Novice

Hyundaijev novi i10

Zamaskirane testne prototipe malega avtomobila so v zadnjih tednih in mesecih pogosto videvali na cestah, zdaj pa je Hyundai odstranil zadnje tančice skrivnosti z njegove zunanje in notranje podobe. Istočasno so nam zaupali še njegove osnovne tehnične podrobnosti.

Na prvi pogled sicer ne deluje tako očitno, a je avto nižji (20 mm) in širši (ravno tako 20 mm) kot prej. Predhodnikovo nekoliko bolj »oglato« zunanjo podobo so zgladili in primaknili novo oblikovana platišča, katerih premer je v bogatejših paketih opreme največ 16 palcev. Na voljo je skupno 10 različnih zunanjih barv, individualizacijo zunanjega izgleda avta pa je moč dodatno popestriti z lakiranjem strehe v kontrastno belo ali črno barvo.

Mladosten in sodoben videz mestnega avtomobilčka se nadaljuje v kabini s trikrakim volanskim obročem, 8-palčnim na dotik občutljivim osrednjim zaslonom večopravilnega sistema, ki se zna časom primerno povezati tudi s pametnimi telefoni z operacijskim sistemom Android ali iOS. Avto bo sicer na voljo kot štirisedežnik ali petsedežnik, njegov prtljažnik pa v osnovi sprejme za ta avtomobilski razred razmeroma prostornih 252 litrov.

Za avto 21. stoletja je jasno, da bo na voljo z marsikaterim varnostnim dodatkom, bodisi primaknjenim v serijsko opremo ali pa za doplačilo. Tako najdemo na spiskih opozorilnik zoper nalet, sistem za preklop med zasenčenim in nezasenčenim snopom žarometov, pomočnik za ohranjenje voznega pasu, sistem za prepoznavo utrujenosti voznika in tako imenovani inteligentni opozorilnik na hitrostno omejitev, kot del Hyundaijevega SmartSense sklopa varnostnih sistemov.

Motorizaciji bosta ob začetku prodaje dve. Po vzoru predhodnika v ponudbi ne bo dizla, bosta pa dva atmosferska bencinarja, litrski trivaljnik ter 1,2-litrski štirivaljnik. Prvi bo razpolagal z največ 67 KM in 96 Nm navora, močnejši pa s 84 KM in 118 Nm. Gnala bosta prednji kolesni par, menjalnik pa bo petstopenjski ročni ali enakostopenjski avtomatizirani.

Začetek prodaje steče v naslednjih mesecih, prodajne cene pa bodo predvidoma ostale na ravni predhodnika.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Škodina linija Monte Carlo se širi
Nissan Juke v drugo