Novice

Fiat Topolino za 21. stoletje

Fiatov Topolino je nazaj, a si s prvotnim modelom, razen majhnih dimenzij, deli le ime. Topolino 21. stoletja je namreč majhen električni mestni štirikolesnik, ki doseže najvišjo hitrost 45 kilometrov na uro in sloni na Citroënovem Amiju.

Čeprav si s francoskim dvojčkom deli dimenzije, je Topolino oblikovan precej bolj v duhu preteklih časov. Oblikovalci so z nekaterimi potezami spomnili na prvi model 500, ki je bil med leti 1936 in 1955 ljubkovalno poimenovan Topolino (it. mala miška).

Retro zunanja oblika v spomin na prvega Topolina

Namesto vrat so pri Fiatu namestili debele vrvi in spomnili še na posebni različici 500 Jolly in 600 Jolly, ki ju je oblikoval Ghia. Čeprav je zelo prikupen, ne gre pričakovati veliko razlik v primerjavi s Citroënovim Amijem. Italijani zaenkrat niso razkrili tehničnih podatkov ali pokazali fotografij notranjosti in zadnjega dela vozila.

Najverjetneje velikih sprememb v notranjosti ne bo, saj je na fotografiji mogoče opaziti enake sedeže, kot so vgrajeni v Ami. Lahko pričakujemo, da si bosta modela med seboj delila tudi dimenzije. Torej bo v dolžino Topolino meril 2.410 mm, bo širok 1.360 mm in visok 1.520 mm. Masa vozila bo okoli 490 kg (z baterijo), baterija vgrajena v dno pa bo imela zmogljivost 5,5-kilovatne ure. Elektromotor bo imel 6 kilovatov, kar je dovolj za do 75 km dosega z enim polnjenjem. Fiat bo Topolina proizvajal v tovarni v Maroku.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Fiat.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Fiat Topolino za 21. stoletje"


drugmirko
4 meseci 1 dan nazaj

seveda so pokazali tudi njegov zadnji konc…. in platneno streho…. in na armaturi je opazit nekaj drugačnega od Amijevih fabastih predalčkov in tudi senčilo instrumentov je v primerjavi z Amijevim, videt večje, bolj okroglo in barvasto (no, belo)…
na youtubu je reklamni video, evo link na crop videa zadnjega konca:

…v vsakem primeru pa, v primerjavi z Amijem, veliko bolj lepo, simpatično in “cortlih”… avtek zgleda kot Luigi iz risanke Cars !

xxl
4 meseci 1 dan nazaj

Najbolj cool je od bratov, škoda da ni verzija z vrati in steklom, to bo dež namakal kot Twizija.

 
Močnejši hibridni sklop za osveženi Toyotin Yaris
Novi Range Rover Sport združuje zmogljivost, dinamiko in prestiž