Novice

Dan s piloti Red Bulla

Red Bull Air Race je najhitrejša in najrazburljivejša dirka na nebu. Kombinacija velikih hitrosti, nizkih preletov in manevrov je dosegljiva samo izjemnim pilotom. Eden izmed njih je tudi Peter Podlunšek.

S Petrom se poznava že desetletja.  Ne vidiva se pogosto, saj živiva v različnih državah. Obisk cirkusa Red Bull v Ascotu me je razveselil, saj se je pojavila odlična priložnost, da se po dolgih letih s Petrom spet srečava.

Drugo življenje

Zgodba je dolga.  Spoznala sva se v Prekmurju, v drugem življenju.  Veliko smo se družili. Pero je bil navdušen akrobatski pilot, uspešen poslovnež in ljubitelj hitrih čolnov. V družbi nikoli najglasnejši, vendar vedno zelo zabaven in v avionu popolnoma nerazpoznaven – Top Gun v živo.

To so bili časi, ko je bil Peter že vrhunski pilot z izrednimi dosežki, pa se zanj slovenski mediji niso prav zanimali. Škoda.

Skozi leta sem spremljala tako spremembe dizajna njegovega aviona kot tudi nakupe novih avionov, nastope na letalskih mitingih, trdo delo, hrbtne polete le nekaj metrov nad zemljo in veliko željo po dirkanju v predstavi Red Bulla.

Letenje s Petrom? Ne, hvala.

Že dolgo nazaj me je prepričeval, naj sedem z njim v avion, letela naj bi na navtični salon v Portorož. Obljubil je, da bo vožnja brez akrobacij. Seveda celo noč nisem niti zatisnila oči, kaj šele spala. Neprestano sem imela pred očmi njegov avion, ki sem ga videla »nagega«- le nekaj kovinshih palic, na katere pride malo pločevine. Iz glave mi ni šel njegov komentar o supergah: njihova zamenjava lahko spremeni občutek pri letenju. Kaj če bo po pomoti obul napačne superge?!?

Na veselje prijateljičinega, zdaj že bivšega, moža sem si zadnji hip premislila in se v Portorož raje odpravila z avtom. No, pač nisem prav pogumna. Sicer pa tudi na komercialnem letu raje spijem kakšen gin tonik ali dva, za pogum.

Na poti v Portorož nas je Pero izsledil na avtocesti in nam pomahal s krili aviona. V avtu smo tako noreli, da se ne bi čudila, če je kdo poklical policijo z obvestilom, da se pred njim vozijo štirje popolni norci.

Kako spoznati praktično vse pilote Red Bulla in kaj tam počnejo teniške žogice

Red Rull Air RaceV Ascot sva se z Gašperjem odpravila že zgodaj zjutraj. Ogledala sva si hangarje in pokramljala s piloti in osebjem, ki skrbi za letala razreda Master. Vsi prijazni in nasmejani. Če slučajno niste vedeli (nama so povedali prav oni): teniške žogice na koncu kril ščitijo tehnično osebje pred poškodbami. Nekatere konice letal so namreč izredno ostre.

Med treningom sva čakala na Petra. Zaradi mojih sporadičnih obiskov oftalmologa sva, preden sem v daljavi končno razpoznala “pravega” Petra, spoznala še dva pilota: Cristiana Boltona in Petra Kopfstaina, ki je zmagal v dirki Challenger. Ampak o tem kdaj drugič. Gospoda sta se kar nasmejala, medtem ko je Gašper že skoraj povsem obupal nad mojim vidom.

V tretje gre rado

Končno sva dočakala Petra. Peter Podlunšek, slavni akrobatski pilot, je še vedno isti Pero – kot da bi se videla vsak dan. Red Bull Air Race mu neskončno pristoji. Pravi Top Gun. Vložil je neskončno veliko dela in truda, da je dosegel svoje sanje in zdaj kroji sam svetovni vrh akrobatskega letenja z motornimi letali. Vesela sem zanj.

Kljub siju žarometov in fotografom, ki ga obletavajo z vseh strani, stoji z nogami trdno na tleh ter je prav tak kot takrat, ko sva se spoznala. Respect! Ni veliko takih.

Pero, veliko sreče pri letenju!

Besedilo: Kristina Eva Gortnar, Fotografije in video: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Apple v iskanju območja za preizkušanje avtonomne tehnologije
Poklon najbolj športnemu v razredu C Coupe