Predstavitve

Štirikolesnik, ne avtomobil

Citroën Ami: slovenska predstavitev

Ami je Citroënov simpatičen mali štirikolesnik z baterijsko-električim pogonom, ki naj bi na področje osebne mobilnosti vnesel nekaj dobrodošle svežine.

Bližje mladim

Začnimo z osnovami: električni Ami je lahek štirikolesnik in ne osebni avtomobil, kar pomeni, da ga z opravljenim izpitom kategorije AM lahko vozijo tudi mladi, ki so dopolnili 15 let. Opremljen je s 5,5-kilovaturno baterijo in 6-kilovatnim elektromotorjem, ki mu omogočata do 75 km dosega z enim polnjenjem. Na gospodinjski vtičnici naj bi za to potrebovali dobre štiri ure. Njegova najvišja hitrost je omejena na 45 km/h.

Citroen Ami (3)Pri znamki so želeli z malim Amijem omogočiti električno mobilnost širšemu krogu uporabnikov, zato ga nameravajo ponuditi tudi v okviru storitev najema vozil Free2move. Sicer pa z njim odpirajo novo poglavje, saj ga bodo tržili preko direktne prodaje. Namesto klasične mreže koncesionarjev znamke bodo za prodajo in vzdrževanje skrbeli pogodbeni partnerji, ki jih je v Sloveniji trenutno devet. Njihove lokacije so, povsem pričakovano, v največjih slovenskih mestih: po dva v Ljubljani in Mariboru ter po eden v Kopru, Celju, Kranju, Novem mestu in Murski Soboti. Ker bodo račun za vsak novi Ami izdali pri zastopniku znamke, naj ne bi bilo prostora za pogajanje glede končne cene.


Ami v številkah – dolžina: 2.410 mm, širina: 1.360 mm, višina: 1.520 mm, masa vozila: 490 kg (z baterijo), prostornina konzole za prevoz tovora (Cargo): 260 litrov.


Pri zastopniku znamke so pojasnili, da bo prodaja potekala preko spleta, predvidoma od julija dalje. Tam ga bodo lahko naročile tako fizične kot tudi pravne osebe, prevzemi pa bodo pri lokalnih agentih (za fizične osebe bo na voljo tudi dostava na dom). Za razliko od tujine, kjer je bilo možno celo naročilo kompleta delov, bodo pri nas vozila že sestavljena.

Asketski pristop

Citroen Ami (10)Ko ocenjujete notranjost Amija, je dobro najprej pomisliti, s čim ga primerjate. Cenili ga bodo tisti, ki so v mestu radi okretni in se stisnejo na majhne površine za parkiranje, hkrati pa potrebujejo nekaj prostora za sopotnika ali tovor. Namesto da bi se vozili z odprtim skuterjem, ste v njem v zavetju pred dežjem in soncem ter vsaj nekoliko zaščiteni pred ostalimi (večjimi) udeleženci cestnega prometa. Lahko ga povežete s pametnim telefonom in mu namestite zvočnik, pred voznikom je nameščen manjši informacijski zaslon, potem pa se sodobno udobje počasi zaključi. Če boste iskali menjalnik, so gumbi za prestavljanje na voznikovi levi strani ob vznožju sedeža, vrata pa se v notranjosti odprejo s potegom paščka. Mimogrede, voznikova in sovoznikova vrata se odpirajo v obratni smeri.

Citroen Ami (18)Dovoljuje pa zato nekaj več igrivosti z barvnimi dodatki, ki so na voljo v opcijskem poprodajnem kompletu velikosti letalskega kovčka: v njem so pokrovi platišč. nekaj nalepk, barvne mrežice in posodice za odlagalna mesta na armaturi, kljukica za obešanje pred sovoznikom ter dva tepiha z barvno obrobo. Med uporabnimi dodatki pa najdete tudi kavni aparat Handpresso (na kapsule) in zastor panoramske strehe.

Cene se na našem trgu pričenjajo pri 9.500 evrih za osnovno različico, barvno pisane izvedenke Blue/Orange/Grey bodo dražje za 400 evrov, izvedenki Pop in Tonic pa bosta stali 10.300 evrov oziroma 10.500 evrov. Tovorna izvedenka Cargo bo na voljo za 9.900 evrov (8.115 evrov + DDV).

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Štirikolesnik, ne avtomobil"


drugmirko
9 meseci 10 ur nazaj

tole pri nas na žalost nima pretiranega smisla…razen v cargo verziji za dostavo po mestu in zaprtih peš conah! v več milijonskih mestih, z obsežnimi exclusion zone območji in še obsežnejšimi predeli z omejitvami 30 na uro, pa kar precej…
in kdaj se je cena skoraj podvojila? ob predstavitvi dve leti nazaj je bila osnovna cena 6000 evrov, najel si ga lahko pa že za 19.99 evrov na mesec…

cashy
8 meseci 28 dni nazaj

20€ na mesec? Ali na dan?

drugmirko
8 meseci 27 dni nazaj

na mesec! ….pogoj je bil dolgoročni najem in začetno plačilo 2.644 eur…

evo, iz Stellantisove predstavitvene dokumentacije:
LONG-TERM RENTAL, for those who have a permanent need, private or professional, as the first, second or third mobility solution in the household. It is the ideal offer to go to work, for the children, for small trips of older people or entrepreneurs. Ami is accessible and offered at a rent of €19.99 including VAT per month with an initial payment of €2,644 including VAT (Ami Ami version; long-term rental of 48 months, ecological bonus of €900 including VAT deducted in France). A breakthrough monthly payment that is much lower than that of public transportation passes or that of many phone plans.

in…

CAR-SHARING, for 1 minute, 1 hour, 1 day, operated by dedicated partners according on how the offer is deployed. Free2Move, the current reference intermediary, offers its subscribers an attractive rate of €0.26 per min: a price level comparable or even lower than the majority of moped, standard car-sharing and even scooter offers. Ami is available in the streets as a self-service solution thanks to an app. Mobility solutions keep growing and 2030 forecasts estimate that 1 in 3 kilometres will be done through these solutions. Note that Free2Move is the only service on the market that allows car sharing from 16 years old.

PURCHASE IN CASH: it is possible to buy Ami from €6,000 including VAT (Ami Ami version; ecological bonus of €900 including VAT deducted in France). A price which makes Ami extremely competitive compared to numerous other mobility offers on the market.

8 meseci 27 dni nazaj

To je že čisto druga zgodba, če si že nazačetku plačal skoraj polovico.
Takšni dvosedi imajo prihodnost. Slovenija in kakšna Hrvaška sicer ne, ampak v EU je veliko mest z dobrim potencialom. V grobem vsako mesto z vsaj milijon prebivalcev.

xxl
9 meseci 19 ur nazaj

Za centre metropol, kje je omejitev 30, je to dovolj, zame ne, vsaj 70 bi moral potegnit. O ceni raje ne bi.

srcnik
9 meseci 20 ur nazaj

Še pomnim nedolgo nazaj, ko so prodajali nove cliote s klimo za 9.990€ v katerega si se lahko vsedel in šel magari na pot okrog sveta… Zdaj dobiš pa tale 45kmh jajček brez klime in realno 50km dosega…

 
Popoln avtomobilski odklon
Glava družine z novim imenom