Novice

Ferrari končno na borzi z oznako RACE

Ferrari je po dolgotrajnem napovedovanju končno začel s kotacijo na borzi v New Yorku, kjer je naprodaj 10 odstotkov podjetja.

Sergio Marchionne, izvršni predsednik Ferrarija, je po enoletnem čakanju ponudil delnice podjetja na borzi NYSE in za uradno oznako, ki označuje njihovo kotacijo na borzi, izbral besedo RACE.

Ferrari je sprva ponudil 17.175.000 delnic z začetno ceno 52 dolarjev na delnico. Ponudba se bo zaključila 26. oktobra ter predstavlja prvi del odcepitve Ferrarija od matičnega koncerna FCA, kar so uradno potrdili še z izjavo: ”FCA bo preostali lastniški delež v Ferrariju ponudil delničarjem v začetku leta 2016.” FCA si trenutno lasti 90 odstotkov Ferrarija, medtem ko je 10-odstotni lastnik Piero Ferrari, edini še živi sin Enza Ferrarija.

Marchionne, eden najbolj kontroverznih izvršnih direktorjev v avtomobilski industriji, je po skupini FCA nedavno postal še vodja italijanskega proizvajalca superšportnih vozil. ”Po pridobitvi manjšinjskega deleža v podjetju Chrysler v začetku leta, je bila transformacija Fiata in Chryslerja zaključena na začetku meseca z našim vstopom na borzo v New Yorku. Ko se premikamo naprej k varnemu poslovnemu načrtu za obdobje od leta 2014-2018 in povečujemo vrednost našega podjetja za naše delničarje, je prav, da si prizadevamo za ločeno pot med FCA in Ferrarijem,” je v izjavi dejal Marchionne.

Po začetku prodaje so delnice poskočile za 15 odstotkov na 60 dolarjev, po prvem dnevu trgovanja pa je delnica obstala na 55 dolarjih, kar je 6-odstotna rast. S prodajo manjšinskega deleža v Ferrariju želi FCA zbrati svež denar za financiranje razvojne strategije, v okviru katere namerava lansko prodajo 4,8 milijona vozil do leta 2018 povečati na sedem milijonov.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Ferrari.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lexus s skrivnostno fotografijo napoveduje novinca v Tokiu
Odličen oprijem tudi za tekače