Novice

Volkswagen zaradi dizelske afere z vsakim dnem v večjih težavah

Saga o Volkswagnovem prirejanju rezultatov o izpustu dušikovih oksidov v ZDA z vsako uro dobiva nove razsežnosti. Problem je še večji, kot se zdi na prvo žogo, saj so se pri proizvajalcu močno trudili s prodorom na ameriški trg. V epilogu, poleg denarne kazni, ni povsem izključen niti odstop prvega moža skupine Volkswagen, Martina Winterkorna.

Pri skupini Volkswagen so z uradno izjavo priznali, da so v zadnjih šestih goljufali na dizelskih testih in s tem poskrbeli za navidezno znižanje emisij NOx. Z roko v medu so jih ujeli s pomočjo neodvisne raziskave, ki je pokazala, da je odhajajoči dvolitrski turbodizelski agregat v vsakodnevnih razmerah sproščal bistveno več dušikovega oksida, kot pri laboratorijskemu testu. Po več kot letu preučevanj in neuspešnem prostovoljnem vpoklicu je Volkswagen naposled le priznal: na okoli 482.000 vozil so namestili programsko opremo, ki se je aktivirala med uradnim testiranjem za pregled emisij. Vlada v ZDA je že pozvala Volkswagen, naj izvede vpoklic vozil z nameščeno programsko opremo.

Na okoli 482.000 vozil so namestili programsko opremo, ki se je aktivirala med uradnim testiranjem za pregled emisij.

Center za alternativna goriva, motorje in emisije na Univerzi v Zahodni Virginiji ter Mednarodni svet za čist transport sta goljufijo odkrila že v maju leta 2014. Izsledki raziskave so sprožili dodatne raziskave s strani EPA (Enviromental Protection Agency, Agencija za varovanje okolja) in CARB (California Air Resources Board, Kalifornijski svet za zračne vire), ki sta izsledke potrdila.

Pri Volkswagnu so bili o zadevi obveščeni 3. septembra letos, potem ko sta EPA in CARB zavrnila prodajo Audijevih in Volkswagnovih vozil z nameščenim štirivaljnim dizelskim agregatom, dokler se situacija ne razreši. Po zadnjih podatkih so inženirji v računalnik vozila zapisali dva različna programa, eden naj bi bil v uporabi med laboratorijskimi testi, drugi pa preostali čas.

Po zadnjih podatkih so inženirji v računalnik vozila zapisali dva različna programa, eden naj bi bil v uporabi med laboratorijskimi testi, drugi pa preostali čas.

Dieselgate Volkswagen 1Dodatna programska oprema je lahko nadzorovala številne elemente, med njimi položaj volanskega obroča, hitrost vozila, čas uporabe motorja in zračni tlak. S pomočjo teh referenc je program lahko prepoznal, kdaj je vozilo podvrženo laboratorijskim testom. Med samim izvajanjem testa je na vseh modelih priredil izpuste NOx  in izboljšal učinek katalizatorja. Pod največjim udarom sta bila Jetta TDI brez SCR (AdBlue), ki je 15- do 35-kratno presegla emisije NOx, in Passat TDI, opremljen s SCR, ki je vrednosti presegel za 5- do 20-krat. Po koncu testa se je goljufivi program ugasnil, izpust dušikovih oksidov pa se je povečal za do štiridesetkrat. Emisije NOx so zdravju škodljive, saj lahko povzročijo astmatična obolenja, emfizem, bronhitis ter naj bi zakrivile deset tisoče smrtnih žrtev letno.

Po koncu testa se je goljufivi program ugasnil, izpust dušikovih oksidov pa se je povečal za do štiridesetkrat.

Skupina Volkswagen je že sprejela ukrep ter prekinila prodajo vseh vozil letnika 2015, ki so opremljeni s štirivaljnim dizelskim agregatom, ukrep pa velja tudi za prodajo rabljenih vozil. Nemški proizvajalec vozil naj bi, zaradi slabšega katalizatorja, na vsak vgrajeni avto prihranil 400 dolarjev oziroma skupno 200 milijonov dolarjev v zadnjih šestih letih. Po uradnem priznanju so v izjavi dodali, da ima nameščeno programsko opremo sicer več tipov motorjev koncerna Volkswagen, a je do izrazitih odstopanj v meritvah prišlo le pri tipu EA 189.

Agregat je nameščen na 11 milijonov vozil širom sveta, Volkswagen pa si je v tretjem četrtletju poslovnega leta že rezerviral 6,5 milijarde evrov “za pokritje potrebnih servisnih ukrepov in nadaljnjih prizadevanj, da bi pridobili nazaj naše stranke” ter v uradni izjavi dodal, da je predvideni znesek zgolj ocena. Finančne posledice dizelskega škandala so bile vidne nemudoma, saj je po objavi ob začetku trgovanja delnica skupine Volkswagen padla za 23 odstotkov, drugi dan trgovanja pa zaključila s 35-odstotnim padcem.

Volkswagen si je v tretjem četrtletju poslovnega leta že rezerviral 6,5 milijarde evrov “za pokritje potrebnih servisnih ukrepov in nadaljnjih prizadevanj, da bi pridobili nazaj naše stranke”.

Pri skupini bodo v ZDA poskrbeli za finančno podporo trgovcem, ki jih bo prepoved prodaje dizelskih modelov močno prizadela, saj je znašala v zadnjem obdobju že več kot petino skupne prodaje. Pomoč trgovski mreži naj bi zajemala tako odkup zaloge vozil kot tudi dodatne bonuse in izplačila. Prav gotovo pa bo potrebno poleg tega še precej drugih finančnih spodbud, sredstev za oglaševanje in nenazadnje časa, preden si bodo ponovno priborili zaupanje kupcev.

Od izbruha škandala se stvari odvijajo hitro. Včeraj je Reuters med drugim objavil, da je CARB razširil preiskavo dizelskih motorjev na trilitske agregate V6, kjer naj bi pod drobnogled postavili modela Porsche Cayenne in Audi A6. Predstavniki obeh znamk preiskave še niso komentirali.

Dizelska afera predstavlja pretečo grožnjo tudi za izvršnega predsednika skupine, Martina Winterkorna. Pred petimi meseci je uspešno odbil napad Ferdinanda Piecha, zdaj pa se je znašel pred verjetno najtežjo nalogo v profesionalnem življenju. Vse glasnejše so tudi govorice o njegovem odstopu, več bo mogoče znano že danes, ko naj bi po poročanju Bloomberga zasedal izvršni odbor nadzornega sveta, ali najkasneje v petek, ko naj bi se sestala celotna dvajsetčlanska posadka organa nadzora.

Winterkorn je po nedeljski osebni izjavi za javnost posnel še spodnji video posnetek,* kjer se opravičuje za manipulacije.

Zaradi škandala se je sprožil alarm tudi v Evropi, kjer se proizvajalci bojijo nezaupanja kupcev, poleg tega pa se regulatorji že leta spopadajo s prilagoditvami izvajanja normiranih emisijskih testov, ki trenutno ne odražajo realne porabe. Nemška vlada pričakuje polno sodelovanje vseh proizvajalcev vozil pri pregledu njihovih modelov. V povezavi z dogodki sta se že oglasila tudi BMW in Daimler, ki sta izjavila, da njihovi dizelski agregati ustrezajo zahtevam in zakonom ter za to ne potrebujejo prilagoditev programske opreme, so pa pripravljeni na polno sodelovanje tako v ZDA kot tudi v Nemčiji. EPA je medtem že uspešno opravila test na športnem terencu BMW X5.

V uradni izjavi skupine Volkswagen so med drugim poudarili, da njihova nova vozila z dizelskimi motorji EU6, ki so v prodaji v Evropski uniji, izpolnjujejo zakonske zahteve in okoljske standarde, zato ni razloga, da bi imeli kupci ali trgovci glede tega kakršnekoli pomisleke.

Avtomobilizem.com (Vir: Volkswagen, Autoblog, Bloomberg, Autonews, Motor Authority, Jalopnik, Reuters. Foto in video: Volkswagen.)

* Video posnetek je v nemščini, vklop podnapisov je možen s klikom na CC.

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Volkswagen zaradi dizelske afere z vsakim dnem v večjih težavah"


Polo78
8 leta 7 meseci nazaj

Tole goljufanje je samo vrh ledene gore vsega kar se je v VAG koncernu nakopičilo v zadnjih nekaj letih. Nekdo bi jih moral kaznovat tudi zaradi šrota, ki sliši na ime TSI. In še za vse ostale šlamparije, ki jih je bilo preveč, da bi jih našteval in ki pričajo o tem, da kvaliteta ni nivoju tistega kar še vedno dosti ljudi misli, da je. Vedno znova se čudim kako navkljub vsemu znamka še vedno uživa precejšen ugled, celo takega, da nekateri niti ne pogledajo kaj ponuja konkurenca ampak enostavno slepo zaupajo brandu. Osebno recimo poznam ljudi, ki sami zase menijo, da so poznavalci, hkrati pa poznajo le nekaj znamk (v glavnem nemce), ne ločijo pa med japonci, korejci in kitajci oz. jih mečejo v isti koš.

Galaxy
8 leta 7 meseci nazaj

Če se bo izkazalo, da ostali proizvajalci niso goljufali, bi morali vsi ostali proizvajalci tožiti VW zaradi oteževanja konkurenčnosti, saj so za ostali morali uporabljati drago tehniko in razvoj za doseganje skladnosti z emisijskimi regulativi.

Firediver
8 leta 7 meseci nazaj

Nemci bi morali furati tisto, po čemer so (bili) najbolj znani – trpežnost in zanesljivost. Preračunljivost in goljufanje je bolj odlika kakšnega drugega naroda, Nemce, ki so novi v tej “panogi” so že takoj odkrili in razkrinkali..bomo videli, kaj bodo izbrali – ali staro pot ali izpopolnitev goljufanja, da jih naslednjič ne odkrijejo..

 
Toyota Hilux za evropski trg
Vožnja bo najprej podprta z asistenčnimi sistemi, šele kasneje avtomatizirana