Novice

Formentor VZ5 odraža bistvo znamke Cupra

Cupra je Formentor v obliki koncepta predstavila ob svoji prvi obletnici, na tretji rojstni dan pa so nas razveselili z najbolj ekstremno različico serijskega modela.

Digitalni dogodek je potekal na platformi Cupra e-Garage, predsednik znamk Cupra in Seat Wayne Griffiths pa je na njem med drugim povedal, da predstavlja Formentor VZ5 vrhunec med modeli z notranjim zgorevanjem ter je namenjen pravim avtomobilskim navdušencem.

Formentor VZ5 je opremljen z bencinskim 2,5-litrskim petvaljnikom, ki razvije 287 kW (390 KM) moči v območju med 5.700 in 7.000 vrt./min in ima 480 Nm navora od 2.250 vrt./min. Pogonski sklop dopolnjuje 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko DSG, Formentor VZ5 s tem doseže hitrost 100 km/h v 4,2 sekundah, končna hitrost pa je elektronsko omejena na 250 km/h.

Opremljen je s štirimi izpušnimi cevmi, njegovo napredno, prilagodljivo podvozje, ki je od Formentorja VZ (228 kW/310 KM), ) nižje za 10 mm, pa je mogoče regulirati z voznimi režimi in funkcijo DCC s 15-stopenjskim nastavljivim blaženjem za optimalno nastavitev vsakega kolesa. Skupaj s progresivnim krmiljenjem in štirikolesnim pogonom 4Drive je zagotovljena dinamičnost in zmogljivost vozila. Športni vtis ob oblikovalskih poudarkih nadgrajujejo usnjeni školjkasti sedeži Cup v petrolejno modrem ali črnem usnju, ki so na voljo premierno, del opreme pa so tudi šestbatne zavorne čeljusti Akebono, integrirane v ekskluzivna 20-palčna aluminijasta platišča.

Za Formentor VZ5 je bila v paleto lakov dodana tajgino siva, sicer pa je izvedenka na voljo tudi v polnočno črni, mat magnetno srebrni in mat petrolejno modri barvi.

Oznaka VZ je okrajšava za špansko besedo veloz, ki v slovenskem jeziku pomeni hitro. Eksklu­zivnost izvedenke VZ5 bodo zagotovili z omejitvijo serije na skupno 7000 vozil, ki na trg prihajajo v zadnjem četrtletju 2021.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Cupra.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prototip Maseratija Grecale na cestah Modene
Rimac je odprl salon v Šanghaju