Novice

Hyundai za razvoj povezljivosti vozil vložil v Autotalks

Hyundai meni, da je medsebojna povezljivost vozil z drugimi vozili in z okolico bistvenega pomena za avtonomnost vozil v prihodnosti. Iz tega razloga so se odločili investirati v podjetje Autotalks.

Autotalks je podjetje, specializirano za razvoj strojne opreme za komuniciranje vozil z vsem v njihovi okolici, kar na kratko označujejo kot V2X (Vehicle to Everything). S Hyundaijevo investicijo v Autotalks je veliki avtomobilski proizvajalec pokazal, kolikšen pomen pripisujejo tej tehniki za prihodnost avtomobilov. Korejci so namreč prepričani, da je standard V2X eden od bistvenih gradnikov bodoče avtonomnosti avtomobilov. Poleg tega Autotalks in Hyundai že danes vidita V2X tehniko kot zelo pomembno za izboljšanje vsesplošne varnosti na cestah ter za izboljšanje mobilnosti.

Standard komuniciranja V2X je pomemben tehnični dodatek avtonomnim avtomobilom, ker predstavlja možnost pridobivanja informacij o vseh za vožnjo pomembnih podatkih, brez da bi moral imeta avto na njih prost »pogled« z običajnimi vrstami tipal. V avtomobilih s človeškim voznikom lahko V2X  vnaprej obvesti voznika o posebnostih na cesti pred njim in po potrebi tudi vpliva na vožnjo v primerih nevarnosti. V avtonomnih vozilih bo V2X dopolnjeval ostala tipala, nameščena v vozilih, ter s tem sistemu samodejne vožnje omogočal sprejemanje še boljših odločitev pri vožnji oziroma omogočal tudi boljšo medsebojno komuniciranje z ostalimi udeleženci v prometu.

O konkretnih finančnih številkah ne Hyundai ne Autotalks ne govorita, a vsak zase vidita prednosti, ki se bodo zagotovo izcimile iz tovrstnega sodelovanja pri razvoju naslednje generacije »čipovja« za standard V2X. Eni pričakujejo dodaten dvig ugleda in prepoznavnosti na trgu, drugi pa neposreden dostop do tehnike, ki bo, kot pravita oba, bistvenega pomena za avtonomno vožnjo in s tem za avtomobilsko prihodnost.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Hyundai. Foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Polestar 2 prihaja leta 2019
Dan s provido: brez razbitih mitov