Novice

Ford s strateškimi pomisleki: tudi po letu 2030 bo prostor za klasične motorje

Pri Fordu puščajo odprto možnost, da bi lahko nadaljevali s prodajo modelov z motorji na notranje zgorevanje tudi po letu 2030. Ameriški proizvajalec vozil je namreč, podobno kot konkurenti, že pred časom uradno napovedal, da naj bi po letu 2030 v Evropi prodajali samo še baterijsko-električne modele.

Ford Motor ima pred seboj načrt, ki so ga sprejeli pred nekaj leti, in v aktualni situaciji premišljuje, ali bi ga dejansko tudi uresničili. Zavezali so se namreč, da naj bi z letom 2030 v Evropi pričeli prodajati izključno baterijsko-električne modele, pa jih je zadnji padec prodaje prisilil k ponovnemu razmisleku glede začrtane strategije za prihodnost.

Odločitev so sprejeli pred tremi leti

Ford Explorer električni model 1
Ford še vedno stavi na baterijsko-električne modele, a bodo kupcem ponujali tudi alternativo, če jo bodo želeli.

Leta 2021 so Američani sporočili, da bodo konec desetletja postali v Evropi proizvajalec izključno baterijsko-električnih modelov. S tem so prehiteli celo zahteve Evropske unije in optimistično pričeli z razvojem prihodnje generacije baterijsko-električnih vozil. Tri leta kasneje so stvari nekoliko drugačne. “Če bomo opazili veliko povpraševanje za priključnimi hibridi, jih bomo kupcem ponudili,” je povedal Martin Sander, vodja Fordovega programa za osebna vozila v Evropi. Ker je bilo povpraševanje po baterijsko-električnih modelih nižje od pričakovanj, podjetje ni doseglo svojih ambicioznih ciljev, je še povedal Sander.

“Moramo se prebiti do 100-odstotnih električnih pogonov,” je kljub spremembam v načrtih poudaril Sander in dal jasno vedeti, v katero smer gre podjetje. Ena ključnih novosti znamke bo prihod električnega modela Explorer, ki sloni na Volkswagnovi arhitekturi MEB. Izdelovali ga bodo v tovarni v Kölnu, ki so jo z vložkom dveh milijard prilagodili za proizvodnjo tovrstnih vozil. Explorerja bodo tam pričeli proizvajati junija, istega meseca bodo razkrili še en baterijsko-električni model, ki bo slonel na enaki arhitekturi.

Veliko pričakujejo od električne Pume

Ford Explorer električni model 1
Junija bo stekla proizvodnja Explorerja v Kölnu.

Proti koncu leto bodo razkrili še električno Pumo Gen-E, ki jo bodo proizvajali v romunskem obratu Craiova. Ford zmanjšuje ponudbo avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem, saj se osredotoča na električna vozila in obenem stavi na svojo visoko donosnost pri lahkih gospodarskih vozilih. Lansko leto so prenehali proizvajati Fiesto, prav tako bodo leta 2025 prenehali s proizvodnjo Focusa v Saarlouisu.

Prenehali so s proizvodnjo Mondea in enoprostorcev Galaxy ter S-Max, ki so jih proizvajali v Valencii v Španiji. Ford pa med drugim razmišlja tudi o izdelavi novega “večenergijskega” modela osebnega avtomobila v Valencii, kjer trenutno še sestavljajo model Kuga.

Avtomobilizem.com (Vir: Europe Autonews. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Ford s strateškimi pomisleki: tudi po letu 2030 bo prostor za klasične motorje"


Polo78
2 meseci 17 dni nazaj

Seveda bodo nadaljevali z ICE tudi po l. 2030. Vprašanje je samo, kaj bodo sploh prodajali glede na to, da so že skoraj vse ukinili ali pa to še bodo? Predvsem ukinitev Fieste se mi zdi strateška napaka. Pri nas jih mogoče res ni veliko (zadnja generacija), v tujini pa je slika drugačna. Ostanejo jim praktično samo SUV-i.

Sriple-Tix
2 meseci 18 dni nazaj

“Pri Fordu puščajo odprto možnost, da bi lahko nadaljevali s prodajo modelov z motorji na notranje zgorevanje tudi po letu 2030.”

A gremo staviti, da bodo?
(retoricno vprasanje)

 
Vstopni model Niove znamke Onvo bo na voljo z baterijami podjetja BYD
Mercedes pred obratom desetletja: elektrika gre na stranski tir