Novice

Drzna Lexusova admiralska ladja

Lexus je natanko pred 28 leti na salon v Detroitu prvič pripeljal model LS. Za predstavitev najnovejše generacije te prestižne limuzine je sledil tradiciji in zbrani sedmi sili v ZDA prvič pokazal svojo admiralsko ladjo v novi podobi.

Novi LS se bohoti z resnično drznim zunanjim videzom in kupejevsko silhueto strehe, ki pa obenem še vedno nudi dovolj prostora za potnike zadaj. Prestižna limuzina ima močno in unikatno japonsko identiteto ter edinstven pristop, saj mora prepričati kupce v več kot 90 državah sveta.

”Ne le, da LS simbolizira znamko Lexus, postal bo dokončna nova generacija prestižnega vozila, ki povzema japonsko tradicijo in kulturo. Kot globalni proizvod mora iti preko tega, kar svet pričakuje od premijskega avtomobila,” je dejal Toshio Asahi, glavni inženir pri novem LS.

Nova generacija sloni na arhitekturi s pogonom na zadnji kolesni par, ki jo s krajšo medosno razdaljo uporablja tudi LC 500. Tako kot prva generacija, mora tudi najnovejši izdelek predvideti, kaj si želijo premožni kupci, ne le posnemati drugih konkurenčnih znamk. Od predhodnika je LS 1,5 centimetra nižji, pri pokrovu motorja 3 centimetre nižji in prtljažniku 4 centimetre nižji. Novinec je hkrati prvi Lexus, ki ima ob strani nameščenih šest stekel; 5.235 milimetrov dolg in 1.900 milimetrov širok avtomobil je približno enakih zunanjih dimenzij kot BMW-jeva serija 7 s podaljšano medosno razdaljo. Podobno bi lahko rekli za medosno razdaljo, ki pri LS-u meri 3.125 milimetrov.

GA-L je vse do danes najbolj toga arhitektura v Lexusovi zgodovini, zato naj bi se LS na cesti izkazal kot vozniško odlična limuzina. Za boljše vozne lastnosti skrbi še najnovejša generacija sistema VDIM (Vehicle Dynamics Integrated Management), ki upošteva in nadzoruje vse podsisteme – od zaviranja, krmiljenja, prenosa moči do vzmetenja. Vodljivost dodatno izboljšajo aktivni stabilizatorji in dinamični sistem vodljivosti z neodvisnim sprednjim in zadnjim krmiljenjem. Dodatno zmogljivosti izboljša še uporaba lahkih materialov, s katerimi so prihranili 90 kilogramov.

Motorno paleto sestavlja osnovni 3,5-litrski twin turbo šestvaljni agregat, pri katerem so uporabili nekaj znanja iz Formule 1. Moč je primerljiva z osemvaljnim agregatom, a so uspešno ohranili nižjo povprečno porabo. Motor proizvede 309 kilovatov moči in 600 njutnmetrov navora, za pospeševanje od 0-100 km/h potrebuje le 4,5 sekunde. Prvič je na voljo 10-stopenjski samodejni menjalnik.

Znotraj se bohotijo usnjeni sedeži, ki so nastavljivi v osemindvajsetih smereh, so ogrevani, hlajeni in imajo masažno funkcijo. V ergonomično oblikovani armaturni plošči je nameščen velik zaslon, potniki zadaj pa z nakupom prestižnega paketa lahko dobijo širša zadnja sedeža z več prostora za kolena. Sedež za sovoznikom se lahko privzdvigne za 48 stopinj ali spusti za 24 stopinj ter s tem nudi maksimalno udobje potniku.

Opcijsko bodo kupce očarali avdio sistem Mark Levinson z zvočniki, vgrajenimi v streho, napredni daljinski upravljalnik, 12,3-palčni osrednji zaslon in opcijski 24-palčni voznikov barvni zaslon.

Novi Lexus LS bo v prodajne salone zapeljal proti koncu letošnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Lexus.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Drzna Lexusova admiralska ladja"


JG2
7 leta 3 meseci nazaj

Meni tudi deluje kot pravi Japoski prestižen avto. Oblikovno se odmika od Evropejcev tako da takoj veš da ne gre za evropski proizvod. Edino notri so si pa premalo “upali” vsaj za moj okus bi bili lahko nekoliko bolj futuristični.

chad
7 leta 3 meseci nazaj

Kje pa, ravno obratno. Avto izgleda super, s strani ni prav nič podoben bmw. Notranjost je top, edino kar bi res lahko spremenili je način upravljanja infotainment. Še najboljša stvar pri lexusu pa je, da se ti ne strga ketna pred 150tkm, da ne puščajo stalno sesalni, izpušni kolektorji, da ne zariba tako kot praktično vsak 50i že v garanciji, poleg vseh ostalih cvetk.

Fnatic
7 leta 3 meseci nazaj

Enakih dimenzij kot BMW pa še od strani skoraj enak. Sprednja maska je pa meni prav grozna. No, tudi notranjost ni prav nekaj. Vsaj kar se mene tiče zelo nevšečen avto

 
Sedem novosti CES, ki bodo oblikovale prihodnost
Toyota Yaris, kot ga še ni bilo