Novice

Daimler z inovativnim patentom

Patenti so lepo dokaz, da proizvajalci vozil nenehno razmišljajo, kako revolucionirati avtomobilski svet. Daimlerjev najnovejši patent opisuje sistem za nadzorovanje temperature pnevmatik.

Pnevmatike so ena izmed najpomembnejših komponent vozila, saj so edina vez med vozilom in cesto ter nudijo oprijem s cestiščem ter udobje med vožnjo. Ravno zato je potrebno ohraniti njihove lastnosti, še posebej z varnostnega vidika – saj veste, večja obraba prinaša slabšo odzivnost in znižuje varnostno mejo pri vseh faktorjih.

Daimlerjev patent opisuje sistem, ki pnevmatikam preprečuje pregrevanje ali spremembo oprijema med njimi in snegom. V praksi naj bi sistem deloval s pomočjo rezervoarja, ki zbira vodo z sprednjega in zadnjega stekla ter jo hrani za kasnejšo uporabo. Zbrana voda se lahko ob potrebi praši na pnevmatike, če so le te prevroče ali pa na snežni podlagi izgubljajo oprijem.

V vsaki pnevmatiki je nameščen senzor toplote, ki zazna preveliko temperaturno odstopanje od običajnih mej in sproži nanos vode. Voda se sprosti direktno na tekalno površino in hladi celotno pnevmatiko. S podobnim postopkom bi pozimi greli pnevmatike. Grelci bi ogrevali zbrano vodo in jo v primeru nizkih temperatur ali ob slabšem oprijemu pnevmatik nanesli na pnevmatiko, ki bi se ogrela in pridobila boljši oprijem.

Kot pravijo pri Daimlerju, je edina slabost premajhen rezervoar, saj je količina zbrane vode omejena, pri ekstremnih vremenskih pogojih pa bi jo lahko hitro zmanjkalo.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tukaj je Alaskan, Renaultov prvi poltovornjak
Po desetih letih prihaja Crafter druge generacije