Novice

Ford v gradnjo futurističnega vetrovnika

Ameriški proizvajalec vozil bo investiral 200 milijonov dolarjev v izgradnjo novega vetrovnika, ki naj bi bil dokončan proti koncu letošnjega leta. Z njim želijo izboljšati aerodinamičnost cestnih in dirkalnih vozil ter posledično povečati učinkovitost z izpopolnjeno zunanjo obliko.

Kompleks bo imel nov aerodinamični tunel s pomično cesto in aktivnim simulatorjem vetra s hitrostjo vse do 320 km/h. V vremenski celici bodo lahko dvignili temperaturo do 60 stopinj Celzija in jo na drugi strani spustili do -40 stopinj Celzija.

Kar se da realne pogoje bodo poskušali ustvariti z dvema tipoma tekočih trakov. Prvi petpasovni trak bo uporabljen za testiranje učinkovitosti in porabe goriva. Vsako kolo bo postavljeno na svoj trak, peti trak pa bo potekal pod sredino vozila. V tem tunelu bodo lahko ustvarili veter s hitrostjo do 250 km/h. Za premikanje vozil med trakovi bodo pri Fordu zgradili namenski žerjav, ki bo zlahka in hitro premikal vozila znotraj kompleksa.

Drugi sistem bo imel nameščen le en velik trak in omogočal hitrosti vetra do 320 km/h. V prvi virsti bo namenjen testiranju dirkalnikov in športnih avtomobilov, kot je najnovejši GT. Ker bodo prostori večjih dimenzij, naj bi tam testirali tudi poltovornjake.

Celoten raziskovalni kompleks se bo raztezal na več kot 5 hektarih ob obstoječem testnem območju v Allen Parku v Michiganu. V delujočem testnem objektu, ki so ga izdelali leta 2000, imajo šest vetrnih tunelov. V njih sicer lahko zvišajo temperature do enakega nivoja, kot bo to mogoče v novem objektu, vendar jih lahko znižajo le do 55 stopinj celzija. Za zdaj pri Fordu niso razkrili ali bodo v uporabi obdržali stari obrat ali ga bo povsem zamenjal novi.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend. Foto in video: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Citroënov nališpan koncept SpaceTourer 4×4 E
Jaguar s tremi novimi motorji Ingenium opremil modele XE, XF in F-Pace