Novice

Fiat se bo razdelil na emocionalni in racionalni del

Večina tistih, ki spremljajo nastope Sergia Marchionneja, so si do danes že ustvaril mnenje, da izvršni predsednik skupine FCA (Fiat Chrysler Automobiles) veliko govori in manj naredi. V zadnjih letih je pogosto presenetil z divjimi načrti in napovedmi, tokrat pa je skupina FCA najavila, da bodo svojo znamko Fiat razdelila v dva ločena dela. S potezo želijo povečati svojo konkurenčnost na avtomobilskem trgu Zahodne Evrope.

Produktni oddelek pri Fiatu se je odločil, da bo izkoristil dve naraščajoči področji, ki vladata evropskemu avtomobilskem trgu. Govora je o premijskih malih kompaktnih vozilih in cenovno dostopnih vozilih z veliko uporabno vrednostjo. Luca Napolitano, vodja Fiata za Evropo, Bližnji vzhod in Rusijo, je potrdil, da se bosta dve novi veji delili na ”racionalno” in ”emocionalno”.

Emocionalna družina pokriva naraščajočo serijo 500 in novega športnika 124 Spider, ki bo slonel na Mazdi MX-5. Največji dodatek k tej veji bo prinesla večja petvratna kombilimuzina, ki si bo sposodila arhitekturo pri bratskem križancu 500X. V prodajne salone bo zapeljala prihodnje leto, italijanski proizvajalec vozil pa naj bi jo oglaševal kot konkurenco Miniju, vendar z bistveno večjo prostornostjo. V razvoju naj bi bil tudi štirikolesni pogon in močnejše različice prisilno polnjenih agregatov.

Napolitano je racionalno družino zasnoval na največji uporabnosti, ki jo kupec lahko dobi za svoj denar. Nova Panda bo prišla leta 2018 in bo prikovana na začetek ponudbe. Kasneje se ji bosta pridružila mali avto segmenta B, novi Uno in družinsko obarvana Aegea v  kombilimuzinski in karavanski različici. Največje vprašanje predstavljajo večji modeli, v tujih medijih je bilo bežno zaslediti imena Grande Panda ali Grande Punto, a zaenkrat Fiat še ni dal nikakršnih oprijemljivih informacij.

Fiat bo novo produktno paleto predstavil naslednje leto na v Ženevi, toda po zadnjih podatkih je očitno, da najcenejši modeli ne bodo konkurirali Dacii. Z novo arhitekturo, razvito v Turčiji, so prihranili pri stroških razvoja, zato se bodo aktivno spopadli z ostalimi dražjimi tekmeci in stopili na žulj predvsem Škodi in skupini Hyundai-Kia. A racionalnost ima svoje meje, na predstavitvi investitorjem so pri Fiatu poudarili, da bo imela racionalna družina na voljo le en paket dodatne opreme, dva različna motorja in le štiri barve zunanjosti.

S to potezo želijo obuditi spomin na stare čase, kjer so s svojimi malimi vozili prepričali številne Evropejce, modeli Uno, Brava, Punto in Panda pa so pobirali naslove za evropski avto leta. V letu 1997, ko je bila predstavljena prva generacija modela Punto, je podjetje prodalo 1,272 milijona enot in imelo največji tržni delež: 9,44 odstotka. Po desetletnem padanju ima zadnja generacija Punta le 4,5 odstotni delež in letno prodajo le 583.000 enot. Stvari pa gredo navsezadnje na boljše. Na koncu junija sta si Panda in 500 priborila 28-odstotni delež v segmentu A, model 500L pa je najbolje prodajano splošno uporabno malo vozilo z 24-odstotnim tržnim deležem.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Fiat.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prepoved kajenja v avtomobilih z mladoletnimi potniki
Rekordi se vračajo na Nürburgring