Novice

Fiat 500 Spiaggina ’58 je pravi avto za poletne norčije

Ob 60-letnici Fiatovega ekskluzivnega modela 500 Jolly, bolj poznanega po imenom Spiaggina, so se pri Fiatu odločili, da izdelajo omejeno serijo njegove moderne reinkarnacije. Izvirnik, poznan tudi kot »Beach Buggy«, so izdelovali med leti 1958 in 1965, prodajali pa so ga na trgih Evrope, ZDA in Južne Afrike.

Fiat 500 Jolly je bil eden od simbolov takratne filozofije »La Dolce Vita«. Kljub temu, da so ga prodajali po dvakrat višji ceni od navadnega modela 500, je bil zelo priljubljen, med slavnimi osebnostmi sta ga imela na lasti na primer magnat Aristotle Onassis in igralec Yul Brynner.

Igrivi novodobni 500 Spiaggina ’58 bo izdelan v omejeni seriji 1.958 enot, s čimer bodo počastili njegovo letnico rojstva. Na voljo bo samo kot kabriolet, poganjal pa ga bo 1,2-litrski bencinski motor z 51kW (69KM) moči, ki je usklajen z najnovejšimi okoljskimi standardi Euro 6d.

Odet bo v ekskluziven odtenek modre barve Volare s svetlo platneno streho. Za bolj prefinjen videz so mu dodali komplet aluminijastih platišč v retro slogu, kromirane dodatke na kljukah in kromirane pokrove vzvratnih ogledal, medtem ko bela črta lepo poudari linije avtomobila. Končni vtis zaokrožujeta starinski Fiatov logotip in kromiran napis Spiaggina ’58.

Poseben odtenek modre barve Volare so uporabili tudi na delu armaturne plošče v notranjosti, kjer so nameščeni sedeži v dvobarvni kombinaciji, vodilna tema iz zunanjosti pa se ponavlja tudi pri logotipu na volanu in posebej oblikovanih predpražnikih.

Kljub zunanjemu videzu pa v poletni izvedbi malega Fiata ne manjka modernih pripomočkov. Na sredini armaturne plošče je  7-palčni zaslon sistema UConnect, ki vključuje navigacijo Tom Tom ter podpira sistema Apple CarPlay in Android Auto. Pred voznikom je nameščen 7-palčni digitaliziran sklop merilnikov. Na seznamu opreme so sodobna pomagala za več udobja in varnosti v vožnji, kljub platneni strehi pa seveda ne manjka niti klimatska naprava.

Obletnice Jollyja so se spomnili tudi pri podjetju Garage Italia, kjer so v sodelovanju s Pininfarino pripravili svojo različico in ji nadeli ime »Spiaggina by Garage Italia«. V prihodnosti nameravajo namreč pričeti z proizvodnjo kabrioletov za na plažo, ki bodo temeljili na osnovi Fiata 500 in bodo na razpolago z več motornimi različicami.

Avtomobilizem.com (Vir: Fiat, Carscoops, Motorward. Foto: Fiat.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Pol stoletja Ferrari Dina
Volvo z novo znamko M