Novice

Hondin aktivni tempomat s funkcijo predvidevanja

Honda bo v novo generacijo športnega terenca CR-V vgradila aktivni tempomat, ki bo imel dodano funkcijo predvidevanja. Sistem bo ugotavljal ali bo voznik zavil na vozni pas in primerno odreagiral na dano situacijo.

Evropska različica Honde CR-V bo premierno opremljena z aktivnim tempomatov s funkcijo predvidevanja. Sistem bo lahko predvidel in odreagiral na vozila, ki se neprimerno vključijo na cesto ali nepazljivo zamenjajo vozni pas na avtocesti. Japonci so najnovejši varnostni sistem poimenovali i-ACC (Intelligent Adaptive Cruise Control – pameten prilagodljiv nadzor hitrosti,).

Aktivni tempomat s funkcijo predvidevanja je zmožen predvideti menjavo pasu pet sekund preden do menjave dejansko pride. Z nežnim zaviranjem opozori voznika na pretečo nevarnost in obenem prepreči možnost trčenja. V kolikor sistem prepozna povečano nevarnost, močneje pritisne na zavoro in s tem agresivneje opozori na dogajanje na cesti. Z opozorilno lučko sporoči vozniku, da je bilo potrebno zasilno zaviranje.

Tako kot številni varnostni sistemi, tudi i-ACC za svoje delovanje uporablja kamero in radar. Na podlagi hitrosti bližnjih vozil in njihovega medsebojnega položaja lahko s pomočjo algoritmov zazna vozilo, ki bo nepričakovano spremenilo svojo smer. Ker je pameten sistem na voljo le na evropskih cestah, je Honda preučila navade evropskih voznikov in s pomočjo pridobljenih podatkov priredila algoritem za bolj natančno delovanje.

Aktivni tempomat s funkcijo predvidevanja bo na voljo samo pri najbolje opremljeni različici CR-V, deloval pa bo tako v vozilih z volanom na levi kot tudi na desni strani vozila.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend. Foto: Honda)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Hondin aktivni tempomat s funkcijo predvidevanja"


toMmy
9 leta 3 meseci nazaj

Če bi to testirali pri nas, bi zraven aktivnega tempomata dali še športne zavore in močnejšo hupo! 😀

 
Prenova avtomobilizem.com
Jaguar F-Pace, britanski korak v segment križancev