Novice

Pol stoletja Ferrari Dina

Pretekli vikend so pri Ferrariju proslavili 50. obletnico cestnega krsta njihovega ikoničnega modela Dino, ki jo je obiskalo spoštovanja vrednih 150 primerkov Dina ter več kot 300 pomembnih kupcev znamke.

Prvi koncept enega najbolje prodajanih Ferrarijevih modelov je bil prvič predstavljen že leta 1965 na salonu v Parizu, leto kasneje pa so ga v Frankfurtu prikazali v njegovi drugi prototipni različici. Uradna proizvodna izpeljanka je sledila leto kasneje na salonu v Torinu, Ferrari Dino pa je na ceste končno zapeljal šele junija leta 1968.

Ob obeležitvi mejnika se je v Maranellu, zbralo več kot 150 lastnikov Dinov z vseh koncev sveta, ki so s svojimi barvitimi primerki poskrbeli za nepozaben dogodek. Množica se je najprej zbrala pri Ferrarijevem muzeju, po ogledu proizvodnje pa so med hrumenjem 2,0- in 2,4-litrskih šestvaljnikov pod znamenitimi oboki na Via Abetone krenili proti stezi Fiorino, kjer so odpeljali častni krog.

Prva različica modela Dino je nosila oznako 206 GT, poganjal jo je 2,0-litrski motor V6, proizvajali pa so ga v letih 1968 in 1969. Nasledili sta jo različica 246 GT in GTS, ki sta oblikovno ostali zvesti predhodniku, poganjal pa ju je 2,4-litrski V6. Proizvodnja teh modelov je potekala do leta 1974, medtem pa so pri Ferrariju že predstavili model 308 GT4 z osemvaljnim motorjem – bolj škatlaste oblike, a v skladu s takratnimi oblikovalskimi smernicami. V različnih dirkaških različicah je nato ime Dino živelo še skoraj dve desetletji, nato pa so ga upokojili.

Ferrari je v lanskem letu praznoval 70 let obstoja znamke, kar je tudi razlog, da so Italijani slavje Dina raje prestavili na petdeseto obletnico njegove prve cestne vožnje. Že nekaj časa pa se pojavljajo ugibanja, da naj bi ponovno obudili legendarni model, seveda v izvedbi, primerni za 21. stoletje.

Avtomobilizem.com (Vir: Ferrari, Carscoops, Autoweek. Foto: Ferrari.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Vsak drugi Švicar je lani kupil štirikolesno gnano vozilo
Fiat 500 Spiaggina ’58 je pravi avto za poletne norčije