Novice

ProPilot je Nissanov prvi korak k samodejni vožnji

Nissan je razkril tehniko, ki dovoli skoraj brezročno potovanje po avtocesti in je prvi resnejši korak k samodejnivožnji. A ker še vedno ne gre za popolno avtonomnost, japonski proizvajalec vozil opozarja voznike, naj upoštevajo navodila in ne prekoračijo zmogljivosti sistema.

ProPilot bo prvič nameščen v prenovljenem družinskem modelu Serena, ki bo na japonske ceste zapeljal proti koncu avgusta. V Evropi bo sistem premierno na voljo naslednje leto v modelu Qashqai, v ZDA in na Kitajsko pa prihaja kasneje.

Kaj pravzaprav je ProPilot? Gre za sistem, ki omogoča delno avtonomno vožnjo po enem avtocestnem pasu. Sledi vozilu spredaj, spremlja cestne črte in prihajajoče zavoje. S pomočjo senzorjev vzdržuje varnostno razdaljo do vozila spredaj in se lahko tudi popolnoma ustavi, če se ustavi vozilo pred njim. Med delovanjem drži avtomobil na sredini voznega pasu in nezaznavno sledi vsem zavojem. ProPilot vozniku dovoli, da odstrani roke z volana, vendar ne za dolgo časa. Senzor v volanskem obroču zazna ali roka ustvarja navor in voznik trdno drži volan. Če voznik ne drži volana, se prižge varnostna lučka, ki začne po nekaj sekundah utripati in piskati. Če voznik volana ne drži daljši čas, se avtonomni način izklopi.

Vodilni pri Nissanu so poudarili, da bi se morali proizvajalci zavzeti za poudarjano opozarjanje na omejitve samovozeče tehnike. Voznik je zadnja obramba pred nesrečo, zato nadzor ne sme biti v celoti prepuščen avtomobilu. Tematika je v zadnjem času zelo popularna, saj je v ZDA pred kratkim življenje izgubil voznik, ki se je v Tesli S vozil v avtonomnem načinu, za tem pa se je v medijih pojavilo še več zgodb na to temo. Kot situacijo opravičujejo pri Tesli, voznik ni imel rok na volanu, zato se pojavljajo namigovanja, da sistem voznike zvabi v lažen občutek varnosti.

”V svet moramo poslati kar se da močna opozorila, saj je naša tehnologija vse bolj napredna. Napredek pri varnosti in funkcionalnosti je prišel do določene meje,” je dejal Hideyuki Sakamoto, izvršni podpredsednik Nissana.

Avtomobilizem.com (Vir: Autonews Europe. Foto: Nissan.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Honda je razvila nov elektromotor brez redkih zemeljskih kovin
Razkrit je kozmetično prenovljen Suzukijev S-Cross