Novice

Udarna nova generacija Seatovega Leona

Seat je v španskem proizvodnem obratu Martorell javnosti prvič predstavil novo generacijo njihovega najbolj prodajanega modela Leon.

Seatov predstavnik kompaktnega razreda za razliko od koncernskega brata, Volkswagnovega Golfa nove generacije, deluje drznejše in poudarja španski temperament, ki se sicer odraža v zasnovi Seatovih modelov. Videz zunanjosti je ravno pravšnja zmes oblikovalske drznosti v kombinaciji s športno eleganco ter s pridihom zrelosti, povzete iz drugih modelov znamke.

Prednji del s pokončno masko in vitkimi LED žarometi odraža drznost, medtem ko horizontalno postavljene meglenke skupaj z odprtinami za zajem zraka v spodnjem delu poudarjajo športnost, ki izhaja iz genske zasnove modelov španskega proizvajalca. Športno dinamiko novega Leona izraža dolg pokrov motorja, ki skupaj s stranskimi linijami tvori dinamično silhueto avtomobila. Ta se izteka v vitek zadnji del, kjer izstopajo ozke zadnje luči, povezane s svetlobnim trakom. Avtomobil kompaktnega razreda s 4,368 m dolžine in 1,8 m širine ob medosni razdalji 2,686 m ponuja dovolj prostora tudi potnikom na zadnji klopi.

Tudi zasnova notranjosti sloni na videzu kabine Golfa aktualne generacije, vendar kljub podobnosti ohranja poteze Seatovih oblikovalcev. Armaturna plošča daje vtis prostornosti, medtem ko prestižnejši videz poudarijo odprtine za zračenje s kovinskimi zaključki. Pred voznikom se v vlogi digitalnega prikazovalnika nahaja 10,25-palčni zaslon, nad sredinsko konzolo pa je vgrajen osrednji zaslon, ki v odvisnosti od paketa opreme prihaja v velikostih 8 ali 10 palcev. Multimedijski sistem bo ponujal možnost glasovnega upravljanja na podlagi prepoznave naravnega govora ter povezljivost s sistemi Android Auto ter Apple CarPlay. Za varnejšo vožnjo bo na voljo vrsta asistenčnih sistemov, vključujoč prilagodljivi tempomat, dinamični nadzor nastavitev avtomobila (Dynamic Chassis Control), sistema Travel Assist in Emergency assist ter opozorilni sistem na dogajanje v mrtvem kotu.

Motorna paleta bo sestavljena iz litrskega bencinskega trivaljnega motorja TSI v različicah s 66 kW / 90 KM in 81 kW / 110 KM moči, 1,5-litrskega bencinarja s 96 kW / 130 KM in 110 kW / 150 KM moči, ter 2,0-litrskega štirivaljnika s 140 kW / 190 KM moči. V kombinaciji z 1,5-litrskim motorjem (96 kW / 130 KM) bo na voljo tudi različica CNG, ki naj bi s plinom, shranjenim v treh rezervoarjih, omogočala do 440 km dosega. Dizelske barve bo v novem Leonu zastopal 2,0-litrski motor TDI v različicah z 85 kW / 115 KM in 110 kW / 150 KM moči, v duhu elektrifikacije pa naj bi Seat v novem Leonu ponudil tudi različico priključnega hibrida v kombinaciji 1,4-litrskega bencinskega motorja TSI in električnega motorja s skupno močjo 150 kW / 204 KM. Litij-ionski baterijski paket kapacitete 13 kWh naj bi omogočal do 60 km čistega električnega dosega. Električne barve naj bi zastopali še različici blagega hibrida v kombinaciji z 1,0-litrskim TSI (81 kW / 110 KM) in 1,5-litrskim TSI (110 kW / 150 KM), hibridna tehnologija pa naj bi delovala v kombinaciji s samodejnim menjalnikom z dvema sklopkama, električnim zaganjalnikom / generatorjem ter možnostjo regeneracije energije ob zaviranju.

Razvoj novega Leona je potekal v obratu Martorell v Barceloni, kjer bo potekala tudi proizvodnja, s prodajo pa naj bi predvidoma pričeli v sredini letošnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Seat, Carscoops. Foto: Seat.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Udarna nova generacija Seatovega Leona"


whitee
2 meseci 4 dni nazaj

Zelo lep, zunaj in znotraj boljše od Golfa. Edino notranjost mi spet ni všeč (čeprav bolje kot v Golfu), preveč monotonosti barv. Aja pa tisti fejk izpuhi spet zgledajo grozno.

srcnik
2 meseci 5 dni nazaj

Pa ni švoh, zunanjost je lepša od golfa, notranjost pa tudi (vsaj na slikah). Pa končno so se znebili tistih cenenih črnih plastičnih vratnih kljuk… Se še spomnem ko sem vozil cupro, da tudi v top modelu niso dali kromiranih :/

xxl
2 meseci 5 dni nazaj

To, kar bi meni bilo interesantno, sploh ne bo v ponudbi, 1.5tsi 150 manual. Zanimiv mi je 1.5 130 CNG, kakšna bo razlika v ceni z 1.5 150 DSG?

2 meseci 5 dni nazaj

Upam, da veš, da CNG ni isto kot LPG oz. UNP, in da polnilnice v naši državi našteješ ravno na prste ene roke 🙂

xxl
2 meseci 4 dni nazaj

Vem, vsaj prek 400 km naredim preden najdem eno. Najbližja mi je 15 km. 😉

 
Luca De Meo prevzema vodenje Renaulta
Fordovi varovalni vijaki natisnjeni s 3D tehniko na osnovi glasu lastnika