

Pogonske novosti čakajo na novo generacijo

dacia-spring-2024 avtomobilizem.com_10
Majhen Spring je dobil sprednji prtljažnik oziroma frunk. Pohvalno!

Spring je tokrat le močno posodobljen, čeprav bi lahko kdo glede na obsežne novosti pomislil, da gre za novo generacijo. Predvsem zunanji videz je precej drugačen kot prej. Spring se vizualno močno opira na novo generacijo Dusterja. Veliko je plastičnih obrob in zanimivih dodatkov, ki popestrijo izgled.

Še bolj veselijo popravki v potniški kabini. V Springa so pri Dacii vgradili povsem novo armaturno ploščo, ki gosti dva digitalna zaslona. Voznikovi merilniki imajo diagonalo 7 palcev, zaslon na dotik pa 10 palcev. Povsem nova so tudi stikala klimatske naprave, spremenjen pa je še videz prezračevalnih šob. V posodobljenem volanskem obroču je vtisnjen nov logotip, najbolj pomembna novost pa je, da je sedaj volanski obroč nastavljiv po višini. Pozorne oči bodo opazile tudi novo prestavno ročico in dodatne predale na sredinski konzoli.

S prenovo bosta na voljo dve novi barvni kombinaciji. Dimenzijsko Spring ostaja nespremenjen – v dolžino še vedno meri 3.701 milimetrov, je 1.767 milimetrov visok in 1.519 milimetrov širok. Medosna razdalja meri 2.423 milimetrov.

Doseg in moč motorja ostajata nespremenjena

dacia-spring-2024 avtomobilizem.com_11
Povsem prenovljena notranjost, ki bo razveselila bodoče kupce.

Pri Dacii so vedeli, da je največ kritik priletelo na račun zunanjega videza in povsem osnovne potniške kabine, zato so spreminjali le to, kar je zmotilo kupce. Glede pogonskega sklopa kritik ni bilo veliko, saj gre prvenstveno za mestni avtomobil. Osnovno različico še vedno poganja elektromotor s 33 kilovati, a je na voljo tudi močnejša izvedenka z 48 kilovati. Baterijski paket ima zmogljivost 26,8 kilovatne ure, kar zadostuje za 220 kilometrov dosega po merilnem ciklu WLTP. Hitro polnjenja DC ostaja na 30 kilovatih.

Zakaj niso vgradili baterije z večjo zmogljivostjo? Interne analize so pokazale, da za to ni potrebe. Lastniki Springa so v povprečju na dnevni ravni prevozili 37 kilometrov, 90 odstotkov vseh voženj je blo krajših od 70 kilometrov, povprečna hitrost pa je znašala 37 kilometrov na uro. Ugotovili so še, da je kar 75 odstotkov lastnikov svoj Spring polnilo doma.

Romuni so ponovno ponosno poudarili, da masa Springa ostaja pod 1.000 kilogrami, z novimi asistenčnimi sistemi, ki jih zahteva Evropska unija, so jo sicer dvignili za vsega 6 kilogramov.

O cenah zaenkrat pri Dacii še molčijo.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Dacia.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Dacia je upoštevala kritike: marsikdo bo mislil, da gre za novo generacijo Springa"


5 meseci 4 dni nazaj

Romuni so z to Dacio zelo pametno pokazali, da se vse da, če se hoče…. Naredili so sprednji prtljažnik, ko bi lahko vsi ti evropski E avti to naredili, za kable itd, Za tako mahen in res namenjen samo mestu, so vgradili manjšo baterijo in stima…. Kaj ti treba doseg več od 200KM, če pridno zvečer avto v garaži priklopiš in ni nobenega problema….vse čudovito…
Edina težava teh E avtomobilov je še vedno to, da če živiš v bloku (kar nas je večina slovencev v mestih), si njim nimaš kaj početi….
bravo Dacia

meganer
5 meseci 5 dni nazaj

Jaz še vedno čakam EC3 …. ki mislim, da bo dosti boljši za ta denar. In tudi resno razmišljam o nakupu EC3 samo, da ga dobijo za test.

drugmirko
5 meseci 5 dni nazaj

eC3 je seveda veliko boljši oz., normalnejši avto. Že zaradi preprostega dejstva, da je “za 30 cm več od avta”…. definitivno bo nudil več udobja in boljše vozne lastnosti. In tudi materiali v notranjost bodo najbrž bolj prijetni…. Bo pa zanj najbrž treba tudi plačat več, kot za tega Springa in to tudi, če Spring – kot kitajski produkt ali vsaj, dokler ga eventualno ne začnejo proizvajat v Novem Mestu – v EU izgubi pravico do državnih EV subvencij!
Še sploh pa, če boš hotel kupit takega, kot nam ga sedaj kažejo na prezentacijskih fotkah in videih…. tisti osnovni eC3, ki naj bi stal pod 20 jurjev, bo “hudo plešast”! Z manjšo baterijo in manj dosega, ziher brez tkanine na trdoplastični armaturi in z “držalom za telefon” namesto infotainment sistema in bog ve brez česa vse od opreme 🙁 …
Morda pa bo tale kar konkretno popravljena Dacia, Stellantisove skopuhe prisilila, da eC3-ju – in Citroenu v celoti, če smo že pri tem – vendarle nameni malo več pozornost, ker je to kar počnejo s Citroenom zadnje čase, še sploh pa od združitve z FCA, naravnost žalostno… oziroma, kar “samomorilsko”!

meganer
5 meseci 4 dni nazaj

Ec3 naj bi bil 23300-24000 z tavelko baterijo. Z vsemi bonbončki, dvovravni, kamero, deljiva sedež zadaj …. pa pod 30000.

Tako sem zasledil v tujini. Ampak za normalnega Janeza bo osnova ok, samo če ima tempomat (kar bi ga pa skoraj mogla.imeti)

xxl
5 meseci 5 dni nazaj

Zdaj je lepša, je pa pogojno uporabna. Realna cena pa okrog 15 000 €.

Blinder
5 meseci 6 dni nazaj

Zelo lepa.

 
Električni športnik: oznaka VZ prinaša Cupri Born precej več moči
BYD v Ženevo tudi s priključno-hibridnim modelom