Novice

Hyundai zbira v Avstriji prednaročila za 150 primerkov Ioniqa 5 First Edition

Korejci so na uradni strani v Avstriji v teh dneh sprožili kampanjo zbiranja rezervacij za njihov prvi samostojni model pod okriljem novoustanovljene znamke Ioniq.

Da se je očitno zdaj tudi Hyundai lotil vse bolj popularnega zbiranja prednaročil za novi model, ne preseneča toliko kot nekatere napovedane tehnične podrobnosti o novincu.

Začnimo kar z najbolj zanimivo. Ta pravi, da bo strogo električni model Ioniq 5 motoriziralo kar 230 kilovatov (313 KM). Glede na navedbo, da bo model vsekolesno gnan, je moč sklepati, da bosta navedeno pogonsko moč zagotavljala dva elektromotorja, vgrajena spredaj in zadaj. Ta podatek Korejcem v tem trenutku sicer še ni zbežal, a zelo verjetno je nekaj mesecev po lansiranju najboljše različice moč računati, da se bodo najzmogljivejši motorizaciji pridružile tako šibkejše kot tudi samo dvokolesno gnane različice modela.

Najmočneje motoriziran Ioniq 5 bo pospeševal do stotice športnih 5,2 sekund, njegova največja hitrost pa sicer še ni napovedana, a ugibamo, da bo elektronsko omejena na največ 200 km/h, če ne celo deset ali kar več deset km/h nižje. Saj veste, električna športnost se meri predvsem v pospeških in bistveno manj v največjih hitrostih.

Naslednji bistveni podatek baterijskega električarja je zmogljivost njegove baterije. No, te nam Korejci, kot še marsikaterega drugega podatka, v tem trenutku še niso zaupali, a zagotavljajo, da bo ena polnitev zadoščala za do 450 kilometrov vožnje (WLTP). To pa še ni vse. Dodajajo, da bo baterijo možno polniti s hitrim enosmernim tokom in napetostjo 800 voltov. Da bo tovrstno polnjenje resnično hitro, bo poskrbela največja intenzivnost polnjenja s kar 232 kilovati. Ta naj bi se pretvorila v praksi v polnjenje od 10 do 80 odstotkov stanja napolnjenosti v vsega skupaj 18 minutah. Polnjenje na običajnih javnih polnilnicah ali hišni namenski polnilnici bo največ 11-kilovatno, opcija pa bo jasno tudi priklop z mobilnim polnilnim kablom na hišno enofazno šuko vtičnico. Čas trajanja za javno ali domače polnjenje v tem trenutku ravno tako ostaja še zavit v tančico skrivnosti. Za podaljševanje dosega naj bi skrbela celo opcija sončnih celic, nameščenih na strehi avta, čeravno smo skeptični, koliko bo ta »polnilni« element v praksi zares prispeval k dosegu.

Za vse zaiteresirane kupce znotraj Avstrije je Hyundai odprl spletno stran 18. decembra. Za rezervacijo morajo stranke oddati osebne podatke, resnost pa potrditi še s plačilom 1.000 evrov pologa, ki je v primeru, da si premislijo, v celoti vračljiv. Hyundai pravi, da rezervacije niso prenosljive in da jo mora zato vsak posameznik opraviti izključno v svojem imenu.

Dodatno stopnjo zanimivosti tokratnega zbiranja rezervacij predstavlja še dejstvo, da celo sami kupci svojega novega avta ne bodo videli prej kot neposredno ob prevzemu vozila. Po prvi fazi nakupa, to je po oddaji rezervacij, ki traja do 31. januarja 2021, nastopi druga faza nakupa in sicer izbira barve avtomobila. Korejci sicer v tem trenutku niso povsem jasni, ali bo šlo pri tem resnično samo za izbiro izključno zunanje barve vozila ali morda za izbiro barvne kombinacije zunanjosti in notranjosti, a pravijo, da bodo kupci v primeru, da njihova barva ne bo več na voljo, morali izbrati drugo ali pa odstopiti od nakupa.

Druga faza nakupa bo potekala od 2. do 16. februarja 2021, ko bodo kupci tudi seznanjeni s končno ceno vozila, na njeni osnovi pa se bodo potem k nakupu morali formalno zavezati. Istočasno bodo izbrali še Hyundaijevega uradnega prodajnega partnerja, pri katerem bodo želeli avto osebno prevzeti. Same predaje vozil se bodo odvijale junija in julija 2021, kar pomeni, da bomo najkasneje junija dobili tudi vse ostale tehnične in druge podatke o baterijsko-električnem CUV-u, poimenovem Ioniq 5.

V sklopu te prodajne akcije bodo Avstrijci prodali skupno 150 primerkov Ioniqa 5, ki bo označen kot First Edition.

Za vse, ki morda ne veste, kaj približno je Ioniq 5: Hyundai nam je najboljšo predstavo o njem pokazal dobro leto dni nazaj v Frankfurtu v podobi konceptnega Hyundaia 45 EV – z eno očitno razliko. Serijska različica bo bistveno bolj konvencionalna kot takratna oblikovna študija.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Hyundai zbira v Avstriji prednaročila za 150 primerkov Ioniqa 5 First Edition"


wildbliw
3 leta 3 meseci nazaj

Lep primer minimalizma. In ja, dobro izgleda. Sploh boki so odlično rešeni, kar za novega Tuscona ne morem brez zadržkov reči.

xxl
3 leta 3 meseci nazaj

Toliko neznank in potem še eni položijo 1000€. Ok, lahko odstopiš, ampak, preden ne izvem ceno in se vsaj ne vsedem v njega, nič ne potrjujem. To bo najmanj od 50 000 naprej.

Firediver
3 leta 3 meseci nazaj

No, pusti drugim, da nakazujejo aro na lepe oči…ta avto pač ni zate.

xxl
3 leta 3 meseci nazaj

Ne moreš vedet, saj cena ni znana, res pa je, da kaj več kot 30 000€ nisem pripravljen plačat za avto, kar ne pomeni, da nimam.

 
Apple ponovno odpira poglavje električnega avtomobila
Evropska komisija odobrila združitev FCA in PSA