Novice

Hibridna Toyota RAV4

Od prve generacije Toyotinega modela RAV4 sta minili že dve desetletji, včeraj pa so v okviru avtomobilskega salona v New Yorku predstavili njegovo hibridno različico s štirikolesnim pogonom in s tem naredili nov pionirski korak v segmentu kompaktnih športnih terencev.

V ponudbo prenovljenega modela RAV4 vstopa kombinacija 2,5- litrskega bencinskega motorja, hibridne enote in dodatnega elektromotorja, ki poganja zadnji par koles. Po zagotovilih znamke nudi elektronski štirikolesni pogon vozniku večjo varnost in stabilnost na spolzkih podlagah. Obenem ima RAV4 vlečno zmogljivost 1.650 kg, pri čemer sistem uravnavanja nagiba prikolice zagotavlja enostavno in varno vleko.

RAV4 je s svojo podobo bolj izstopajoč, za kar gre zasluga tudi prednjima žarometoma z LED tehniko. Bočno linijo zaznamujeta nova praga, prenovljena pa sta tudi sklop zadnjih luči in zadnji odbijač. V notranjosti pri proizvajalcu poudarjajo višjo zaznavno kvaliteto potniške kabine, kjer je moč najti mehkejše materiale, voznike pa bodo osrečili s kombiniranimi merilniki z barvnim zaslonom TFT. Med nove tehnologije spada še 360-stopinjski panoramski prikazovalnik okolice, ki vozniku prikaže okoliške ovire ter mu je v pomoč pri natančnem manevriranju vozila.

Področje varnosti pokriva nadgrajeni sistem Toyota Safety Sense, ki zajema sistem za zaznavanje nevarnosti trčenja (PCS), sistem za nenamerno zapuščanje voznega pasu (LDA), sistem samodejnega izklopa/vklopa žarometov z dolgim snopom (AHB) in sistem za zaznavanje prometnih znakov (RSA), radarski tempomat (ACC) in izboljšani sistem za zaznavanje nevarnosti trčenja (PCS). Slednji po novem deluje v večjem razponu hitrosti (od 10 km/h do najvišje) ter lahko zmanjša hitrost za približno 40 km/h, obenem pa zazna tudi potencialna trčenja s pešci (samodejno zavira pri relativnih hitrostih med 10 in 80 km/h, hitrost vozila pa lahko zmanjša za približno 30 km/h).

Medtem ko bo prenovljeni RAV4 kupcem na voljo že konec letošnjega leta, bo njegova hibridna različica s štirikolesnim pogonom v evropske salone predvidoma prišla v začetku leta 2016.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Hibridna Toyota RAV4"


9 leta 15 dni nazaj

končno, škoda ker na EU trg ni prišla RAV4 EV s Teslinim e-pogonom…

 
Ford Galaxy gre v boj s premium konkurenti
Rally po Irskem izziv za Turka in Kacinovo