Novice

Fordove pametne luči za varnejši vsakdan

Fordov evropski raziskovalni in inovacijski center v nemškem Aachnu razvija dve novi svetilnostni tehnologiji, ki bi lahko v bližnji prihodnosti zašli v vsa nova znamkina vozila.

Napredni prednji žarometi, podprti z najnovejšno video tehnologijo, za svoje delovanje uporabljajo sistem GPS in video kamero v ohišju vzvratnega ogledala, ki prilagaja delovanje sprednjih žarometov glede na zunanje dejavnike. V primeru, da vozilo zazna pred sabo krožno križišče ali križišče, pošlje signal žarometom. Slednji razširijo svetlobni snop in s tem osvetljivo širšo površino ob vozilu, s tem pa omogočiju vozniku, da hitreje opazi pretečo nevarnost. Sistem GPS prevoženo križišče samodejno doda v mapo, zato je vozilo ob naslednjem prehodu že pripravljeno na preklop žarometov.

Točkovni osvetlitveni sistem za svoje delovanje uporablja infrardečo kamero, ki je skrita za masko vozila in je manj kompleksna kot tista pri Mercedes-Benzu ali Audiju. Ko infrardeča kamera zazna nevarnost, kot je človek ali žival v bližini ceste, lahko pošlje močnejši, bolj osredotočen snop svetlobe na zaznano nevarnost. Sistem lahko prepozna potencialno nevarnost vse do 120 metrov pred seboj in s tem pusti vozniku dovolj časa, da pravilno odreagira in upočasni vozilo. Vozilo voznika opozori na nevarnost tudi preko informacijskega zaslona, kjer na primer sprehajajočega označi z rdečo ali rumeno barvo, odvisno kako blizu je in kakšna je nevarnost nesreče.

Pri Fordu tehnologijo pametnih luči razvijajo izključno za evropski in azijski trg. V priloženem video posnetku si lahko ogledate njeno delovanje v praksi.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Ford)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Italijanska policija odslej z neuničljivimi Seat Leoni
Kognitivni trening za starejše voznike