Novice

Električna vožnja po meri z vozili Hyundai in Kia

Skupina Hyundai Motor razvija tehnologijo, ki bo uporabnikom električnih avtomobilov Kia in Hyundai omogočila prilagajanje nastavitev zmogljivosti vozil z uporabo aplikacije za pametne mobilne naprave.

Besede “uporabnik” tokrat nismo uporabili kar tako, saj je videti, da bo tovrstna aplikacija v prvi vrsti namenjena avtomobilom z več različnimi vozniki, torej souporabnikom električnih avtomobilov v različnih shemah najema ali službene rabe.

V trenutni fazi naj bi imela tehnologija, ki jo razvijajo inženirji skupine Hyundai, možnost prilagoditve sedmih osnovnih parametrov delovanja električnega avtomobila znamke Hyundai ali Kia: najvišjega navora elektromotorja, vžiga, lastnosti pospeševanja in zmanjševanja hitrosti, zmogljivosti regenerativnega zaviranja, najvišje dovoljene hitrosti, odzivnosti in porabe energije za delovanje sistema klimatizacije.

Pri proizvajalcu so posebej poudarili, da bo voznik lahko osebne prednastavitve naštetih značilnosti uporabljal v kateremkoli električnem avtomobilu (Kia ali Hyundai), ki ga bo vozil, zgolj z izbiro svojega shranjenega voznega profila s strežnika.

 

Aplikacija bo poleg tega ponujala optimizacijo z vidika doseganja želenega cilja vožnje ob analizi preostalega električnega dosega in predvidenih potreb po električni energiji. Bolj dinamično navdahnjenim bo lahko predlagala nastavitve, s katerimi bodo uživali v dinamiki prilagojeni vožnji in se požvižgali na porabo.

Vsem, ki bodo radovedni, kakšne nastavitve preizkušajo drugi uporabniki ali kakšne predloge ob danih razmerah na cesti ponuja proizvajalec, bodo na voljo tudi drugi obstoječi shranjeni profili, označeni za deljenje. Za varnostne vidike bo v ozadju skrbela tehnologija veriženja podatkovnih blokov

Zamisel je torej bolj ali manj jasna, ni pa še znano, na katerih modelih Kia in Hyundai in od kdaj bo mogoče uporabljati aplikacijo. Mimogrede, korejska skupina je napovedala, da bodo trgu do leta 2025 predstavili kar 23 novih električnih modelov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Hyundai. Foto: Hyundai.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
DBS Superleggera Volante je najhitrejši kabriolet znamke Aston Martin
Renault EZ-Flex za učinkovito dostavo v mestnem okolju