Novice

Hyundai CVVD za prihodnost motorjev z notranjim zgorevanjem

Hyundai in Kia sta v začetku meseca julija napovedala nov pomemben mejnik v razvoju motorjev z notranjim zgorevanjem. Z njim, pravijo Korejci, dokazujejo, da motorjem z notranjim zgorevanem še zdaleč ne bije zadnja ura.

Kar so Korejci leta 2015 prijavili s patentom na temo ideje prilagodljivega krmiljenja časa trajanja odprtosti ventilov, so uresničili v podobi delujočega motorja. Motor pa ni samo nek delujoči prototip, ampak je razvit do serijske zrelosti. Premiero bo dočakal v čisto novi Sonati, kmalu po njej pa še v mnogih drugih Hyundaih in Kiah.

CVVD (Continuos Variable Valve Duration – zvezno prilagajanje časov odprtosti ventilov) je sistem, ki naj bi zagotavljal dvig moči za 5 %, manjšo porabo goriva za 4 % in zmanjšanje emisij izpušnih plinov za 12 %. In za kakšen sistem pravzaprav gre?

Srčika sistema se skriva v glavi motorja, natančneje v vpetju odmične gredi sesalnih ventilov. Ta je dejansko vpeta v poseben mehanizem, ki z vmesnimi elementi omogoča spreminjanje relativne hitrosti vrtenja odmične gredi. Ker slika pove več kot tisoč besed in video posnetek več kot tisoč slik, predlagamo, da si za pojasnitev samosvoje ideje krmiljenja odmičnih gredi natančno ogledate priložene videe in fotografije.

Jasno je, da CVVD krmiljenje sesalnih ventilov, podobno kot praktično vsi sistemi krmiljenja, poskušajo krmiliti motor na kar se da učinkovit način. V primeru majhne obremenitve to pomeni, da je čas odprtosti sesalnih ventilov daljši, saj naj bi s tem manjšali sesalne izgube v motorju in dvigovali izkoristek motorja. Na naraščanje obremenitve motorja se sistem CVVD odzove s krajšanjem časa odprtosti sesalnih ventilov, pri čemer je ob polni obremenitvi motorja čas odprtosti sesalnih ventilov najkrajši ter s tem moč motorja največja.

Novost motorja CVVD pa ni samo inovativno krmiljenje časa odprtosti sesalnih ventilov, ampak tudi sistem neposrednega vbrizga v zgorevalne komore s povečanim tlakom v skupnem vodu z 250 na 350 barov. Naloga klestenja emisij v izpušnih plinih je v domeni nizkotlačnega sistema vračanja izpušnih plinov EGR.

Kot smo omenili, bodo Korejci novi motor najprej vgradili v čisto svežo Sonato. Tam bo ob pomoči turbopuhala iz 1,6-litra delovne prostornine razvil največ 180 KM in 265 Nm navora.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto in video: Hyundai, Carreport.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford in Volkswagen poglabljata sodelovanje
Dejstva in miti o gorivih