Novice

Ferrari in Aston Martin presegata mejne emisije CO2

Evropska unija je določila mejne vrednosti izpustov CO2, ki jih morajo proizvajalci vozil dosegati od leta 2015. Svoje delo so opravili celo bolje, kot to zahtevajo evropski veljaki – z izjemo dveh. Ferrari in Aston Martin bosta zaradi previsokih izpustov emisij CO2 v njihovi paleti novih vozilih verjetno morala razvezati mošnjiček in plačati denarno kazen.

Sodeč po podatkih Evropske agencije za okolje so na meji še štirje proizvajalci vozil – FCA, Opel, Ford in BMW. Vsi so v letu 2015 sicer uspeli zadovoljiti zahteve, vendar bodo morali hitreje zmanjševati emisije CO2 pri svojih novih vozilih, če želijo dosegati norme, ki vstopijo v veljavo leta 2021.

V letnem poročilu so pri agenciji zapisali, da je v povprečju novo vozilo v Evropi proizvedlo 119,5 gramov CO2 na prevožen kilometer, kar je 8 odstotkov pod predvidenim ciljem 130 g/km in 3 odstotke manj kot leto poprej.

”Za dosego evropskih ciljev za leto 2020/2021 bodo morale povprečne emisije CO2 pri novih avtomobilih in kombijih še vedno padati s podobnim tempom. Večina avtomobilskih proizvajalcev je v letu 2015 dosegla specifične emisijske cilje CO2 in nekateri so na odlični poti, da dosežejo cilje za leto 2020/2021,” so pri Evropski agenciji za okolje zapisali v uradni izjavi.

Ravno zgornji proizvajalci bodo morali pospešiti napredek in hitreje zmanjševati emisije CO2, če želijo uspešno dosegati zapisane mejne vrednosti. Hitro so se oglasili pri Fordu, kjer so odgovorili, da bodo nedvomno ob koncu leta 2021 v ustreznih okvirjih. ”Ne moramo imeti linearnega napredka, saj na letne emisijske norme vplivajo številni faktorji, med njimi tudi produktna kadenca, lansiranje novih agregatov in ostale tehnološke izboljšave,” je dejal njihov tiskovni predstavnik.

Svoje mnenje so v odgovoru zapisali tudi pri BMW-ju, kjer so rezultate agencije primerjali s površnim posnetkom, ki ga ne gre preslikati v prihodnost. Standarde nameravajo dosegati tudi v prihodnosti, zahvaljujoč številnim izboljšavam na tri- in štirivaljnih agregatih ter vse večjemu številu električnih vozil in priključnih hibridov.

Na drugi strani lestvice izstopajo Peugeot, Citroën, Renault in Toyota, ki so že sedaj zelo blizu ciljem za leto 2021. ”V naslednjih šestih letih morajo zmanjšati povprečje emisij CO2 za manj kot 16 g/km,” so zapisali pri agenciji. Peugeot ima med vsemi proizvajalci najnižje flotne izpuste emisij (104 g/km), sledita mu Citroën in Renault (106 g/km) in Toyota (108 g/km).

Najslabše sta se odrezala Ferrari in Aston Martin, ki bosta denarno kaznovana zaradi preseganja mejnih vrednosti. A denarna kazen je zanemarljiva, saj bosta oba proizvajalca skupaj morala plačati manj kot 500.000 evrov. Z uporabo posebne formule, ki upošteva presežene emisije in število registriranih vozil, naj bi Ferrari plačal kazen v višini 410.760 evrov, Aston Martin pa samo 36.370 evrov.

Da se ljudje še vedno najpogosteje odločajo za klasične agregate, priča podatek, da je kar 97,2 odstotka vseh novih registriranih avtomobilov poganjal bencin ali dizel, od tega je bilo prodanih 51,8 odstotka dizelskih agregatov.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe. Foto: Ferrari.)

 

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Osvežitev BMW serije 6
Prvi oprijemljivi rezultati sodelovanja med Googlom in FCA so že na cesti