Novice

Italijanska policija odslej z neuničljivimi Seat Leoni

Italijanska policija je zamenjala vozila italijanskih proizvajalcev z neuničljivimi Seat Leoni, prirejenimi za uporabo v najbolj zahtevnih pogojih.

Španski proizvajalec Seat  je zmagal na razpisu za dobavo policijskih vozil, zato bodo italijanski policiji dostavili kar 4.000 Leonov z nameščenim dvolitrskim dizelskim TDI agregatom s 110 kilovati, ki se je izkazal za najbolj varčno in zanesljivo izbiro. A to ne bodo povsem običajni Leoni, saj so opremljeni z neprebojnim oklepom in številnimi posebnimi varnostnimi elementi, med njimi tudi edinstveno zadnjo klopjo.

Do sedaj so pri proizvajalcu dostavili 206 vozil, od tega jih je 106 romalo v roke Carabinierov, drugih 100 pa k policiji. Policijski Leoni bodo oblečeni v tradicionalno modro barvo z napisi Polizia, medtem, ko bodo vozila za Carabinere oblečena v temno modro barvo z rdečo črto in belo streho. Preostalih 3.794 vozil bo španski proizvajalec dostavil v naslednjih treh letih, od tega je 925 vozil že naročenih – 450 jih bo romalo v roke policiji in 450 v roke Carabinierov.

Največja posebnost je zagotovo neprebojni sprednji del vozila, ki je zmožen zadržati izstrelke iz manjšega strelnega orožja. Vetrobransko steklo je debelo 22 milimetrov in ustavi metek iz pištole, sprednja vrata pa so dodatno obdelana in lahko ustavijo izstrelek iz avtomatske puške AK-47. Z izboljšanim podvozjem so kljub dodatni teži ohranili prvotne vozne lastnosti. Prijetno se ne bodo počutili niti potniki na zadnji klopi, saj je celoten zadnji del oblikovan tako, da spominja na zaporniško celico, obenem pa preprečuje kakršenkoli pobeg.

Seat bo proizvajal policijske Leone v obratu Martorell, izdelana vozila pa bodo v Italiji predelali pri podjetju Nuova Carrozzeria.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoexpress. Foto: Seat)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Italijanska policija odslej z neuničljivimi Seat Leoni"


Majand
8 leta 9 meseci nazaj

@yashica Vem kaj so karabinjeri, v članku je pisalo kot da so neka specialna enota policije kar ni res. Sicer so pa članek že popravili.

yashica
8 leta 9 meseci nazaj

@Majand: Nekoliko se motiš, ker s člankom ni nič narobe. Carabinieri so praktično četrta veja oboroženih sil – vojaška policija in ima pooblastila tako za vojaške kot civilne zadeve. Ne gre za povsem “navadne” policaje, konev koncev se znotraj nahaja tud specialna enota ROS, ki deluje proti najhujšim oblikam kriminala – mafiji, terorizmu… Verjetno bodo oklopljena vozila namenjena predvsem tem enotam.

mavrica
8 leta 9 meseci nazaj

Poleg italijanskih vozil so v prejšnji seriji imeli Ford Focus 2.0 tdi, ki pa je imel probleme s šobami. Glede na težo vozila in še vedno dobro lego na cesti, kot jo ima serijski Leon, mora biti ta policijska različica zelo trda in neudobna. Pa tud za nadaljno prodajo ne bodo ta vozila več toliko zanimiva.

Firediver
8 leta 9 meseci nazaj

Se ni za hecat z mafijo in ostalimi kriminalci v Italiji..dvakrat sem bil priča v Italiji (so nas ustavili in preverili dokumente), ko je bila v okolici Vidma (Udine) cestna kontrola, karabinjerji pa v neprebojnih jopičih in čeladah ter z brzostrelkami..impresivno!

Majand
8 leta 9 meseci nazaj

A te članke kdo prebere preden grejo ven. Italjanski karabinjeri niso posebna enota, njihovi avti so bili vedno temno mode barve z belo streho in tud te Seati so taki.

Drugače bi pa tole bolj rabil kje v Ameriki.

 
Mercedes-Benz še naprej razkriva AMG C63 Coupe
Fordove pametne luči za varnejši vsakdan