Novice

Hyundai nadgrajuje sistem zračnih blazin

Novo razviti sistem zaščitnih zračnih blazin naj bi voznika in potnike dodatno zaščitil v primeru sekundarnega trka.

Korejski avtomobilski proizvajalec je najavil, da nameravajo v prihodnosti nadaljevati z razvojem in implementacijo sistema zračnih blazin, ki bi ponujale zaščito tudi ob morebitnem sekundarnem trku. Iz statistik je namreč razvidno, da je vsaj 30 odstotkov vozil po prvem udarcu udeleženo še v nadaljnjih trkih z ostalimi vozili ali z različnimi drugimi objekti, kot so drevesa, drogovi električne napeljave in drugo.

Glede na to, da obstoječi sistemi zračnih blazin po prvotnem trku ne nudijo več nobene zaščite, so pri Hyundaiju pričeli razmišljati v smeri, da bi preostale zračne blazine, ki še niso bile aktivirane, lahko dodatno zaščitile voznika in potnike v vozilu pri morebitnih nadaljnjih udarcih. Sistem, ki so ga razvili, zazna položaj osebe po trku in temu primerno aktivira preostale zračne blazine z namenom zaščite oseb, ki so zaradi sil ob prvotnem naletu lahko v različnih položajih. Aktivacija zračnih blazin naj bi bila ob novih udarcih še hitrejša zaradi povečane možnosti poškodb v primeru nepravilnega položaja telesa. Večina obstoječih zaščitnih sistemov v avtomobilu namreč deluje učinkovito le v primeru normalnega položaja osebe na sedežu.

Da bi dosegli še večjo učinkovitost in natančnost novega sistema, so Hyundaijevi inženirji pri razvoju analizirali različne scenarije in posledice množičnih trkov. Taesoo Chi, vodja Hyundaijevega tehnološkega oddelka, je ob predstavitvi dejal, da naj bi po njihovih pričakovanjih uvedba tovrstnih rešitev pomenila pomemben prispevek k večji varnosti voznika in potnikov.

Predstavitev novega sistema je sledila nedavnem razkritju zračnih blazin za panoramske strehe, ki naj bi prekrivale večji del strehe in s tem nudile večjo zaščito ob morebitnem prevračanju. Zaenkrat še ni znano, kdaj naj bi tovrstni sistemi prešli v komercialno rabo, jih pa nameravajo uporabiti pri modelih vozil Hyundai in Kia v prihodnosti.

Avtomobilizem.com (Vir; Hyundai, Motor Authority. Foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prvi Geelyjev SUV na platformi CMA
Električni avtomobili že čez dve leti s sprejemljivimi cenami?