Novice

Hispano Suiza Carmen Boulogne je električni hiperšportnik za 1,65 milijona evrov

Lansko leto je Hispano Suiza izrabila ženevski salon za predstavitev »običajnega« hiperšportnika Carmen. Letošnjo sceno ob Ženevskem jezeru so želeli izkoristiti za predstavitev posebne izpeljanke Carmen Boulogne. Ker je bil ta odpovedan, so se, tako kot praktično vsi drugi proizvajalci, poslužili spletnega razkritja.

Z namenom pritegniti pozornost so snovalci modela ogljikova vlakna karoserije načrtno izpostavili pogledom, temnemu ozadju pa kontrast dajejo vključki bakrenega odtenka na ohišjih zunanjih ogledal, pragovih in okvirju motorne maske. Jasno je, da ima Boulogne veliko večino tehnike identične »osnovnemu« modelu Carmen, izjema so drugače stilizirana 10-kraka platišča, zavorni sistem z elementi iz lahkih kompozitnih materialov in šestbatnimi zavornimi čeljustmi ter 380-milimetrskimi koluti spredaj. Opazni so tudi aerodinamični pokrovi čez zadnji par koles, ki, tako Hispano Suiza, poudarjajo športni značaja avta.

Karoserijo iz ogljikovih vlakenj smo že omenili, je pa iz tega materiala zgrajen tudi preostali del nosilne konstrukcije avta. Posledično je ta, s samo 430 kilogrami, zelo lahka, kar se pod črto odraža tudi v razmeroma skromni lastni masi celotnega avta. Ta znaša namreč 1.630 kilogramov ali celo 60 kg manj kot izhodiščna različica Carmen. Ta prihranek pripisujejo Španci optimiranemu spodnjemu delu nosilne konstrukcije in delov podvozja, nekaj lažji strehi in mnogim drugim konstrukcijsko optimiranim elementom.

V kokpitu so se leseni vložki umaknili kombinaciji črnega usnja in semiša. Notranjost zaznamujeta še športna školjkasta sedeža, ki sta ravno tako izdelana iz ogljikovih vlaken in odeta v črno usnje ter kontrastne vložke oranžne barve. Sodobnosti gradnje avta primeren je tudi 10,1-palčni zaslon sredi armature, digitalni zaslon namesto merilnikov, brezžični polnilnik za pametne telefone in ozvočenje s šestimi zvočniki ter dodatnim »nizkotoncem«.

Hispano Suiza pravi, da je prikazani primerek samo ena od skoraj neomejenih opcij personalizacije Carmen Boulogne. Pri tem »praktično« neomejene možnosti prilagoditve povezujejo z možnostjo izbire poljubnega odtenka usnja, ureditve ambientalne osvetlitve kokpita in, zanimivo, z razvojem samosvojega vonja parfuma za avto.

Kar se tiče pogonskega sklopa, ostajajo zvesti baterijsko-električnemu pogonu, ki ga sestavljata dva elektromotorja, dodatno »navita« na 820 kilovatov (1.115 KM) in 1.600 Nm. S tem Boulogne razvija 70 kW (95 KM) več kot običajna Carmen, tako motorizirana pa naj bi bila zmožna pospešiti do stotice v manj kot 2,6 sekundah ter se lahko vozila najhitreje več kot 290 km/h. Po zaslugi 80-kilovaturne baterija poroča Hispano Suiza še o 400-kilometrskem dosegu z eno polnitvijo (po bolj optimističnem standardu NEDC).

Proizvodnja bo omejena na samo pet enot, prve dobave pa so predvidene za 2022. Cena se začne pri 1,65 milijona evrov (pred dajatvami), potencialne stranke pa že lahko prijavijo svoje zanimanje za model pri izdelovalcu. Ta slednji podatek nam pokaže razliko, ki zeva danes na tržišču med ustoličenimi znamkami in tistimi, ki se šele prebijajo na zemljevid avtomobilistov. Medtem ko ima recimo Bentley svojih dvanajst Mullinerjev Bacalar že razprodanih, se zdi, da mora Hispano Suiza za vseh pet Boulogn še najti kupce.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Hispano Suiza.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Suzuki Ignis s prenovo ohranja stik s sodobnostjo
Podrobnosti in cene Fiata 500e