Novice

Dacia s prototipom Sandrider vstopa v svet avtomobilskih dirk

Romunski avtomobilski proizvajalec bo svoj pustolovski značaj izražal na dirkah svetovnega prvenstva v vzdržljivostnem reliju in na reliju Dakar.

Dacia je razkrila prototip reli dirkalnika Sandrider, s katerim bodo od prihodnjega leta ekipe moštva The Dacia Sandriders sodelovale na reliju Dakar in na dirkah svetovnega prvenstva v vzdržljivostnem reliju (World Rally-Raid Championship).

2022 - Dacia at Mondial de l#8217;Auto (2)Zasnovan po navdihu oblikovalske študije Manifesto

Prototip Sandrider je nastal po navdihu koncepta Manifesto, ki so ga leta 2022 predstavili na avtomobilskem salonu v Parizu. S svojim robustnim značajem je načrtno zasnovan za udeležbo na zahtevnih trasah vzdržljivostnih relijev in naj bi bil skladen z zahtevami tekmovalnega razreda Ultimate T1+. Strokovnjaki znamke Dacie so se osredotočili na bistvene potrebe voznika in sovoznika, ob aerodinamični učinkovitost pa so poskrbeli za celovito ojačitev z združenim pomožnim okvirjem, kompozitno karoserijo, ojačano z ogljikovimi vlakni, ter obesami in prenosom moči na vsa štiri kolesa, zasnovanimi za hude obremenitve vožnje po zahtevnih terenih. Za pogon bo skrbel 3-litrski bencinski šestvaljnik, ki bo ob podpori dveh turbin razvil 265 kW (360 KM) in 539 Nm navora. V skladu s trajnostnim duhom romunske znamke ga bo poganjalo sintetično gorivo, ki ga bo dobavljal Aramco – na ta način se pri Dacii pridružujejo zavezam prirediteljev dirk za zmanjševanje ogljikovih izpustov in bolj trajnosten avtomobilski šport.

Dacia Sanrider_ (3)Inovativne rešitve za povečanje učinkovitosti

Zasnovo zunanjosti in notranjosti dirkalnika so podredili potrebam posadke z modularno armaturno ploščo, ki ponuja možnost individualnih nastavitev, s sedeži s posebno protibakterijsko tkanino za regulacijo vlažnosti in inovativnim električnim sistemom, ki zagotavlja optimalno moč za vso vgrajeno opremo in dodatke v vseh pogojih. Na karoserijskih delih so uporabili posebne pigmente za zadrževanje infrardečih žarov za omejevanje vročine v kabini, izboljšano vidljivost pa zagotavlja posebna protiodsevna barva zgornjega dela armaturne plošče.

Moštvo W2RC Dacia, ki prihodnje leto pričenja z udeležbo na vzdržljivostnih relijih svetovnega prvenstva in na reliju Dakar, sestavljajo tri posadke – Sebastien Loeb s sovoznikom Fabianom Lurquinom, Cristina Gutierrez Herrero s sovoznikom Pablom Morenom Huetejem in Nasser Al-Attiyah s sovoznikom Baumelom.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Dacia.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
BYD v Evropi še ni uspel, na mizi nove rešitve za zahtevne Evropejce
Volkswagen je morda že izbral med električnim Golfom in ID.3