Novice

EQA je Mercedesov najmanjši električni križanec

EQA je novi vstopni model baterijsko-električne družine Mercedesovih modelov EQ.

Električni križanec EQA je prvo kompaktno vozilo modelne družine EQ s kombinacijo dinamičnega značaja ter učinkovitega električnega pogonskega sklopa. Na trg v začetku prihaja različica EQA 250 s 140 kW moči in 426 km dosega z enim polnjenjem (preliminarni rezultati WLTP). Kasneje bodo paleto dopolnile druge izvedenke, med katerimi bodo na eni strani takšne z več kot 200 kW moči in štirikolesnim pogonom, na drugi strani pa k varčnosti usmerjene z več kot 500 km dosega z enim polnjenjem (WLTP).  K daljšem dosegu slednjih naj ne bi prispevale večje baterije (66,5 kWh), temveč izboljšanje učinkovitosti različnih komponent vozila.

Za električni vožnji prilagojeno načrtovanje poti naj bi skrbela prirejena navigacija z upoštevanjem časov polnjenja glede na mrežo polnilnic po poti. Sistem naj bi ob tem neprestano prilagajal scenarije potovanja še s številnimi drugimi dejavniki, kot so vremenske razmere, topografija, slog voznika in trenutna prometna situacija. Za čim boljšo uporabniško izkušnjo polnjenja na poti naj bi skrbela storitev Mercedes me Charge, ki trenutno vključuje več kot 450.ooo polnilnih mest v 31 državah, od tega več kot 175.000 v Evropi.

Novi EQA se ponaša s koeficientom zračnega upora 0,28 ter ima 2,47 m2 čelne površine, pri čemer učinkovitost na področju aerodinamike ob številnih karoserijskih dodatkih zagotavljajo popolnoma zaprt sistem nadzora zraka za hlajenje ter gladko in skoraj popolnoma zaprto podvozje. Drugi dejavnik učinkovitosti je serijsko vgrajena toplotna črpalka, s presežkom toplote električnega pogonskega sklopa se ogreva potniška kabina.

Pričakovano je EQA na zunaj videti kot GLA, med oblikovnimi posebnostmi pa so poleg modrih poudarkov še črna maska, prednja žarometa v polni tehniki LED, zadnja žarometa v tehniki LED (žaromete spredaj in zadaj povezuje svetlobna linija), spremenjena odbijača ter drugače oblikovana platišča.

V notranjosti uporabnika prav tako pričaka znano okolje, z nekoliko drugačnimi oblazinjenji, poudarki v barvi rožnatega zlata ter svetlobnimi elementi, kot je na primer točkovna osvetlitev armaturne plošče pred sovoznikom s pomočjo optičnih vlaken.

Model QLA je serijsko opremljen z aktivno asistenco za ohranjanje na voznem pasu in aktivno pomočjo pri zaviranju za izogibanje naletu oziroma ublažitvi njegovih posledic. Več naprednejših vozniških varnostnih pomagal je združenih v opcijskem paketu.

Vstopna cena za EQA 250 na nemškem trgu znaša 47.541 evrov.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "EQA je Mercedesov najmanjši električni križanec"


3 leta 3 meseci nazaj

Ti bedaki kot da tekmujejo, kdo bo naredil gršo kočijo!

cashy
3 leta 3 meseci nazaj

haha, samo res! Mi Sandero Stepway iz profila deluje bolj privlačno kot tale MB 😀

3 leta 3 meseci nazaj

Res je. O zunanjosti ne bom debetiral. Ni po mojem okusu. V notranjosti mercedesov pa me že dalj časa zelo motijo ti okrogli zračniki, ki delujejo zelo kičasto.

xxl
3 leta 3 meseci nazaj

Bolj je problem cena EV kot sam videz.

3 leta 3 meseci nazaj

Cene el. avtov so res napihnjene. Vedno povdarjajo da so baterije drage. Če pa bi rabil nov mercedesov motor pa bi ti ga tudi zakasirali 10.000€. Zraven tega ima el. avto veliko menj delov. Jaz ne nasedam na te finte.

 
Renaultov Mobilize pokriva storitve s področja mobilnosti in energije
Hyundai razkriva nove oblikovne podrobnosti Bayona