Novice

Evropski parlament za večji nadzor nad proizvajalci vozil

Evropski zakonodajalci so v torek potrdili zahtevnejše predpise za odobritev novih vozil, prodanih v Evropski uniji (EU).

Z novimi pravili želijo preprečiti navzkrižja interesov do katerih prihaja zaradi povezanosti med nacionalnimi regulatorji in njihovimi domačimi proizvajalci vozil, ter se izogniti škandalom, kot je pred časom pretresel skupino Volkswagen.

Evropski parlament je s 585 glasovi za in 77 proti potrdil osnutek zakona, ki bi okrepil nadzor EU in dovolil Bruslju, da kaznuje proizvajalce vozil tudi s 30.000 evri na posamezno vozilo. Pred uskladitvijo besedila zakona bodo potrebna še pogajanja med zakonodajalci EU, Evropsko Komisijo in državami članicami.

V skladu s predlogom zakona proizvajalci vozil ne bi več neposredno plačevali agencijam za opravljanje testov, s čimer bi prekinili udobno razmerje. V prihodnosti bi morale države članice financirati centre za nadzor izpustov, čeprav bi lahko od proizvajalcev za delovanje zahtevale določeno finančno podporo.

Vsako leto bi morale države članice EU preveriti vsaj 20 odstotkov modelov, ki so jih v državi pričeli prodajati v preteklem letu. EU bi pridobila pristojnost za naključno preverjanje vozil ter izrekanje ustreznih glob, medtem ko bi posamezne državne institucije imele možnost revizije odločitev v drugih državah članicah.

Kljub priporočilom v zaključnem poročilu Evropskega parlamenta po raziskavi dizelskega škandala, v predlogu zakona ni predvidena ustanovitev neodvisne agencije za nadzor trga po vzoru ameriške agencije za varovanje okolja EPA. Okoljevarstvene organizacije obžalujejo zamujeno priložnost, saj je škandal jasno pokazal, da bi potrebovali močnejši nadzor nad proizvajalci. Vlade držav članic in evropske zakonodajalce so obtožili popuščanja avtomobilski industriji in njihovim poskusom lobiranja, reforme pa naj bi sprejemali prepočasi.

Po izbruhu dizelske afere so državni preiskovalci odkrili, da so izpusti NOx kar 15-krat presegali dovoljene vrednosti, hkrati pa so proizvajalci uporabljali naprave za navidezno zmanjševanje izpustov. Uporaba takšne naprave je v EU prepovedana, toda proizvajalci vozil so izkoristili luknjo v zakonu, ki dovoljuje njeno uporabo, če s tem preprečijo poškodbe na motorju.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe. Foto: Evropski parlament.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Osemvaljnik za Mercedes-Benzova GLC in GLC Coupe
Audi in Porsche skupno v razvoj novih modelov