Novice

Hyundai in Audi v skupen razvoj gorivnih celic

Nemci in Korejci so sklenili združiti moči na področju razvoja gorivnih celic, saj sta Audi in Hyundai Motor podpisala sporazum o medsebojnem sodelovanju na tem področju.

Sodelovanje bo poskrbelo za prihranek pri razvojnih stroških, tako s stališča denarja kot tudi časa, saj se bodo posamezne razvojne aktivnosti razdelile med oba partnerja. Razvojno delo pa ni edina ugodnost, ki se jo Nemci nadejajo iz sklenjene povezave. Audi naj bi namreč dobil vpogled v že opravljeno razvojno delo in rezultate, ki jih imajo Korejci v sklopu razvojev maloserijskih ix35 FCEV in nedavno predstavljenega Nexa, ki ga ravno  tako poganja tehnika gorivnih celic. Dodatno bodo Nemci dobili tudi neposredno povezavo do Hyundaijeve mreže dobaviteljev, s čimer bo njihovemu nabavnemu oddeleku tudi olajšano delo, skupaj pa bodo nedvomno mrežo še dodatno razširili.

Ravno slednje je še ena bistvenih prednosti tega sodelovanja, saj se Korejci in Nemci nadejajo, da se bo s širitvijo mreže dobaviteljev vzpostavila tekmovalnost med njimi, kar naj bi se odražalo predvsem v nižanju cen komponent in posledično tudi tehnike gorivnih celic.

Audijev šef razvoja Peter Mertens je v izjavi za javnost povedal, da je tovrstno sodelovanje odličen in zelo pameten pristop k razvoju novih tehnik, saj je dobra popotnica za dosego bistvenih in za serijsko proizvodnjo nujno potrebnih razvojnih prebojev.

Dogovor o sodelovanju je sklenjen za več let, točna dolžina pa je ostala znana samo obema partnerjema.

Hyundai je lansko leto prodal približno 200 vozil, opremljenih s pogonom na gorivne celice, za letos napovedujejo skupno prodajo več tisočih vozil. Pri tem je jasno, da slednji služijo bolj demonstaciji in nabiranju podatkov s tržišča kot pa služenju denarja, saj naj bi na vsakem izdelanem avtu pridelali izgubo. Računajo pa, da bi proizvodnja preko 100.000 vozil letno že morala zagotavljati dobičkonosno proizvodnjo.

Hyundai in Audi pa jasno nista edina, ki sta združila moči. Pred tem so podoben dogovor že sklenili General Motors in Honda ter BMW in Toyota.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe. Foto: Hyundai, Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkwagen ponovno pod pritiskom
Nova limuzina Volvo S60 bo prihajala iz ameriške tovarne