Novice

Ford in raziskovalci univerze Purdue raziskujejo metode hlajenja za hitrejše polnjenje električnih vozil

Raziskovalci Fordovega razvojnega oddelka in univerze Purdue sodelujejo na projektu kabla za polnilnice, ki bi ga združili s prilagojeno tehnologijo polnjenja vozil, da bi lahko z brezhibnim polnjenjem uporabnikom dodatno olajšali prehod na električna vozila.

Michael Degner, višji tehnični vodja Fordovega oddelka za raziskave in napredni inženiring, je pojasnil izziv: “Danes so polnilnice pri tem, kako hitro lahko napolnijo baterijo električnega vozila, omejene zaradi nevarnosti pregrevanja. Za hitrejše polnjenje je potreben večji tok, ki potuje skozi polnilni kabel. Večji kot je tok, večja je količina toplote, ki jo je treba odvesti, da kabel še lahko deluje.”

Raziskovalci univerze Purdue se osredotočajo na alternativno metodo hlajenja z zasnovo polnilnega kabla, ki kot aktivno hladilno sredstvo uporablja tekočino. Ta lahko s spremembo iz tekočega stanja v paro pomaga odvesti več toplote iz kabla, kar je ključna razlika z obstoječo tehnologijo tekočinskega hlajenja na trgu.

Inovacija bi s časom lahko omogočila hitrejše polnjenje električnih vozil, če bi vzporedno razvijali tudi polnjenje vozil in druge tehnološke izboljšave. V končnifazi bi bil cilj, da bi električna vozila napolnili tako hitro, kot dolijemo gorivo v vozilo z motorjem z notranjim zgorevanjem.

Profesor Issam Mudawar, profesor strojništva na Ustanovi družine Betty Ruth in Miltona B. Hollanderja v sklopu univerze Purdue, je povedal, da namerava njegov laboratorij v naslednjih dveh letih začeti testirati prototip polnilnega kabla, da bi dognali natančnejše hitrosti polnjenja za določene modele električnih vozil. Čeprav kabel za hitro polnjenje še nekaj časa ne bo na trgu, profesor Mudawar že 37 let razvija načine za učinkovitejše hlajenje elektronike, pri čemer izkorišča prednosti zajema toplote, do katerega pride, ko tekočina prehaja v paro.

Zavezništvo med Fordom in univerzo Purdue je le eno od več sto strateških zavezništev, ki jih ima Ford z univerzitetnimi profesorji po vsem svetu.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Ford, univerza Purdue.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nove okoljske zahteve zaenkrat brez podpore večjih avtomobilskih proizvajalcev
Koncept Kia EV9 kot kombinacija tradicionalnih razmerij in futuristične zasnove