Novice

Hyundai Kona z udarnim videzom odganja tekmece

Proizvajalci vozil skoraj vsak teden poskrbijo za predstavitev novega kompaktnega križanca. Manj kot teden dni po napovedi Kie Stonic so pri Hyundaiju dokončno razkrili model Kona.

Kona vstopa v enega najbolj konkurenčnih segmentov v Evropi, ki mu je sprva kraljeval Nissan Juke, zdaj pa se za najvišja mesta borijo Renault Captur, Suzuki Vitara, Opel Mokka X, Peugeot 2008 in drugi križanci. Ker mora Hyundaijev najnovejši izdelek konkurirati vsem, ga bodo seveda prodajali na globalno pomembnih trgih, z enakim imenom in videzom. Sprva bo zapeljal na ceste Južne Koreje, v Evropo pa prihaja na začetku prihodnjega leta.

2018-Hyundai-Kona-3

Hyundai je novinca poimenoval po obalni regiji na največjem havajskem otoku in opremil z drznim videzom. Opazimo lahko nekaj podobnosti s tekmeci, a zagotovo gre za udaren paket izrazite oblike in številnih terenskih dodatkov.

Moderno oblikovani križanec naj bi ciljal predvsem na milenijce. Oborožen s sprednjimi in zadnjimi žarometi LED ter prepoznavnim svetlobnim podpisom želi izstopati iz množice, kar glede na zunanji videz ne bo težko.

2018-Hyundai-Kona-7

Tudi potniška kabina, ki je sicer nekoliko bolj umirjena kot zunanjost, bo s številnimi tehnološkimi bonbončki ciljala na mlajše kupce. Slednje bo navdušila večopravilna enota v velikostih 5-, 7-, ali 8-palcev s podporo sistemoma Android Auto in Apple CarPlay, z vzvratno kamero in povezljivostjo z omrežjem 4G. Na voljo bo tudi brezžično polnjenje, ki bo uporabnika opozorilo na polno baterijo, tudi če je telefon ostal v avtomobilu, voznik pa je odšel po opravkih. Med nove funkcije spada še projicirni zaslon z namensko prozorno ploščico za prikaz vseh podatkov. Sistem ne projicira podatkov na vetrobransko steklo, temveč na prozorno ploščico, ki se dvigne iz armaturne plošče. Na njej se prikazujejo podatki o hitrosti, navigaciji, delovanju sistema za nenamerno menjavo voznega pasu in o glasbi.

Z varnostnega vidika bo Kona opremljena s številnimi varnostno-asistenčnimi sistemi. Med vsemi izpostavljajo radarski tempomat in samodejno zaviranje v sili.

2018-Hyundai-Kona-4

Kona sloni na povsem novi arhitekturi, ki si jo bo delila z Kiinim modelom Stonic. V dolžino meri 4.165 milimetov, v širino 1.800 milimetrov in v širino 1.550 milimetrov ter ima 2.600 milimetrov dolgo medosno razdaljo. Hyundai je optimiziral dno vozila, zato je na voljo štirikolesni pogon, izpušni sistem pa ne zavzame veliko prostora v osrednjem grebenu. Zaradi takšne zasnove so lahko namestili zadnje večtočkovno vpetje in izboljšali položaj sedenja.

Na večini trgov bo na voljo dvolitrski atmosferski štirivaljni agregat s 110 kilovati  moči in 179 njutnmetri navora ter 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Za tiste z željo po večji moči bo na voljo 1,6-litrski prisilno polnjen štirivaljni agregat T-GDi s 130 kilovati in 265 njutnmetri navora ter 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Evropskim kupcem bo na voljo še litrski prisilno polnjen trivaljnik T-GDi z 88 kilovati in 172 njutnmetri navora. Pri nas bo voljo še 1,6-litrski dizelski agregat.

2018-Hyundai-Kona-2

Za začetek prodaje so pri Hyundaiju pripravili posebno različico Iron Man. Omejena serija naj bi bila za 40 milimetrov širša in bo imel posebne žaromete v tehnologiji LED. Pokrov motorja bo obarvan v sivo matirano barvo z rdečimi in zlatimi dodatki. Nameščena bodo 19-palčna platišča s sredinskim logotipom Iron Mana.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Hyundai Kona z udarnim videzom odganja tekmece"


Kritik
6 leta 10 meseci nazaj

Ne vem kaj naj si mislim o samem designu. Citroen me ni pogrel z svojo obliko, Kona, ki sledi tej obliki tudi ne. Če ga pogledam od spredaj, pa da odmislim logo, bi rekel da je to Citroenov avto. Škoda, da so se odločili za to obliko. Pomisleke imam tudi na zelo nizko postavljene meglenke in precej visoke robnike, ki jih znamo ponekod imeti pri nas. Tak dvoboj se za njih ne bo dobro končal. Pogled od zadaj bi še nekako bil ok, potem ga pa pokvarijo z sklopom lučmi nad odbijačem, objetih z grdo plastiko, ki se nadaljuje do blatnika. Tucson mi je neprimerno lepše oblikovan kot Kona. Upam vsaj, da bo znala Kona prepričati z vožnjo, v njeno varnost niti ne dvomim, kot tudi ne v širok nabor asistenčnih dodatkov.

xxl
6 leta 10 meseci nazaj

Kaj vem ni slabo, čeprav te citroenovske luči ne maram. Mazdo CX3 nisem opazil, saj podolgovate luči zadaj imajo vse Alfe še iz začetkov “90, ostalo pa nima zveze z CX3. Ceno si bodo najbrž privoščili “že od” 17990, kar lahko podraži, že itak dokaj dragega, Tucsona. Pustimo se presenetit.

6 leta 10 meseci nazaj

“…želi izstopati iz množice, kar glede na zunanji videz ne bo težko.” Večkrat sem moral pogledati, da sem našel bistvena odstopanja od Mazde CX-3.

pleomax
6 leta 10 meseci nazaj

Če prav razumem so želeli biti unikatni kot citroen z ločenimi lučmi in pri tem it en korak naprej ampak meni osebno znajo citroeni to bolje narediti, ker tukaj pa jih je gnala prevelika želja po izstopanju (kar je ravno obratno kar hyundai dela s svojimi zadnjimi modeli) in je avto res kičast in meni osebno grd. Nametan je z nekimi detajli,vijugami… Preveč očitno kopiranje citroena jim ne štejem v plus, so se pa vsaj potrudili z nečim drugačnim in mogoče bo uspešnica. Jim privoščim drugače, saj se trudijo za to evropo, po drugi strani pa bi bilo mogoče bolje, da podpiramo tistih nekaj evropskih znamk, ki ne gradijo samo imidžu.

Gosic
6 leta 10 meseci nazaj

Joj, še omeni begunce, zastavo ob poroki, za otroke se gre in še Magmo.

 
Akrapovič za najbolj prefinjenega Abartha vseh časov
Volkswagen Polo je pripravljen na petkovo razkritje