Novice

Dan s provido: brez razbitih mitov

Policijski avtomobil neopazne barve in v “civilni” obleki, a s precej dodatne tehnike pod kožo, je marsikomu nočna mora. Ker pač lovi in kaznuje prehitre voznike. In kazni so zelo visoke. Kako pa je videti, če sediš na zadnji klopi tega avtomobila?

Zelo odvisno od tega, kdo je spredaj. Od zamisli do priprav sem bil prepričan, da bo šlo za pregovarjanje, kdo ima bolj prav. Policista spredaj, ki opravljata svojo dolžnost, ali jaz zadaj, ki sem sicer v vlogi opazovalca, a v neki točki tudi ”žrtev”. In to že mnogokratna. Pa ni bilo tako.

Andrej Piškur (voznik) in Igor Kralj res nosita policijsko uniformo, a sta, čeprav se morda nekje v nekih oklepajih ali med vrsticami zdi drugače, z uniformo ali brez nje samo človeka. Njuno delovno mesto je (med drugim) omenjeno vozilo, opremljeno z video nadzornim sistemom za sledenje (prehitrim) voznikom ter ugotavljanjem njihove hitrosti.

Igor Kralj in Andrej Piškur, vmes Volkswagen Passat TDI DSG z vgrajeno provido.
Igor Kralj in Andrej Piškur, vmes Volkswagen Passat TDI DSG z vgrajeno provido.

Patrulja se odpravi ”na cesto” na podlagi delovnega naloga, ki ga pripravi vodja. Ta pripravlja mesečni plan za vsak dan posebej, vključno s tem, kje in kaj bodo (pretežno) nadzorovali oziroma ugotavljali. Vozilo s provido pri tem ni vsak dan v prometu, poleg provide pa je opremljeno tudi z drugimi (prenosnimi) sistemi, odvisno seveda od dnevnega delovnega naloga. Sistem provida je umerjen in kalibriran in ima o tem ustrezno potrdilo, namenjeno pa je evidentiranju številnih prekrškov, ne zgolj preveliki hitrosti.


Vse stvari so dosti bolj običajne, kot si morda kdo zamišlja. V konkretnem primeru smo se vozili v Volkswagnovem Passatu z dvolitrskim turbodizlom ter dvosklopčnim menjalnikom DSG. Nič pretresljivega. A (očitno) dovolj, da vam odvzame nekaj denarja in prilepi v evidenco nekaj pik. Pravzaprav je (bil) prav ta Passat na neke vrste preskušnji: ali s šibkejšim dizelskim motorjem ter s samodejnim menjalnikom zadostuje potrebam tovrstnih meritev.

Cilj: avtomobilska cesta od Ljubljane proti Obrežju in nazaj. V resnici sem si želel dve izključujoči se stvari: videti, kako nekoga ujamemo pri prehitri vožnji, da spoznam celoten postopek, a tudi to, da le ne bi koga vpričo mene kaznovali. Na mojo srečo nismo ujeli nobene debele ribe.


”Specializirana enota za nadzor prometa” pri Sektorju prometne policije ni vezana na operativno-komunikacijski center, torej se ne odziva na prometne nesreče in druge intervencije. Razlog, da so glede tega neodvisni, je v tem, da se tako lahko posvetijo obširnim, podrobnejšim pregledom (predvsem tovornjakarjev), kar lahko traja tudi do 3 ure! Patrulje pri tem nimajo norme, ki bi jo morali doseči.


Prevelika hitrost ni edino, kar s takšnimi avtomobili počno, menda je tega (na oko) kaka polovica. V osnovi spremljajo promet in ugotavljajo ali se kdo v prometu v splošnem vede nevarno, ali kdo vozi s premajhno varnostno razdaljo, ali so tovornjaki pravilno obteženi (kar se pogosto vidi že na pogled) in podobno. V njihovi domeni je tako tudi preskus stanja alkoholiziranosti in – kar je menda (in na moje precejšnje začudenje) vse pogosteje – vožnje pod vplivom drog. Izkušnje kažejo, da je bolj ali manj omamljenih precej celo v dopoldnevih. In ne, kakega politika v takšnem stanju še nista zalotila.

Za osnovno ugotovitev vožnje pod vplivom drog obstaja hiter preskus odvzema sline, ki v le 5 do 8 minutah pokaže, ali je in v kolikšni meri je voznik pod vplivom nedovoljenih drog. In katerih. Statistika pri tem loči alkohol in droge, presenetljivo pa je, da izkušnje kažejo, da je pod vplivom drog vse več voznikov vseh starosti, socialnega položaja in obeh spolov.
Za osnovno ugotovitev vožnje pod vplivom drog obstaja hiter preskus odvzema sline, ki v le 5 do 8 minutah pokaže, ali je in v kolikšni meri je voznik pod vplivom nedovoljenih drog. In katerih. Statistika pri tem loči alkohol in droge, presenetljivo pa je, da izkušnje kažejo, da je pod vplivom drog vse več voznikov vseh starosti, socialnega položaja in obeh spolov.

Med osnovne naloge patrulje v takšnem vozilu spadajo:

– meritve prevelike hitrosti z vozilom s provido;

– meritve prevelike hitrosti in/ali premajhne varnostne razdalje z ročnim laserskim merilnikom (nadvozi nad avtocesto, …);

– nadzor prehitevanja po desni strani (avtoceste);

– nadzor tovornih vozil: hitrost, spoštovanje socialne zakonodaje (odmori, počitki), tahograf (manipulacije!), tovor (slabo pritrjen, nezavarovan, …), tehnična neustreznost vozil (predvsem vozila iz vzhodnih držav), izredni prevozi (dokumentacija, oznake, spremstvo, …);

– nadzor avtošol (manipulacije inštruktorjev, ustrezna dokumentacija);

– nadzor taksistov (licence, zavarovanja, tehnični preglede in druga dokumentacija);

– nadzor vozil za prevoz nevarnega blaga (cisterne, …);

– nadzor psihofizičnega stanja voznikov (alkohol in prepovedane droge);

– vožnja po levem (prehitevalnem) pasu (zagrožena kazen znaša 150 € za voznike, ki se ne umaknejo na vozni pas ne glede na njihovo hitrost).


Pa vendar je bila osnovna tema tega dne ugotavljanje prevelike hitrosti. V policijski delavnici so v ta Passat vgradili sistem, katerega srce, skupaj z diskom za snemanje, je v prtljažniku. Kameri sta na prednjem in zadnjem steklu (ključna in zato kakovostnejša je seveda prednja), kot prikazovalnik pa so uporabili kar serijski osrednji Passatov zaslon. Vse skupaj nadzira daljinski upravljalnik, ki je s sistemom povezan z žico.


Provida je izraz, ki označuje video nadzorni sistem v vozilu. Izhaja iz imena enega prvih takšnih sistemov ProVida britanskega proizvajalca Petards Group, danes pa je proizvajalcev več in v slovenskih nadzornih vozilih so vgrajeni različni izdelki, odvisno od rezultatov razpisov. V osnovi je v Sloveniji najmanj devet takšnih vozil, po eno na vsako regijsko policijsko upravo in eno v Specializirani enoti za nadzor prometa. Slednja ima ta hip v uporabi dve takšni vozili, več jih imajo lahko tudi regijske uprave. Provide so pri nas začeli uporabljati leta 1998.


Načelno policisti upravljajo meritve hitrosti s sistemom provida v vsakem vremenu in tako podnevi kot ponoči.
Načelno policisti upravljajo meritve hitrosti s sistemom provida v vsakem vremenu in tako podnevi kot ponoči.

O načinu meritve je že marsikaj in marsikomu znano: policijsko vozilo vozi v bolj ali manj stalni razdalji za merjenim vozilom. Podatki, ki jih dobiva sistem, so zbrani izključno s tipal vozila, torej ne gre za podatke sistema GPS. Ko policijsko vozilo v konstantni razdalji za merjenim vozilom prevozi najmanj 500 metrov, na podlagi podatkov ugotovi svojo povprečno hitrost in to policista potem (zaradi vožnje v konstantni razdalji) očitata prehitremu vozniku. Po zakonu je to dovolj. Sledi seveda zapisnik, preverjanje alkohola in/ali drog in – ustrezna kazen.


O tolerancah pri meritvah je med vozniki precej debat, a vse jasno piše v “Pravilniku o meroslovnih zahtevah za merilnike hitrosti v cestnem prometu”.


Ni bilo izrečeno eksplicitno, pač pa ugotovljeno z zadnjega sedeža: pri 140 kilometrih na uro nihče ni plačal kazni. Tudi ne pri 150, sploh če ni bilo drugih kršitev, kot je prekratka varnostna razdalja, prehitro menjavanje pasov in podobno.

Med našim pogovorom v času nadzora prometa ni bil razbit noben mit, kakršni krožijo pri točilnih pultih, je pa razveseljivo spoznanje, da sem se s policisti, vključno (ali še posebej) z Robertom Javorškom, pomočnikom vodje enote, v vsakem vprašanju o resničnem prometu skoraj strašljivo strinjal.

Seveda: čisto drugače je bilo in bo, ko ne bomo sedeli v istem avtomobilu …

Besedilo in foto: Vinko Kernc.

Mnenja uporabnikov

27 komentarjev za "Dan s provido: brez razbitih mitov"


xxl
1 leto 10 meseci nazaj

Kako to, da se noben ne vpraša zakaj večina vozi po levem pasu? Seveda se je treba umaknit hitrejšem, ampak, vsaj jaz, to počnem, ker je vožnja po desnem pasu, kot bi vozil po njivi, makadamu, čez ležeče policaje, skratka, uničen od množice tovornjakov. Peljite se proti Benetkam, pa vam bo vse jasno, žena sploh ne more počivati poleg. 🙂

1 leto 10 meseci nazaj

Vau po številu minusov vidim, da na tem forumu vsi spoštujejo policijo in prometna pravila do pičice …

Ne bi verjel, če ne bi videl … čestitam

Fnatic
1 leto 10 meseci nazaj

Nihče ni tega rekel..

1 leto 10 meseci nazaj

Ne izrecno … saj pravim – po številu minusov …

Saj zato pa se nobenemu ne mudi s spreminjanjem pravil ker itak požremo vse. Smo videli že s ” protesti ” v zvezi s cenami bencina … vsak je zase najbolj pameten, se pa ne zaveda, da ima ” stranka ” voznikov najmanj milijon članov, ki bi lahko dosegli vsako spremembo, ki bi jo hoteli z enotnostjo …

1 leto 10 meseci nazaj

Spoštujem jih kot kup dreka na cesti.

limas
1 leto 10 meseci nazaj

Pa še moj predlog glede provide: kaznovanje voznikov, ki ovirajo promet (prvi v koloni na prehitevalnem pasu s hitrostjo 105 km/h) in voznic (voznikov), ki od Ljubljane do KP niti enkrat ne vključijo smernika. Za slednje je predpisana prenizka kazen, zato se verjetno tolerira tudi te voznike. Zato dvomim, da bo varnost na AC kaj boljša. Drugače podpiram in apeliram na redno policijsko AC patrolo na odseku Lj-Logatec. Tam je razvidna največja vozniška patologija.

limas
1 leto 10 meseci nazaj

Glede “prehitevanja po voznem pasu” se strinjam s kritiko dveh forumašev, ki sta bila ustavljena. Sam nisem utrpel sankcij, ampak ko imam na prehitevalnem pasu paciente z 110 km/h, vozni pa je popolnoma prazen še dolgo naprej, enostavno ostanem na svojem voznem pasu in grem mimo kolone počasnih. Dejansko vozim po svojem voznem pasu in ne cik-cakam – vse po zakonu. Ko se ponudi varna priložnost za prehitevanje – po nekaj kilometrih – pa se seveda vključim na prehitevalni pas.
Podpiram tudi toleranco policije za vožnjo do 150 km/h, saj gre za zbrane voznike z zmogljivimi vozili.
Največja nevarnost so po mojem tisti, ki ne dajejo smernikov (70% voznikov!!!!!!!!!), nedeljski vozniki in tisti, ki imajo v rokah mobije. Pijancev ne rabim omenjati.

 
Hyundai za razvoj povezljivosti vozil vložil v Autotalks
Na festivalu hitrosti v Goodwoodu ne padajo le hitrostni rekordi