Novice

Drzna tehnična stava za Peugeot 2008 DKR

Pri ekipi Peugeot-Total so uradno razkrili tehnične podatke dvokolesno gnanega 2008 DKR, ki se bo na znamenitem Rallyju Dakar zoperstavil tekmecem v štirikolesno gnanih vozilih.

Peščene sipine, gore, reke, kanjoni, vročina, slane puščave, grob teren, fin puščavski pesek (takoimenovani fesh-fesh) … To je le nekaj izmed užitkov, ki čakajo avtomobil 2008 DKR na naslednjem reliju Dakar. Ekipa Peugeot-Total je za spopad s tem izjemnim izzivom ubrala zelo drzno pot: “Podobno kot na tekmovanju 24 ur le Mansa, kjer smo se odločili za zaprt avtomobil, smo se tudi tukaj odločili izhajati iz inovativnega koncepta,” strne Bruno Famin, direktor oddelka Peugeot Sport. “Ko gre za vzdržljivostni reli, je največje vprašanje, ali uporabiti štirikolesni ali dvokolesni pogon. Po analizi smo se odločili dodelati koncept dvokolesnega pogona, ki prinaša zelo zanimive prednosti. To je drzen in spektakularen podvig, s katerim bomo poskušali postati prvi, ki bomo z avtomobilom z dvokolesnim pogonom in dizelskim motorjem zmagali na reliju Dakar.”

Da imajo vsi tekmovalci enake možnosti, obstajajo pravila, ki kompenzirajo zmogljivost pogona 4×4 s tem, da nekatere dragocene prednosti dovoljujejo samo vozilom s pogonom na dve kolesi. Jean-Christophe Pallier, tehnični vodja projekta Dakar, povzema te adute: “V avtomobilskem športu je masa sovražnik zmogljivosti. Na vzdržljivostnem reliju ima avtomobil z dvokolesnim pogonom lahko precej manjšo maso od avtomobila 4×4. Ima tudi pravico do večjih koles, kar mu zagotavlja določeno prednost pri številnih ovirah na terenu. Poleg tega ta lastnost omogoča zmanjšanje prednjega previsa. Tako lahko 2008 DKR zapelje na skoraj navpičen zid! In to še ni vse: ker ima vzmetenje lahko daljši hod – 460 mm namesto 250 mm – vozilo lažje in bolje vozi čez ovire in jih blaži. To je ključni adut za reli Dakar!”

Še ena pomembna prednost: daljinsko upravljano polnjenje pnevmatik, ki omogoča spreminjanje tlaka v pnevmatikah iz potniškega prostora pred vožnjo čez sipino, s čimer se pridobi dragocene minute v primerjavi z vozili 4×4!

Da bi polno izkoristili naštete prednosti, so inženirji pri Peugeot Sportu kar tekmovali v ustvarjalnosti pri zasnovi ekstremno kompaktnega vozila. Avtomobil 2008 DKR, z dizelskim motorjem V6 bi-turbo, nameščenim zadaj na sredini, je kot mišičasta žival, pripravljena na odskok in spopad z ovirami. “Kako spraviti vse nepogrešljive sisteme v tako majhen prostor, je bil zelo trd oreh,” priznava Jean-Christophe Pallier. “Majhen avtomobil, ki se ponavadi bolje odreže na ovinkastih preizkušnjah, kakršna je WRC, lahko ponudi dodaten potencial dvokolesnemu pogonu tam, kjer imajo sicer običajno prednost vozila 4×4”.

Red Bull že dve leti kaže svoje prepričanje, da je avtomobil z dvokolesnim pogonom bolj impresiven in ima dobre adute tudi na zelo neprijaznem terenu. Ta tehnična odločitev se zdi smiselna tudi francoskemu proizvajalcu, kot poudarja Bruno Famin: “Avtomobil 2008 iz serijske proizvodnje je crossover z dvokolesnim pogonom in tehnologijo Grip Control, kar mu omogoča vožnjo po različnih terenih. Zato je smiselno, da se tudi 2008 DKR s težavami dirke Dakar spopade z le dvema pogonskima kolesoma”.

2008 DKR bo poganjal 3.0-litrski šestvaljni dizelski motor z 254 kilovati (340 konjskih moči). Kot že omenjeno, se bo 800 Nm navora prenašalo skozi sprednji kolesni par s pomočjo 6-stopenjskega sekvenčnega menjalnika. Da gre za brezkompromisno terensko dirkalno vozil,o pričajo naslednji podatki – podvozje ima 460 mm hoda, višina sprednjega in zadnjega previsa znaša 641 mm in 658 mm.

Avtomobilizem.com (Vir: Peugeot)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Koncern Renault-Nissan se seli na tri platforme
Mazda pripravlja predstavitev nove generacije kultnega roadsterja MX-5