Novice

Koncept 45 je pogled v prihodnost električnih Hyundaijev

Kaže, da je iskanje navdiha v zgodovini naslednja vroča tema v avtomobilskem svetu, saj se vse več proizvajalcev, kot odkrito priznavajo, pri snovanju bodočih modelov ozira v svojo preteklost.

Hyundai je to storil z v Frankfurtu predstaljenim konceptom 45. Oblikovna študija, ki naj bi navdih črpala iz čisto prvega modela, razvitega pod taktirko Korejcev (Pony), s svojimi čistimi in preprostimi linijami opravlja s prekomernostjo številnih potez, linij, zarez in vijug, ki med drugim zaznamujejo tudi oblikovanje sodobnih Hyundaijev.

Številka 45 naj bi imela pri tem več pomenov. Prvi je, da mineva prav toliko let od predstavitve koncepta modela, ki so ga kasneje realizirali v njihovem čisto prvem serijskem modelu Pony. Mimogrede, obema je svojo podobo vdahnil slavni Giorgetto Giugiaro. Drugi pomen naj bi bil v 45-stopinjskem naklonu prednjega stekla in enakem naklonu postavitve zadnjega stekla.

Kakorkoli že, Hyundai pravi, da nam koncept 45 nakazuje oblikovni jezik, ki mu bodo sledili baterijsko-električni Hyundaiji bodočnosti. Prvi med njimi naj bi bil kompaktni križanec, mersko umeščen med Kono in Tuscona. Da se bo od slednjih razlikoval še po čem drugem, ne samo milimetrih, bo poskrbela bolj kupejevsko nizka in v zadnjem delu položno spuščena strešna linija, s čimer se bodo tudi Korejci podali v razred, ki pridobiva na priljubljenosti.

Druga posebnost konceptnega 45 pa je igranje s svetlobo, natančneje s svetlobo obilice LED diod. Te so razporejene spredaj in zadaj, kjer zmorejo v podobi piktogramov prikazati sporočila uporabniku pri dostopanju do avta na parkirišču ali ko ga zapušča. Na spodnjem delu vrat je nanizan še dodatni komplet LED diod, njihov namen pa je pokazati vozniku stopnjo napolnjenosti baterije, še predno sede za volanski obroč.

Preprostost in enostavnost, ki so jo Hyundaijevi oblikovalci poskusili izraziti s tokratno oblikovno študijo, se dodatno kažeta še v kabini in vratih na boku. Ta so opremljena s posebnim sistemom odpiranja, ki po eni strani opravi s sredinskim stebričkom B, po drugi strani pa prihrani na potrebni širini za odpiranje. Tako sprednja kot tudi zadnja vrata se namreč odpirajo s svojevrstnim škarjastim mehanizmom, ki vrata med odpiranjem navidezno zadrsa ob bok avta, namesto da jih odpre kot običajno krilo. Pri tem se prednja vrata odpirajo naprej, zadnja pa nazaj. Za kar se da enostavno vstopanje in izstopanje prednjih dveh potnikov je tu še mehanizem za delni zasuk in zamik prednjih foteljev proti zunanjosti vozila. Tudi notranjost zaznamuje preprostost linij in oblikovanja, saj stikal in gumbov ni videti, armaturna plošča pa deluje kot velika polica, vrh katere so namestili računalniški zaslon oziroma več teh.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Audi je predstavil prestižni SQ8
Koncept i Hydrogen Next dokazuje, da BMW še vedno računa na vodik