Novice

Honda je razvila nov elektromotor brez redkih zemeljskih kovin

Honda in podjetje Daido Steel sta združila moči in razvila prvi praktični primer vroče preoblikovanega magneta iz neodima, ki ne vsebuje redkih zemeljskih kovin.

Novica sprva ne vzbudi pretiranega navdušenja, a je pomen izdelave takšnega elektromotorja izredno velik. Kot so pojasnili pri Hondi, morajo biti magneti iz neodima za uporabo v avtomobilski industriji odporni na vročino, zato so proizvajalci v zmes dodajali redke kovine – disprozij ali terbij. Zaloga teh materialov je omejena, povpraševanje pa se z vsakim letom povečuje.

Ker se v prihodnosti niso želeli ubadati s takšnimi problemi, sta Honda in Daido Steel razvila nov sistem toplotne obdelave, ki ne potrebuje dodajanja redkih kovin. Magneti kljub temu ohranjajo svoje značilnosti in so odporni na temperature. Za popoln izkoristek je Honda razvila povsem nov motor, ki lahko deluje z novimi magneti.

Japonski proizvajalec vozil ni želel razkriti dodatnih informacij, a so vseeno potrdili namestitev elektromotorja v model Sport Hybrid i-DCD. V prodajne salone bo zapeljal jeseni, zato lahko pričakujemo več podatkov v naslednjih nekaj mesecih.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor1. Foto: Honda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mazda in Isuzu skupaj v razvoj novega poltovornjaka
ProPilot je Nissanov prvi korak k samodejni vožnji