Novice

E-GMP je nova električna platforma skupine Hyundai-Kia

Razkrita električna globalna modularna platforma E-GMP bo služila kot osnova naslednji generaciji električnih vozil znamk Kia, Genesis in Ioniq.

Nova platforma E-GMP je bila razvita namensko za prihodnje električne modele skupine ter naj bi odražala vse njeno akumulirano znanje s področja, pridobljeno v preteklih dveh desetletjih. Z naslednjim letom bo po štirih letih razvoja prešla v proizvodnjo ter postala temelj številnim novim modelom, kot so Kia CV in Ioniq 5.

Med glavnimi prednostmi prilagodljve modularne arhitekture, ki bo postala osnova prihajajočih modelov segmentov C in D/E (do pet metrov skupne dolžine ter celo več kot tri metre medosne razdalje vozila), pri proizvajalcu izpostavljajo izboljšane zmogljivosti, boljšo vozno dinamiko, daljši doseg ter več prostora za potnike in njihovo prtljago. Ob tem njena zasnova poenostavlja proizvodnjo, saj dovoljuje hiter in prilagodljiv razvoj modelov, ki so lahko tako limuzine kot tudi športni terenci določenega razpona velikosti, služila pa bo tudi segmentu visokozmogljivih modelov.

V smislu oblikovanja in razporeditve prostora naj bi E-GMP prinesla številne prednosti. Oblikovalski jezik naj bi postal še bolj drzen, kar je bilo v zadnjem času razvidno že iz študij. Še pomembnejši pa bo napredek na področju notranje prostornosti in njene prilagodljivosti potrebam uporabnikov, ki ga prinašajo daljša medosna razdalja, krajša previsa ter namestitev baterij pod dno vozila.

Vozno udobje in stabilnost pri visokih hitrostih naj bi omogočala optimalna razporeditve teže med prednjo in zadnjo osjo ob novih zmogljivih električnih motorjih, zadnjem petvodilnem vzmetenju in serijsko integrirani pogonski osi (IDA – Integrated Drive Axle). Pri tem so inženirji poskrbeli za konstrukcijsko varnost; ko je govora o baterijskem sklopu pod dnom vozila, ga ščiti podporno ogrodje iz jekla visoke trdnosti, ki ob trčenju absorbira energijo. Hkrati naj bi s krepitvijo strukture na prednjem delu vozila zmanjšali energijo trka električnega sistema in baterije, struktura razporeditve obremenitve stebrička A pa naj bi preprečevala deformacijo potniške celice.

Nov, lažji baterijski sklop naj bi se ponašal z izboljšano energijsko gostoto (+10 % v primerjavi z obstoječimi baterijsko-električnimi modeli) ter kompaktnostjo na račun novega ločenega ogrodja hladilnega bloka. Dimenzioniranje kapacitete baterije naj bi bilo sicer prilagojeno modelu (različno število standardiziranih celic v obliki vrečk glede na potrebe), a nameščeno v ogrodje enotnih dimenzij (višine 130 mm), pri čemer naj bi bila namestitev sklopa v primerjavi z obstoječimi modeli nižja.

Nov kompaktni električni sistem PE (Power Electric) ob baterijskem sklopu dopolnjujejo elektromotor z oljnim hlajenjem, EV menjalnik in pretvornik. Delovanje nadzoruje pretvorniški napajalni modul, ki uporablja silikonske karbidne polprevodnike (SIC). Vozila na novi platformi bodo v osnovi gnana zadaj, lahko pa bodo opremljena tudi s štirikolesnim pogonom, ki ga bo podpiral dodaten elektromotor.

Prihajajoča električna vozila na novi platformi bodo imela integriran električni sistem, ki bo omogočal hitro polnjenje z napetostjo 400 V ali 800 V brez uporabe dodatnih komponent ali adapterjev ter podpiral dvosmerno polnjenje (funkcija vehicle-to-load V2L dovoljuje napajanje zunanjih odjemalcev z močjo do 3,5 kW, ob gospodinjskih napravah in aparatih lahko napaja tudi druga vozila). Ob uporabi obstoječe polnilne infrastrukture bo okviren razpon moči hitrega polnjenja med 50 kW in 150 kW, razvoj in širitev 800-voltne infrastrukture pa bo omogočal še hitrejše polnjeje do 350 kW moči, kar pojasnjuje tudi vključitev skupine med strateške partnerje in solastnike mreže Ionity. V najboljšem primeru naj bi se električni avtomobil na platformi E-GMP napolnili do 80-odstotkov v le 18 minutah, za dodatnih sto kilometrov vožnje pa naj bi zadoščalo že 5-minutno polnjenje. Največji doseg z enim polnjenjem naj bi presegal 500 km (WLTP).

Nova namenska električna platforma naj bi skupini Hyundai Motor pomagala pri uresničitvi načrtov, da do leta 2025 predstavi kar 23 baterijsko-električnih modelov ter globalno proda več kot milijon tovrstnih vozil.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: HMG.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Seat začenja prodajo priključnohibridnega Leona
Opel je osvežil svoj logotip