Novice

Koncept Kia EV9 kot kombinacija tradicionalnih razmerij in futuristične zasnove

Kia je v okviru spletne predstavitve Kia Sustainability Movement pokazala prve uradne skice novega električnega športnega terenca.

Kot je bilo najavljeno nekaj dni nazaj, pri korejskem avtomobilskem proizvajalcu predstavljajo prve podrobnosti novega koncepta EV9, ki bo doživel uradno predstavitev 17. novembra na avtomobilskem salonu v Los Angelesu. Novi športni križanec bo največji model v električni ponudbi korejskega proizvajalca in bo združeval razmerja klasičnih športnih terencev s futuristični elementi. Predstavniki Kie so potrdili, da so za osnovo novega električnega modela uporabili podaljšano različico platforme E-GMP, ki predstavlja tudi osnovo manjših modelov Kia EV6, Hyundai Ioniq 5 in Genesis GV60.

Iz predstavljenih skic je razvidna zasnova z izrazitimi kolesnimi loki in odbijači ter veliko medosno razdaljo. Kljub poudarjenemu vtisu robustnosti so se Kiini oblikovalci odločili, da novemu modelu ob uporabi LED tehnologije namenijo vitko zasnovo sprednjih in zadnjih luči. Za sodoben videz plavajoče strehe z vgrajenim velikim panoramskim strešnim oknom so poskrbeli s črno obarvanimi stebrički, ki zgornji del avtomobila povežejo v celoto.

Čistost linij so ohranili tudi pri zasnovi notranjosti, kjer bo zahvaljujoč električni zasnovi ob treh sedežnih vrstah na voljo obilo prostora. V duhu trajnostnega pristopa so za notranje obloge uporabili reciklirane materiale iz odsluženih ribiških mrež, za sedeže prekrite z umetnim usnjem pa material, pridobljen iz recikliranih plastenk. Minimalistična zasnova armaturne plošče v enem velikem zaslonu združuje zaslon informacijsko-multimedijskega sistema in digitalno instrumentno ploščo za futuristično oblikovanim volanom.

Koncept Kia EV9 bo že predstavljal osnovo produkcijske različice, pri kateri naj bi po pričakovanjih ohranili večino oblikovnih lastnosti koncepta, z izjemo peščice futurističnih elementov. V okviru predstavitve Kia Sustainability Movement so razkrili še smernice za prihodnost, po katerih naj bi bili do leta 2035 vsi njihovi modeli, namenjeni evropskim kupcem, popolnoma električni. Na ostalih ključnih trgih naj bi se to zgodilo do leta 2040, poleg napovedane ogljične nevtralnosti do leta 2045 pa naj bi Kia do leta 2028 vsem modelom namenila tudi opcijo pogona na vodikove gorivne celice.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Kia. Foto: Kia.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford in raziskovalci univerze Purdue raziskujejo metode hlajenja za hitrejše polnjenje električnih vozil
Pod drobnogledom ekipe PRIMA so se znašli prestižni kompaktni športni terenci