Novice

Dacia Manifesto je ekstremen koncept z rešitvami za prihajajoče modele

Za novi koncept so pri znamki kar takoj pojasnili, da ne bo prešel v proizvodnjo. Kljub temu pa v detajlih razkriva številne rešitve, ki naj bi bile vgrajene v prihajajoče nove Daciine modele.

Manifesto je ekstremna oblikovalska študija, v kateri naj bi združili in poudarili vrednote znamke, zato so ga označili za nekakšen laboratorij zamisli, posamezne inovacije pa naj bi v prihodnosti našle pot tudi v serijske modele. Koncept je robusten in zasnovan za dejavnosti na prostem, hkrati pa naj bi bil gospodaren in okoljsko učinkovit.

Pri znamki so posebej poudarili, da Manifesto ni znanilec prihodnjega serijskega modela, naj pa bi odražal naraščajoče navdušenje uporabnikov za udejstvovanje na prostem. Zato so ga ustvarili brez vrat, oken in vetrobranskega stekla, a z mislijo na zagotavljanje nenehne povezljivosti s svetom preko pametnega telefona, ki postane (kot je že vidno v nekaterih njihovih modelih) integralen del armaturne plošče oz. vanjo vgrajenega infozabavnega sistema.

Druga inovacija, ki naj bi jo bilo moč najti v prihodnjih modelih, je sistem YouClip za enostavno pritrjevanje niza priročnih in modularnih dodatkov. Zanimiva pa je tudi rešitev z enim prednjim žarometom, ki naj bi vozilu zagotavljalo vso potrebno svetlobo, hkrati pa ga je možno sneti in uporabljati kot zmogljivo ročno svetilko.

Kompaktno in lahko terensko vozilo je poudarjeno oddaljeno od tal, ima velika kolesa ter štirikolesni pogon. Karoserija naj bi prenesla tudi vožnjo po najzahtevnejši podlagi, hkrati pa notranjost dovoljuje pranje s curkom vode, ko je konec zabave na terenu. Odstranljive prevleke sedežev naj bi se v nekaj sekundah po potrebi pretvorile v spalne vreče, modularna streha pa naj bi na nosilnih drogovih, ki jih je možno razporediti v več konfiguracij, prenesla različne vrste tovora. Akumulator je prilagojen za enostavno odstranjevanje ter naj bi dodatno napajal raznolike potrebe po električni energiji preko domače vtičnice.

Ko je govora o trajnostni naravnanosti, Manifesto zadovoljuje zahteve z glavnimi plastičnimi karoserijskimi deli, ki naj bi vsebovali pomemben del recikliranih snovi – uporabljeni material Starkle je posledično neenakomernega, meliranega videza, saj je izdelan iz recikliranega polipropilena. V notranjosti so med drugim uporabili plutovino za armaturno ploščo, medtem ko so kromirani okrasni elementi stvar preteklosti. Dodaten element so gume brez zraka, ki so odporne na predrtje ter s tem bolj vzdržljive in prijaznejše do okolja.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Dacia.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Dacia Manifesto je ekstremen koncept z rešitvami za prihajajoče modele"


cashy
1 leto 7 meseci nazaj

Okna brez stekla? Še dobro, da ne gre v serijsko proizvodnjo…naj avto pred tabo izpod koles vate sproži kak kamenček, te lahko še ubije.

 
Svetovna premiera novega Mustanga v Detroitu
Ford Pro z rešitvami za povečanje produktivnosti