Novice

Fordovi varovalni vijaki natisnjeni s 3D tehniko na osnovi glasu lastnika

Ford zagotavlja, da jim je uspelo razviti posebne varovalne vijake za avtomobilska kolesa. Njihova posebnost se skriva v dejstvu, da so natisnjeni s pomočjo 3D tiskalnika in zasnovani z uporabo biometrije.

 

Američani so skupaj z dobaviteljem industrijskih 3D tiskalnikov EOS uspeli razviti varovalni vijak za avtomobilska kolesa, ki ga zaznamuje edinstven vzorec, izdelan s pomočjo človeškega glasu. To pomeni, da je izdelan s pomočjo podobnih sistemov za nadzor biometričnih podatkov, kot se uporabljajo pri sistemih varovanja z odčitavanjem prstnih odtisov ali skeniranjem oči. V tem primeru se posname vsaj sekunda glasu uporabnika, programska oprema pa ta posnetek pretvori v edinstven, krivulji podoben vzorec. Ta vzorec potem preoblikujejo v krog z namenom pridobitve zaščitnega vzorca za vijak. Vzorec se natisne s pomočjo 3D tiskalnika iz nerjavnega jekla, ki je odporno na kisline in korozijo, in se uporabi kot oblika nazobčanja varnostne matice in ključa oziroma adapterja

Zoper izdelavo kopije s pomočjo recimo voska ali vosku podobnih snovi so razvojniki v notranjost vzorca vdelali dodatne vdolbine in rebra. Slednji naj bi onemogočali jemanje odtisa, saj se vosek ali druga snov ujame v omenjene vdolbine, s tem pa se pri odstranitvi iz vdolbine strga ali drugače poškoduje ter onemogoča pridobitev odtisa za izdelavo kopije ključa z vzorcem.

Ford je izrabil tokratno priložnost, da je ponovno izpostavil izjemni potencial, ki ga v avtomobilski industriji omogoča 3D tiskanje. To proizvajalcem dovoljuje drastično krajše izdelovalne čase za orodja ali samih elementov avta. Pri slednjih je dodana vrednost tehnologije 3D tiskanja tudi oblikovanje izdelkov, ki jih s tradicionalnimi postopki obdelave bodisi ne bi mogli izdelati ali pa so ti bistveno lažji, kot če bi jih izdelali z običajnimi tehnologijami. Ford je tudi povedal, da so v njihovih modelih GT, Focus in Mustang GT500 vgrajeni elementi, natisnjeni s pomočjo 3D tiskalnika.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Udarna nova generacija Seatovega Leona
Mercedes-Benzovi Unimogi so se pripeljali najvišje